Compania israeliană Elbit Systems a anunțat luni că va moderniza, împreună cu Fabrica Avioane Craiova, aparatele IAR-99 Standard din dotarea Forțelor Aeriene Române.
Elbit Systems a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă că a fost încheiat un contract în valoare de aproximativ 27 de milioane de dolari cu Fabrica Avioane Craiova SA, pentru prima fază a programului de modernizare a avioanelor IAR-99 din dotarea Forțelor Aeriene Române ca aeronave de antrenament standard. Contractul va fi executat pe o perioadă de patru ani și include suport logistic integrat.
Conform contractului, Elbit Systems va echipa aeronava IAR-99 Standard cu sisteme avansate de avionică și sistem de instruire Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de asistență aeriană apropiată și capacități Air to Air.
Această modernizare va facilita o tranziție eficientă și rapidă a piloților Forțelor Aeriene Române (RoAF) la operarea avioanelor de vânătoare avansate, cum ar fi F-16.
Yoram Shmuely, directorul general al Elbit Systems Aerospace, a declarat: „Suntem onorați să oferim sprijin continuu pentru RoAF. Acest program de modernizare urmează unei serii de tehnologii livrate de Elbit Systems către RoAF în colaborare cu companii românești, inclusiv upgrade-uri la scară largă pentru diferite avioane cu aripi fixe, precum și furnizarea de capabilități avansate pentru elicoptere.”
Reamintim cititorilor DefenseRomania că în luna august Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru Armamente, și Avioane Craiova S.A. au semnat contractul pentru „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”.
Modernizarea celor zece presupune aducerea acestora la varianta celor deja modernizate. Amintim că România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte zece au rămas la versiunea Standard din fabrică.
Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie.
Compania a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene - (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.
Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești:
Simultec (Măgurele) - Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.A/E Electronics (Bacău) - Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilăElmet (Bacău) - Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)Elmet Măgurele Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.
Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News