Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Negocierile dintre Occident și Rusia cu privire la un recent schimb de prizonieri au început în urmă cu mai bine de doi ani, a raportat Reuters la 1 august, citând sursele sale confidențiale. Un schimb istoric de prizonieri a avut loc la 1 august, Rusia și mai multe țări occidentale schimbând un total de 24 de deținuți, cea mai importantă mișcare de acest fel din ultimii aproape 15 ani.
Un schimb istoric de prizonieri a avut loc la 1 august, Rusia și mai multe țări occidentale schimbând un total de 24 de deținuți, cea mai importantă mișcare de acest fel din ultimii aproape 15 ani.
Printre cei eliberați de Rusia se numără activiști, jurnaliști și lideri ai opoziției, în special reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și laureatul Premiului Pulitzer de origine rusă Vladimir Kara-Murza.
Lista celor pe care Rusia i-a cerut în schimb este alcătuită în mare parte din spioni, asasini și infractori cibernetici.
Kremlinul era pregătit să înceapă discuțiile încă din februarie 2022, după arestarea baschetbalistei americane Brittney Griner, care a fost închisă timp de nouă ani pentru deținerea unei vape cu ulei de hașiș, a scris Reuters, citând oficiali americani.
Asasinul rus Vadim Krasikov, cel mai important deţinut pentru Moscova?
Potrivit agenției de presă, Moscova a abordat Washingtonul de mai multe ori cu propunerea de a-i schimba pe Griner și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, condamnat pentru spionaj, pentru asasinul rus Vadim Krasikov.
Statele Unite nu au luat în serios această ofertă, deoarece Krasikov ispășea o pedeapsă pe viață în Germania, potrivit Reuters.
Griner a fost schimbată în decembrie 2022 pentru traficantul de arme Viktor Bout, dar Whelan a rămas în închisoare.
La începutul anului 2023, SUA căutau modalități de a-l schimba pe Whelan. În aprilie 2023, ministrul german de externe Annalena Baerbock s-ar fi oferit să îl elibereze pe Krasikov cu condiția ca liderul opoziției ruse Alexei Navalny să fie predat Berlinului.
În 2023, un alt cetățean american, reporterul WSJ Evan Gershkovich, precum și jurnalista ruso-americană de la Radio Free Europe/Radio Liberty Alsa Kurmashova, au fost reținuți.
În urma acestor arestări, Washingtonul ar fi oferit Moscovei un alt schimb, dar l-a omis pe Krasikov. Potrivit unui oficial american citat de Reuters, oferta a fost respinsă.
În ianuarie 2024, președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit la Casa Albă și ar fi convenit asupra unui acord care îl includea pe Krasikov.
Dar Navalny a murit într-o colonie penală din nordul Rusiei în februarie. Prin urmare, SUA au pierdut o parte a acordului de care Germania era interesată.
La sfârșitul lunii aprilie, Biden i-a trimis lui Scholz o scrisoare în care descria un "potențial schimb complicat". În iunie, Scholz părea pregătit să aprobe eliberarea lui Krasikov, dând undă verde pentru un schimb de prizonieri în mai multe etape, potrivit Reuters.
Washingtonul ar fi trimis noua sa propunere Moscovei și a așteptat. Ulterior, Rusia a început să trimită unele semnale "încurajatoare": examinarea cazurilor Gershkovich și Kurmashova a fost accelerată.
În urmă cu două săptămâni, administrația Biden a primit o notificare oficială potrivit căreia Rusia era pregătită să accepte acordul, a scris Reuters.
La începutul săptămânii în care a avut loc schimbul, consilierul lui Biden, Jake Sullivan, a sunat familiile americanilor reținuți. "Este timpul să vină la Casa Albă și să se întâlnească cu președintele. El a avut niște vești despre cazul lor", a spus el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News