Biroul de presă al armatei americane a transmis într-un comunicat că se investighează cauzele prăbuşirii aparatului, însă datele preliminare "nu indică tir inamic".
Sursa citată nu a divulgat identitatea militarilor decedaţi, deoarece procedura prevede acest lucru timp de până la 24 de ore după ce au fost notificate în prealabil familiile celor morţi. Cu toate acestea, talibanii au revendicat doborârea elicopterului, care se presupune că a avut loc în provincia estică Logar în timpul unei operaţiuni comune a forţelor afgane şi americane contra bazelor insurgente din regiune.
"Elicopterul a fost doborât şi au murit 54 de invadatori şi soldaţi afgani. După prăbuşire, aparatul a luat foc şi a fost complet distrus", a precizat într-un comunicat principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. El a adăugat că, după căderea elicopterului, la faţa locului au ajuns mai multe avioane americane pentru a asigura zona şi a prelua toate victimele.
Purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Logar a confirmat pentru EFE că în cursul nopţii au existat în provincie operaţiuni militare ale forţelor afgane susţinute de aviaţia străină, dar lipsesc informaţii privind posibile victime în cadrul acţiunii.
De la finalul misiunii de luptă a NATO, în ianuarie 2015, Statele Unite păstrează în Afganistan un contingent în cadrul noii misiuni aliate de consiliere a trupelor afgane şi un altul cu obiective "antiteroriste".
NATO nu a oferit cifre cu privire la numărul de militari din fiecare ţară participantă la misiunea sa, dar se estimează că Washingtonul are între 5.000 şi 10.000 de soldaţi în Afganistan.
În această confruntare, care a început la finalul lui 2001, şi-au pierdut viaţa circa 2.400 de americani.
Vezi și:
Unicului portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află la chei în portul Murmansk (nord) de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc, au anunțat joi agențiile rusești de presă, citate de The Moscow Times.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.