Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
19 ian, 10:13
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
Misiune de patrulare a US Army în Somalia. Sursa Foto: US Army

Purtătorul de cuvânt al AFRICOM, colonelul Christopher P. Karns, a confirmat pentru publicaţia VOA că procesul de retragere al trupelor americane din Somalia a fost finalizat înainte de termenul limită stabilit printr-o directivă data de preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie anul trecut, prin care s-a dispus retragerea trupelor până la jumătatea lunii ianuarie.  

Personalul SUA a instruit și a sprijinit forțele somaleze, inclusiv forțele sale speciale, în operațiuni de combatere a terorismului. Acești militari for fi mutaţi în alte țări africane, cum ar fi Kenya și Djibouti.

Numărul personalului militar american din Somalia a variat între 650 la 800 de persoane. Trupele SUA au sprijinit și au antrenat o unitate de elită somaleză, cunoscută sub numele de brigadă „fulger” Danab.  

Colonelul Christopher P. Karns a precizat că o prezență americană „foarte limitată” rămâne în Somalia.   

Unii experți au avertizat că retragerea a aproximativ 700 de militari americani din Somalia este o decizie greşită şi are loc într-un moment de insecuritate pentru această țară, deoarece gruparea teroristă al-Shabab, care are legături cu Al-Qaida, își îmbunătățește abilitățile și continuă să atace ținte militare și civile chiar în capitala Mogadishu. 

Retragerea are loc cu mai puțin de o lună înainte ca Somalia să organizeze alegeri naționale.

În decembrie 2020, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat retragerea "majorităţii" trupelor americane din Somalia "până la începutul anului 2021", adică înainte de încheierea mandatului său.

,,O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est. Cu toate acestea, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale Statelor Unite şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente", a declarat Departamentul american Apărării într-un comunicat, la momentul respectiv.

Circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda.

"Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa", a dat asigurări Pentagonul, potrivit Agerpres.

"Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru", a adăugat documentul, subliniind că va fi "conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste ţintite în Somalia".

De asemenea, Washingtonul s-a angajat să-şi continue activităţile de strângere a informaţiilor la faţa locului.

Aceste anunţuri răspund dorinţei exprimate de Donald Trump de a dezangaja US Army din principalele teatre de operaţiuni externe şi de "a pune capăt războaielor fără sfârşit" ale Americii, la unison cu o bună parte a opiniei publice.

După victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, liderul de la Casa Albă, care nu şi-a recunoscut înfrângerea, încearcă să accelereze retragerea din mai multe ţări, în special din Afganistan şi Irak, înainte de încheierea mandatului la 20 ianuarie.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro