Dodon vrea să implementeze în R. Moldova legea represiunii din Rusia. Fostul președinte laudă „experiența Ungariei”
Liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că viitorul Legislativ trebuie să voteze chiar în primele luni de activitate mai multe legi care să interzică influența străină în politica din R. Moldova.
Președintele rus Vladimir Putin, împreună cu fostul președinte moldovean Igor Dodon și alți lideri politici care au participat la Parada Militară din Piața Roșie, pe 24 iunie 2020, cu ocazia Zilei Victoriei. Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Potrivit lui, experiența Rusiei care a declarat presa finanțată din exterior drept „agent străin”, dar și experiența Ungariei care a adoptat o legea ce viza impunerea de restricţii finanţării ONG-urilor trebuie preluate și de R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de către Dodon în cadrul unui interviu pentru agenția rusă RIA Novosti, citat de portalul Deschide.md.
„Trebuie să avem o abordarea foarte serioasă în privința securității țării, structurile statului abundă de agenți străini, trebuie o lege separată, trebuie să ne clarificăm și cu ONG-urile, cu activitatea consilierilor, cu finanțarea administrației președintelui din fonduri externe”, a subliniat Dodon.
Liderul PSRM insistă ca adoptarea legilor respective să devină o prioritatea pentru Parlamentul ales pe 11 iulie.
„Trebuie să ne conducă experiența Rusiei și a țărilor occidentale, care foarte clar au limitat capacitatea de influențarea a politicii interne din afară. În acest sens, este foarte elocvent exemplul Ungariei”, a spus Dodon.
Dodon vrea să copieze în Republica Moldova, „legea represiunii” din Rusia
Amintim că autoritățile ruse au adoptat în ultimii ani mai multe legi care ar avea sarcina să interzică actorilor străini implicarea în treburile interne ale statului. În realitate, însă, acest legi reprezintă un mecanism de suprimare a pluralismului de opinie și de persecuție a forțelor politice și apolitice incomode regimului Putin.
Una dintre cele mai cunoscute măsuri în acest sens este legea care permite declararea drept „agent străin” a persoanelor fizice „care se dedică activităţilor politice în favoarea altor state şi primesc finanţare din străinătate”, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnalişti.
Legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia care realizează activităţi „incompatibile cu activitatea profesională”, precum şi a organizaţiilor sociale care realizează „activităţi politice”. Legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează „în slujba altei ţări, a organelor de stat”.
În prezent, lista reprezentanţilor presei care operează ca „agenţi străini” în Rusia include 10 mass media şi o organizaţie, printre care postul Vocea Americii, şi mai multe portaluri.
Totodată, în Ungaria, la insistența premierului Viktor Orban, în perioada pandemiei au fost adoptate mai multe legi care îngreunează sau chiar fac imposibilă activitatea organizațiilor non-guvernamentale, ținta fiind încetarea activității organizațiilor incomode regimului Orban.
Legea adoptată în Ungaria privind ONG-urile a fost una din numeroasele puncte de dispută dintre Ungaria şi UE şi a contribuit la declanşarea, la sfârşitul anului 2018, a unei proceduri excepţionale, aflate în desfăşurare, pentru riscul unei „încălcări grave” a valorilor Uniunii. În urma disputelor, legea a fost retrasă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News