Purtătorul de cuvânt al AFRICOM, colonelul Christopher P. Karns, a confirmat pentru publicaţia VOA că procesul de retragere al trupelor americane din Somalia a fost finalizat înainte de termenul limită stabilit printr-o directivă data de preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie anul trecut, prin care s-a dispus retragerea trupelor până la jumătatea lunii ianuarie.
Personalul SUA a instruit și a sprijinit forțele somaleze, inclusiv forțele sale speciale, în operațiuni de combatere a terorismului. Acești militari for fi mutaţi în alte țări africane, cum ar fi Kenya și Djibouti.
Numărul personalului militar american din Somalia a variat între 650 la 800 de persoane. Trupele SUA au sprijinit și au antrenat o unitate de elită somaleză, cunoscută sub numele de brigadă „fulger” Danab.
Colonelul Christopher P. Karns a precizat că o prezență americană „foarte limitată” rămâne în Somalia.
Unii experți au avertizat că retragerea a aproximativ 700 de militari americani din Somalia este o decizie greşită şi are loc într-un moment de insecuritate pentru această țară, deoarece gruparea teroristă al-Shabab, care are legături cu Al-Qaida, își îmbunătățește abilitățile și continuă să atace ținte militare și civile chiar în capitala Mogadishu.
Retragerea are loc cu mai puțin de o lună înainte ca Somalia să organizeze alegeri naționale.
În decembrie 2020, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat retragerea "majorităţii" trupelor americane din Somalia "până la începutul anului 2021", adică înainte de încheierea mandatului său.
,,O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est. Cu toate acestea, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale Statelor Unite şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente", a declarat Departamentul american Apărării într-un comunicat, la momentul respectiv.
Circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda.
"Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa", a dat asigurări Pentagonul, potrivit Agerpres.
"Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru", a adăugat documentul, subliniind că va fi "conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste ţintite în Somalia".
De asemenea, Washingtonul s-a angajat să-şi continue activităţile de strângere a informaţiilor la faţa locului.
Aceste anunţuri răspund dorinţei exprimate de Donald Trump de a dezangaja US Army din principalele teatre de operaţiuni externe şi de "a pune capăt războaielor fără sfârşit" ale Americii, la unison cu o bună parte a opiniei publice.
După victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, liderul de la Casa Albă, care nu şi-a recunoscut înfrângerea, încearcă să accelereze retragerea din mai multe ţări, în special din Afganistan şi Irak, înainte de încheierea mandatului la 20 ianuarie.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.