Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Egipt ar putea balansa strategic Turcia în Marea Neagră
20 oct 2020 / 09:57
În urma unei conferinţe întinse pe o durată de trei zile în Novorossiysk, între oficialii ruşi şi omologii egipteni, cele două state au decis că vor efectua pentru prima dată un exerciţiu naval militar în Marea Neagră. Intitulat Podul Prieteniei 2020, evenimentul ar urma să aibă loc până la finalul acestui an, fiind perceput ca un semnal dat Turciei de către axa Moscova –Cairo.
EXCLUSIV

Astfel, flota egipteană va trece prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele într-un context destul de tensionat între Ankara şi regimul Sisi care priveşte politica turcă de susţinere a mişcărilor islamiste din Orientul Mijlociu, cu precădere Frăţia Musulmană, drept o ameninţare la adresa propriei securităţi naţionale.

Mai mult, Rusia şi Egipt au interese comune atât în Libia cât şi în privinţa resurselor din Marea Mediterană iar exerciţiul naval anunţat de cele două state arată că Egipt este dispus să balanseze strategic. Pe acest fond, Egiptul va avea oportunitatea de a desfăşura un adevărat show de forţă, preşedintele Sisi investind masiv în forţele armate, în special cele navale, dotate recent cu armament de ultimă generaţie, printre care şi nave din clasa Mistral sau fregate FREMM.

De cealaltă parte, Rusia este nemulţumită de acţiunile Turciei din Nagorno-Karabah, Kîrgîstan sau Siria, acolo unde Ankara susţine miliţiile islamiste, privind Egipt ca o piaţă cu potenţial imens de desfacere pentru armamentul de producţie rusească dar şi un aliat alături de care îşi poate mări capacitatea de proiecţie în Orientul Mijlociu.

Un aspect interesant al dinamicilor geopolitice este dat de faptul că autorităţile egiptene nu au anunţat sau confirmat, cel puţin până acum, exerciţiul naval, acesta fiind oficializat doar de către partea rusă, prin intermediul TASS. Gestul denotă că regimul de la Cairo şi-ar putea schimba poziţia dacă Ankara nu va încerca să submineze eforturile recente ale Egiptului de mediere a crizei libiene. Cairo a găzduit în perioada 11-13 octombrie o serie de negocieri între părţile libiene, negocieri care ar urma să fie continuate într-o nouă fază privind realizarea noilor amendamente constituţionale.

Turcia riscă astfel să intre într-o furtună perfectă politica sa externă fiind nevoită să răspundă unor politici de securitate precum energia sau chestiunea kurdă dar şi să satisfacă evoluţiile interne acolo unde leadershipul are nevoie de o retorică care să satisfacă electoratul conservator-islamist şi cel naţionalist.

Până în prezent, Turcia a decis să efectueze exerciţii militare cu sistemul balistic S-400 pe coasta Mării Negre, în perioada 13-16 octombrie, la scurt timp după întâlnirea ruso-egipteană din Novorossiysk, arătând că, cel puţin pentru moment, nu este dispusă a face concesii în ceea ce priveşte dosarele sale de interes strategic.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro