De Patriot nu se trece. Moment revoluționar pentru noul radar LTAMDS: A fost detectată și interceptată o rachetă de croazieră în condiții reale
Raytheon, o companie RTX, anunță că a finalizat cu succes un nou test al Radarului de apărare antiaeriană și antirachetă de joasă altitudine (LTAMDS), în cadrul unui exercițiu complex cu muniție reală.
Testarea noului radar LTAMDS al Patriot și interceptarea unei rachete de croazieră cu racheta interceptor PAC-2. Photo source: Raytheon
Potrivit unui comunicat emis de Raytheon către DefenseRomania, testul a implicat detectarea și urmărirea unei rachete de croazieră de mare viteză și ghidajul unei rachete Patriot Advanced Capability-2 (PAC-2) Guidance Enhanced Missile-T (GEM-T) pentru a neutraliza amenințarea simulată.
Noul radar LTAMDS are o acoperire de 360 de grade și și-a dovedit capacitățile în testul în care a fost interceptată o rachetă de croazeiră. Polonia a comandat deja noul radar pentru sistemele sale Patriot
![1. Testarea n... (ltamds-with-patriot_-at-raytheon_58157400.jpg)](https://media.defenseromania.ro/image/202502/w670/ltamds-with-patriot_-at-raytheon_58157400.jpg)
Testarea noului radar LTAMDS al Patriot și interceptarea unei rachete de croazieră cu racheta interceptor PAC-2. Photo source: Raytheon
„Este vorba despre cea mai recentă etapă dintr-un program riguros de testare desfășurat de armata americană, care avansează spre introducerea pe teren a radarului cu acoperire 360 de grade pe toate zonele de interes”, arată sursa citată.
„Acest test reprezintă o etapă semnificativă atât pentru Raytheon, cât și pentru armata americană, demonstrând capacitățile pentru luptă ale interceptorului PAC-2 GEM-T împreună cu radarul revoluționar LTAMDS”, a declarat Tom Laliberty, președinte al departamentului Land and Air Defense Systems la Raytheon.
„LTAMDS va îmbunătăți și mai mult capacitățile de apărare aeriană de neegalat ale Patriot, ajutând Armata și clienții din întreaga lume să se apere împotriva amenințărilor din ce în ce mai complexe”, mai arată oficialul american.
Acesta a fost cel mai recent test dintr-o serie de execrciții cu muniție reală ale sistemului LTAMDS, care au evidențiat capacitățile radarului avansat cu acoperire de 360 de grade și modul de funcționare în arhitectura integrată de apărare antiaeriană și antirachetă a armatei americane. Programul LTAMDS se desfășoară conform unui calendar accelerat, cu mai multe tipuri de radare folosite și integrate simultan în diverse locații de testare ale Raytheon și USG.
Testele au crescut în complexitate pentru a pune radarul la încercare și a-i dovedi capacitățile în fața unei serii de amenințări reale și simulate. Pe parcursul acestui proces, LTAMDS a îndeplinit obiective complexe și a demonstrat performanța radarului. Este preconizat ca programul să atingă Etapa C - tranziția oficială de la dezvoltare la producție - în al doilea trimestru al anului fiscal 2025.
Interesul internațional pentru LTAMDS este puternic, mai multe țări solicitând informații și primind prezentări detaliate. În august 2024, Raytheon a obținut un contract cu armata americană în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru a livra radare pentru SUA și Polonia. Prin acest tip de vânzare militară externă, Polonia devine primul client internațional care adaugă LTAMDS la arhitectura sa de apărare antiaeriană și antirachetă.
România e și ea în clubul select al operatorilor de sisteme Patriot
![2. Sistem Pat... (patriot_romania_24951700.jpg)](https://media.defenseromania.ro/image/202009/w670/patriot_romania_24951700.jpg)
Sistem Patriot al Forțelor Armata ale României. Foto: MApN
Țara noastră a achiziționat etapizat 7 astfel de sisteme. Au fost achitate primele 4 sisteme, care de altfel au fost și livrate, urmând ca următoarele 3 să fie achitate și contractate.
Sistemele Patriot costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind mult timp cea mai scumpă din istoria României. Recordul a fost bătut în noiembrie anul trecut când s-a semnat contractul privind achiziția celor 32 de avioane de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II, contract estimat la 6.5 miliarde de dolari fără TVA.
Din cele 7 sisteme, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.
Patriot este doar o parte din sistemul stratificat de apărare al României. Ele vor fi completate de achiziția viitoare de sistemele SHORAD/VSHORAD care vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk.
Unul din sisteme a fost donat Ucrainei, ulterior România urmând să primească un alt sistem, dar în cea mai modernă versiune. Sistemul va fi achiziționat inclusiv din fonduri nerambursabile oferite de aliație, pentru donația făcută Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News