Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dronele de luptă rusești au un trecut imoral și un viitor dificil
Forțele aeriene
Data publicării:
Într-o manieră mai puțin obișnuită pentru publicațiile rusești din domeniul securității militare, unul dintre site-urile aliniate de regulă politicii de prezentare exagerată a realizărilor tehnologice militare autohtone a publicat o analiză obiectivă a situației în care se află Rusia din punct de vedere al dezvoltării dronelor de luptă.
UAV Orlan, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
UAV Orlan, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Declarând încă de la începutul analizei că industria rusă nu a reușit să țină pasul cu dezvoltarea rapidă a UAV-urilor, autorii analizei publicate de topwar.ru au ajuns la concluzia că principala problemă ține de nivelul scăzut de dezvoltare în domeniul tehnologiei microelectronice din Rusia, iar această situație se regăsește inclusiv la alte categorii de armament.

Pentru a nu se crede că a fost divulgată o informație clasificată, este citat articolul intitulat „Inginerie mecanică pe cale de dispariție” din publicația oficială „Curierul militar-industrial”, în care se precizează că inclusiv rachetele balistice „Bulava” folosesc microcircuite produse de compania letonă „Alpha”, după care este făcută o trimitere la filmul documentar „K-433 Svyatoy Georgiy Pobedonosets: Nuclear Triad Workhorse” produs de Russia Today, în care, între minutele 7.20-7.38, se pot vedea cipuri FPGA americane produse de Atmel și Altera. Ca un ultim argument, este citat Institutul Primakov, care, în analiza  „Dezvoltare și securitate militar-economică, 2020”, a scris că „la robotul spațial Fyodor, până la jumătate din componente au fost importate; componente străine (baltice) au fost prezente chiar și în sistemul de rachete Bulava”.

Sursa precizează că nu se poate vorbi despre achiziții libere legale de componente microelectronice pentru complexul militar-industrial rus, cu atât mai mult cu cât încă din perioada Uniunii Sovietice semiconductorii au reprezentat o tehnologie de importanță strategică și nu au putut fi vânduți Rusiei.

 

Rusia, în centrul unor scandaluri legate de spionaj industrial

 

Astfel, este amintită seria de scandaluri legate de spionajul industrial al Federației Ruse pe teritoriul SUA, din 2008 până în 2012, când FBI-ul a raportat în mod regulat despre arestările a zeci de cetățeni ruși acuzați că au cumpărat ilegal loturi mari de produse high-tech.

“Rusia a fost capabilă să organizeze procurarea de componente microelectronice occidentale în cantități suficiente pentru a obține o modernizare pe scară largă a forțelor armate. Dar, aproximativ în 2015–2016, acest proces a început să se oprească fără un motiv evident”, se precizează în material, subliniindu-se totodată că această tendință s-a manifestat în mod clar, inclusiv în proiectarea și producția de drone militare.

În 2014, NATO a desfășurat o serie de operații secrete pe teritoriul Ucrainei și apoi al Siriei. Forțele de Operații Speciale ale SUA, comandourile Royal Marines și Forțele Aeriene Speciale Britanice au creat o serie de grupuri operaționale pentru a procura mostre de înaltă tehnologie din realizările Complexului militar-industrial rus, cu prioritate UAV-uri. Conform datelor disponibile, după cum precizează sursa, cel puțin 20 de drone militare rusești au fost capturate pe parcursul a 3-4 ani: 9 - pe teritoriul Republicii Arabe Siriene și 11 - în estului Ucrainei.

Eșantioanele capturate au fost studiate cu atenție, scopul principal fiind stabilirea lanțurilor de aprovizionare a Rusiei cu tehnologie și destructurarea acestor filiere. Rezultatele concrete sunt greu de stabilit, însă “faptele vorbesc de la sine: dezvoltarea aeronavelor fără pilot, dintr-un motiv oarecare, se confruntă cu o criză gravă, care se aplică în egală măsură dezvoltării armelor de înaltă precizie și poate fi legată de lipsa microelectronicii”.

Însă lipsurile nu se limitează doar la componentele microelectronice. Informațiile următoare cuprind lista componentelor importate care se regăsesc în UAV-urile militare rusești, datele fiind preluate din raportul „Armele războiului în Ucraina” întocmit de organizația britanică de investigații „Conflict armament research” pentru ONU.

 

UAV „Forpost”:

 

2. -imagine fara descriere- (forpost_uav_88300700.jpg)

UAV Forpost, Federația Rusă

 

1. Motor cu un singur cilindru 3W-55i produs de compania germană 3W - Modellmotoren Weinhold GmbH;

2. Sistem de porți programabile Spartan XC 3550 produs de compania americană Xilinx;

3. Elemente ale sistemului de alimentare cu combustibil, de la compania irlandeză Tillotson.

4. Antena GPS, de la compania americană Antcom;

5. Module de navigație, de la producătorului elvețian MicroEM;

6. Unitate de masura dinamica (DMU 02 sau DMU 10 - în funcție de anul fabricației), de la compania britanică Silicon Sensing Systems;

7. Modul RF 9XTend 900 MHz, fabricat de compania americană Digi International;

8. Controler de rețea iEthernet W5300, fabricat de compania coreeană WIZnet;

9. Receptor GNSS NV08C-CSM, de la compania americană NVS Technologies AG.

 

UAV „Eleron”:

Microcontroler pe 32 de biți, de la producătorului elvețian STMicroelectronics; Principalele echipamente foto sunt Sony FCB-EX11DP, fabricate de compania japoneză Sony; Echipament foto auxiliar Olympus Stylus TG-860, fabricat de compania japoneză Olympus.

 

UAV "Granat":

Echipament foto de la compania japoneză Canon; Componente electronice fabricate de companiile americane Intel Corporation și Pulse Electronics; Acumulatorul, de la compania americană MaxAmps; Motorul este produs de compania cehă Model Motors.

 

UAV „Zastava”:

Componente electronice de la companiile israeliene de apărare Elbit Systems și Data Links; Componente electronice de la corporației americane Vweb; Motorul, de la compania germană Hacker Motor; Sistemul de pilot automat AP04M, de la al compania spaniolă UAV Navigation; Modulul GPS, produs de compania elvețiană U-blox.

 

UAV „Orlan-10”

 

1. UAV Orlan,... (orlan-rusia_17138100.jpeg)

UAV Orlan, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

 

1, Tracker GPS: microcircuite etichetate HC4060 2H7A201 și STC 12LE5A32S2 35i produse în China;

2. Starter-generator PTN78020 fabricat de compania americană Texas Instruments Incorporated;

3. Motor cu ardere internă cu modul de aprindere 4.8-9V, 500mA fabricat de firma japoneza SAITO;

4. Controlerul de zbor este asamblat pe baza microcircuitului STM32F103 QFP100 al producătorului franco-italian STMicroelectronics. Microcircuitele MPXA4115A și MPXV5004DP sunt produse de compania americană Freescale Semiconductor (deținută în prezent de cea olandeză NXP Semiconductors NV) sunt folosite ca senzori de presiune, iar senzorul de busolă HMC6352 este produs de compania americană Honeywell;

5. Modulul GPS se bazează pe receptorul GLONASS / GPS / QZSS LEA-6N al companiei elvețiene U-blox asociat cu MNP-M7 rusesc (construit pe cipul american ADSP-BF534 fabricat de Analog Devices).

6. Modulul de transmisie de telemetrie se bazează pe microcontrolerul ATxmega256A3 al companiei americane Microchip, banda de lucru este de 902-928 MHz. Transmițătorul RF3110 este fabricat de compania germană Municom. Receptorul DP1205-C915 este fabricat de compania germană AnyLink.

O primă concluzie este că UAV-urile rusești sunt asamblate în principal pe baza componentelor civile, iar acesta ar putea reprezenta motivul fiabilității scăzute. S-a afirmat că majoritatea vehiculelor care au căzut în mâinile experților NATO au putut fi capturate din cauze tehnice.

 

O altă mare problemă o reprezintă armamentul instalat pe dronele mari de atac

 

Principalul obstacol pentru care dronele rusești de atac nu au ajuns încă să fie vândute la export sau introduse în serviciul de luptă al Forțelor Armate este considerat lipsa armamentului adecvat de la bord.

Potrivit sursei, industria militară rusă nu a reușit încă să producă armament analog rachetei dirijate americane Hellfire sau chiar celor turcești din categoria MAM. “Când, după evenimentele din Siria, Libia și Karabakh, s-a cerut urgent să se demonstreze orice succes în crearea dronelor de atac fabricate în Rusia, industria de apărare a putut să arate doar un design care ridică întrebări foarte mari - Orionului [singura dronă mare de atac la nivel de producție de serie] i-a fost atașat. ... complexul antitanc ATGM Kornet (cu container de lansare)”.

Soluția este criticată și se speră că este una temporară, având în vedere că tubul ATGM afectează aerodinamica dronei și cântărește mult, ceea ce este complet inadecvat în cazul dronei Orion, care și așa are o capacitatea de transport redusă.

O încercare de rezolvare a fost făcută recent. La Dubai Airshow-2021 din Emiratele Arabe Unite, Rusia a prezentat un prototip de Orion echipat cu... sistemul antitanc ATGM Vikhr-M din dotarea elicopterelor de atac. Adică tot o soluție de împrumut, la fel de inadecvată ca cea anterioară. Sistemul, deși este unul foarte performant, ”are o serie de caracteristici care sunt complet inutile în contextul tacticii UAV-urilor de atac, este foarte scump și are o masă foarte mare”. Orion nu va putea ridica mai mult de două astfel de rachete, adică echivalentul performanțelor atinse de MQ-1 Predator în anul… 1994.

În final, autorii concluzionează că în Rusia încă nu au fost înțelese pe deplin esența conceptului de utilizare a UAV-urilor și valoarea, cel puțin tactică, a întrebuințării acestora în luptă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Turcia își ia revanșa în fața F-35? Țara care ar achiziționa un număr uriaș de avioane tucești Kaan, echivalentul unei victorii pe piață în fața F-35
Ungaria nucleară? Un scenariu greu de crezut, dar SUA modernizează infrastructura în Kecskemet unde avioane cu capacități nucleare ar putea ajunge
Taiwanul nu se lasă intimidat de manevrele militare ale Chinei: Un avion F-16 a fixat ţinta pe un J-15 chinezesc (Foto/Video)
Legendarul Black Hawk, așa cum nu l-ați mai văzut. Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele vor zbura singure
NATO arată Rusiei ce ar însemna un război nuclear cu Alianța. Zeci de avioane, inclusiv F-35 și bombardiere B-52, fac o demonstrație nucleară de forță
România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”
SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?
Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze
Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Rusia a dislocat din nou în Belarus avioane MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, după o pauză de un an și jumătate
Armata rusă se laudă că a mai primit un lot de bombardiere Su-34. Câte bombardiere de acest tip mai dețin Forțele Aeriene ruse
Franța vine tare din urmă: Noul tandem de luptă între o dronă stealth ce va zbura cu avioanele Rafale în versiunea F5 țintește superioritatea tehnologică franceză
Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Țara care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească
Flotă mixtă de F-16 și Mirage 2000. Franța va livra Ucrainei primele avioane Mirage 2000, anunțând și când vor fi livrate primele avioane
Rușii folosesc masiv Shahed-uri fake: Drone-momeală Gerbera, aruncate pentru “a obosi” apărarea antiaeriană a Ucrainei
Rușii vânează F-16 cu rachete hipersonice Kinjal? Ucraina a interceptat 2 din 3 rachete lansate către aerodromul Starokonstantinov
Olanda promite 400 de milioane de euro pentru proiectul ucrainean privind dezvoltarea de drone, dar și mai multe F-16 în următoarele luni
Friendly fire sau lovitură intenționată: Un avion rusesc Su-57 a doborât o dronă S-70 Okhotnik în spațiul aerian al regiunii Donețk (Foto/Video)
Franța utilizează pentru prima dată un submarin nuclear în exercițiile navale cu Marocul
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Care e eficiența sistemului israelian de apărare aeriană. Iron Dome este cel mai cunoscut, dar sarcina complicată au avut-o celelalte două dispozitive antiaeriene
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Până la apariția primelor sisteme laser antidrone, încă o țară europeană decide să cumpere tunuri antiaeriene Skyranger 30
Un Su-35 rusesc aproape s-a ciocnit cu un avion de vânătoare american (Foto/Video): A fost un comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus
Șantajul cosmic din partea Rusiei continuă: Lavrov și miniștrii din Burkina Faso și Mali se angajează că nu vor desfășura arme în spațiu
Buncărul Hezbollah a fost distrus de zeci de bombe speciale care pot pătrunde prin beton cu o grosime de aproape 2 metri
F-16 ale României vor fi din nou în coasta Rusiei. F-urile vor veghea spațiul aerian al țărilor baltice, dar și pe cel de la sud de Dunăre al Bulgariei
A treia țară din lume care primește avioane chinezo-pakistaneze JF-17 Block II devine și cea mai puternică armată din Caucazul de Sud
Din Turcia cu dragoste pentru principalul său aliat: Noul avion Su-25 „Laçin” - versiunea modernizată de turci a Su-25 „Frogfoot” rus

Ştiri Recomandate

Prezența SUA în Polonia este o „garanție de securitate”: Facilitatea militară antirachetă de la Redzikowo, parte a programului polonez „Scutul de Est”
După mai multe zile de bombardamente, trupele ruse au declanșat o ofensivă pe mai multe direcții în regiunea Zaporojie
Consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă: Suedia se alătură unei coaliții NATO, din care România face deja parte, pentru achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot
Modul în care s-ar putea schimba politica SUA față de Ucraina. Congresmeni americani: Trebuie să fim mai agresivi împotriva Rusiei și să aplicăm sancțiuni dure
Avioanele israeliene au vizat infrastructura Hezbollah din Beirut. IDF a lovit și cartiere din Damasc frecventate de comandanți ai Hezbollah și ai Gărzilor Revoluționare
Formula pentru noua Comisie Europeană, în pericol. Popularii și Social-Democrații nu se înțeleg pe cel puțin trei nume de comisari
Ucrainenii scot artileria grea...la propriu: Obuzierul sovietic 2S7 Pion, cu proiectile americane, adus în Donbas pentru a sparge pozițiile ruse de lângă Torețk
China intră în curtea din spate a Americii. Peru ar putea fi baza pentru un coridor maritim-terrestru între China și America Latină
Războiul de la granița României: Noua direcție a SUA și pericolul rus | Gen. Cătălin Tomescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
RPDC începe producția în masă de drone kamikaze, a ordonat Kim
Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Nu armele de distrugere în masă sunt soluţia: Crearea unei bombe nucleare în Ucraina nu va schimba semnificativ situația de pe front
Soldații nord-coreeni n-au venit cu mâna goală pentru a lupta alături de Rusia. Un tun autopropulsat M1989 Koksan a fost fotografiat în Kursk
,,Sfârşitul războiului în 24 de ore'' s-ar putea să mai întârzie? Rusia semnalează noii administrații Trump că nu este dispusă să facă concesii cu privire la Ucraina
Polonia a dislocat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther în apropierea frontierei cu Rusia din regiunea Kaliningrad
România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3. Achiziție comună cu mai multe țări din Europa, și prin bani europeni
F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C
Ucraina spune că a produs deja prima sută de rachete balistice. E capabilă să producă și arme nucleare?
Estonia a redeschis o importanta bază militară pentru a consolida apărarea estică a NATO împotriva Rusiei: Este al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing
Recuzita de film devine echipament militar în prima linie a frontului din Ucraina: Casa de producție Mosfilm, un instrument al propagandei ruse, oferă militarilor ruşi tancuri T-55 și PT-76
Avertismentul unui diplomat britanic: „Căderea Ucrainei” ar fi o umilință mai mare pentru SUA decât retragerea din Afganistan
După ce chinezii au râs, la propriu, de Su-57, Rusia se laudă că avionul de generația a 5-a e combat proven cu performanțe „uluitoare” împotriva Ucrainei
Seulul mai dă un avertisment Moscovei pe tema soldaților nord-coreeni: „Trebuie să luăm măsuri”
Echipa Trump pregătește marea restructurare a generalilor incomozi de la Pentagon / FBI-ul ar putea fi vizat de Departamentul pentru Eficiență
Situație dificilă pe front: Apărarea ucraineană încă rezistă la Kupiansk, dar pierderea Kurahove este „o chestiune de timp”
„Who the f**k is this guy?” Reacții din toate părțile după unda de șoc trimisă de Trump: Pete Hegseth, noul șef politic al celei mai puternice armate din lume
Rușii flutură hipersonicele în Nordul Europei și susțin că Fregata ”Amiral Golovko” cu rachete Zirkon a efectuat exerciții în Canalul Mânecii
83% din munițiile promise, 67% din sistemele de apărare aeriană promise. Pentagonul a anunțat cât de mult ajutor militar a fost deja livrat Ucrainei
Soldați ruși îmbrăcați în uniforme ucrainene au încercat să spargă apărarea în direcția Kupiansk: S-au așteptat la o rezistență înverșunată și au încercat să trișeze
Rușii amenință baza de apărare antirachetă din Polonia proaspăt inaugurată. “Rachetele Iskander din regiunea Kaliningrad sunt capabile să lovească baza americană din Redzikowo”
Cel mai important general al NATO: Am fi fost dispuşi să trimitem trupe în Ucraina dacă Rusia nu ar avea arme nucleare
pixel