Doi bosniaci, comandantul și adjunctul unei unități paramilitare, condamnaţi pentru crime de război împotriva sârbilor la Sarajevo
Doi membri ai forţelor musulmane în Bosnia au fost condamnaţi vineri la închisoare pentru crime de război împotriva civililor sârbi în timpul asediului de la Sarajevo în urmă cu trei decenii, una din rarele sentinţe de acest fel pronunţate până acum, transmite AFP.
Cu peste 11.000 de morţi, dintre care 1.600 copii, căzuţi sub bombe sau sub gloanţele lunetiştilor, interminabilul asediu la la Sarajevo rămâne un simbol al crimelor comise de forţele sârbe în Bosnia, transmite Agerpres.
Însă, în acest oraş multietnic înainte de conflict, civili sârbi au fost la rândul lor victime ale crimelor de război ale apărătorilor oraşului.
Senad Dzananovic, acuzat că a condus mai multe locuri de detenţie în cartierul Alipasino Polje, la periferia capitalei Sarajevo, a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Edin Gadzo, unul din subordonaţii săi, a primit cinci ani de închisoare, a anunţat Curtea de Stat a Bosniei într-un comunicat.
Cei doi aparţineau unei unităţi speciale fondate de Jusuf 'Juka' Prazina, unul din 'lorzii războiului' în timpul asediului, asasinat în Belgia în decembrie 1993. Unitatea, paramilitară la început, fusese rapid integrată în forţele guvernamentale bosniace.
Dzananovic şi Gazdo au fost găsiţi vinovaţi că au 'participat la încarcerarea ilegală de civili sârbi', bărbaţi şi femei, ţinuţi în 'subsoluri de imobile (...) unde au fost ucişi, violaţi, torturaţi' sau 'constrânşi la muncă forţată', se arată în verdict.
Procurorul Vladimir Simovic l-a acuzat pe Dzananovic de şapte crime şi de participare la alte trei. O femeie, care a compărut ca martor protejat, l-a acuzat că a violat-o timp de mai multe luni, uneori împreună cu alţi membri ai unităţii sale.
Potrivit rechizitoriului, peste 100 de civili sârbi au fost încarceraţi de Dzananovic între mai şi iulie 1992. Rămăşiţele unora din cei dispăruţi nu au fost găsite niciodată.
Şi alte unităţi au comis crime împotriva civililor sârbi determinaţi să rămână la Sarajevo în timpul asediului, în pofida deciziei unei mari părţi a sârbilor din capitală de a pleca cu puţin înainte de începerea conflictului.
Nu există o estimare fiabilă a numărului acestor victime, dar cifrele avansate merg de la câteva zeci la mai multe sute.
Mai multe zeci de cadavre au fost aruncate în groapa de la Kazani, pe înălţimile oraşului.
Războiul a făcut 100.000 de morţi între 1992-1995, dintre care două treimi bosniaci, potrivit unei comisii independente.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News