Producătorul american de drone Shield AI caută parteneri în Ucraina printre producătorii de muniții ghidate cu laser pentru a-și echipa drona V-BAT. James Lithgow, director al Shield AI, a declarat pentru publicatia Militarnyi despre acest lucru la expoziția Defense Tech Innovation Forum 2025.
Sursa foto: Producătorul american de drone Shield AI.
„Drona poate transporta o sarcină utilă de luptă și funcționează deja în Statele Unite. Încă căutăm parteneri în Ucraina care produc muniții ghidate cu laser pentru a le integra pe V-BAT. Lucrăm îndeaproape cu partenerii ucraineni. Cu tot respectul, nu vă pot spune cine sunt aceștia, dar lucrăm cu ei”, a spus el.
James Lithgow a adăugat, de asemenea, că societatea, pe lângă biroul său permanent din Kiev, a deschis un birou de cercetare și dezvoltare și oferă cursuri de formare pentru operatorii de drone.
Potrivit acestuia, aceste drone au fost deja utilizate cu succes în adâncul teritoriilor ocupate, confirmând raza lor maximă de acțiune de 150 km. În timpul unor astfel de misiuni, obiectivul principal este de a aduna date privind țintirea sistemelor inamice de apărare aeriană și de război electronic.
La 12 ianuarie 2025, a devenit cunoscut faptul că forțele de apărare ucrainene au primit noi drone Shield AI MQ-35A V-BAT.
La momentul relatat, s-a raportat că V-BAT a efectuat deja prima sa misiune de recunoaștere autonomă pe linia frontului ucrainean. Drona cântărește 56,5 kg, din care până la 11 kg reprezintă sarcina utilă. Ea poate rămâne în aer timp de până la 10 ore.
Forțele ucrainene se antrenează cu dronele Shield AI MQ-35A V-BAT fabricate în SUA, capabile de decolare verticală, recunoaștere pe distanțe lungi și rezistență la războiul electronic rusesc.
Capacitățile de recunoaștere ale dronei sunt asigurate de o stație optoelectronică puternică. Aceasta este echipată cu un senzor sensibil de termoviziune MWIR, iar inteligența artificială este utilizată pentru detectarea și recunoașterea țintelor.
Principala caracteristică a acestei drone este decolarea și aterizarea verticală pe o platformă care măsoară doar 4/4 metri. În plus, decolarea și aterizarea pot fi efectuate automat fără GPS.
În august 2024, armata rusă a raportat că dronele bombardier ucrainene au folosit bombe ghidate cu laser.
Este cunoscut faptul că industria de apărare ucraineană lucrează de mult timp la muniția ghidată pentru a îmbunătăți eficiența dronelor de atac. În special, dezvoltarea unor astfel de muniții este susținută de proiecte inovatoare ale clusterului tehnologic ucrainean Brave1.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News