O navă de război americană a trecut miercuri prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat US Navy, o operaţiune riscând să provoace furia Chinei care revendică suveranitatea asupra acestei regiuni, notează AFP.
Distrugătorul lansator de rachete "USS Barry a desfăşurat o operaţiune de rutină la 14 octombrie în strâmtoarea Taiwan, în respectul dreptului internaţional", a indicat o purtătoare de cuvânt a celei de-a 7-a Flote americane, căpitanul Reann Mommsen.
"Trecerea navei prin strâmtoarea Taiwan dovedeşte angajamentul Statelor Unite faţă de o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă", a precizat ea într-un comunicat.
US Navy efectuează frecvent operaţiuni zise de "libertate a navigaţiei" în strâmtoarea care separă China continentală de Taiwan, ceea ce provoacă întotdeauna răspunsuri în forţă ale Beijingului.
China a acuzat Statele Unite de subminarea păcii
China a acuzat joi Statele Unite de subminarea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan, după ce distrugătorul USS Barry al marinei militare americane a trecut prin strâmtoare, transmite Reuters.
Zhang Chunhui, purtător de cuvânt al comandamentului teatrului de est, a declarat că forţele armate chineze au urmărit şi monitorizat nava americană şi a cerut Washingtonului să înceteze acţiunile şi declaraţiile provocatoare în Strâmtoarea Taiwan. El a adăugat că militarii chinezi vor apăra cu hotărâre integritatea teritorială a ţării şi vor menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoare.
Marina militară a SUA consideră că a fost vorba de ''un tranzit de rutină''.
Ministerul apărării din Taiwan a comunicat că USS Barry a navigat prin strâmtoare spre nord, iar forţele taiwaneze au monitorizat şi ele nava, iar situaţia a fost ''normală''.
China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său
Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după preluarea puterii de către comunişti pe continent în 1949, la capătul unui război civil chinez.
Taiwanul dispune de propria monedă şi drapel, dar nu este recunoscut de ONU ca stat independent. Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar rămâne aliatul cel mai puternic al insulei şi principalul furnizor de arme.
Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării independenţei Taiwanului sau al unei intervenţii externe.
În acest context, Beijingul consideră trecerea navelor străine prin strâmtoare ca o încălcare a suveranităţii sale. Washingtonul şi numeroase capitale văd în schimb această regiune ca făcând parte din apele internaţionale şi prin urmare deschisă tuturor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News