Dronele de luptă americane de la Câmpia Turzii au început misiunile de zbor (Video)
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au confirmat ieri – 19 februarie, că avioanele de luptă fără pilot (UCAV) MQ-9 Reaper din România au început, din 1 februarie să execute zboruri operaționale telecomandate din SUA, intrând astfel în serviciul de luptă.
Într-un film postat pe 19 februarie, pe canalul de youtube Alert 5 al Military Aviation News, este prezentată decolarea unui MQ-9 Reaper de la Baza Aeriană din Câmpia Turzii.
Aeronavele aparțin Grupului 25 Atac (25th ATKG), aflat sub comanda Aripii Aeriene Expediționare 432. Până acum, Grupul a executat misiuni în zona de operații a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), fiind specializat în misiuni de contraterorism.
„Acesta este un moment interesant, în care putem prezenta valoarea MQ-9 pe tot globul, nu doar în Orientul Mijlociu”, a declarat colonelul Timothy Monroe, comandantul 25th ATKG.
În zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA (EUCOM), aeronava Reaper va fi folosită pentru misiuni de recunoaștere, folosind în acest scop o serie de capabilități sofisticate.
”Introducerea aeronavei Reaper în serviciul de luptă pe teatrul european reprezintă o etapă importantă pentru comunitatea avioanelor fără pilot”, a declara colonelul Stephen Jones, comandantul Aripii Aeriene Expediționare 432.
”Intenționăm să ne dezvoltăm sistemul de armament astfel încât, într-un mediu contestat, să reziste atacurilor și să asigure capabilități foarte importante. Sprijinul partenerilor noștri din Europa a fost remarcabil și suntem mândri că am obținut capacitatea operațională înainte de termen”, a adăugat Jones.
Grupul 25 Atac a început pregătirea pentru activitatea în cadrul EUCOM, cu mai bine de un an în urmă. În această perioadă, Grupul a dezvoltat tactici noi, adaptate teatrului european, și a construit, cu aliații și partenerii, relații vitale pentru menținerea avantajului strategic față de adversari.
Comentariul autorului: Dronele MQ-9 Reaper au fost dislocate în țara noastră, la Câmpia Turzii, în primele zile ale acestui an. Cel mai probabil, misiunea lor principală este de a culege informații, cu ajutorul senzorilor de la bord, despre sistemul de apărare antiaeriană (AA) rusesc din regiunea Mării Negre și posibil chiar Mării Baltice. Nu este exclusă prezența aeronavei și în spațiul aerian al Ucrainei și Poloniei.
Aceste informații vor fi folosite la elaborarea de tehnici și tactici de luptă și infiltrare și, posibil, la crearea de noi rachete și sisteme de război electronic, astfel încât sofisticata apărare antiaeriană rusească să poată fi depășită cu costuri cât mai mici posibile.
MQ-9 Reaper a intrat în serviciul Forțelor Aeriene americane în 2007, USAF operând o flotă impresionantă de peste 200 de aeronave de acest tip. Mai este în înzestrarea armatelor din alte 11 state, inclusiv Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.
Aeronava transportă o încărcătură maximă de 1700 de kg, putând fi echipată cu până la șase rachete sau bombe, printre care celebrele rachete aer-sol AGM-114 Hellfire. Plafonul de zbor este de 15,5 km și poate atinge o viteză maximă de 482 km/h. Distanța maximă de zbor este de 1900 km.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News