Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 30.12.2022, că încă două bombardiere strategice Tu-160M au fost predate pentru efectuarea testelor de zbor.
"Un elicopter Puma Naval cu o echipă de scafandri salvatori la bord a executat în după-amiaza zilei de luni, 17 mai 2021, la solicitarea Autorităţii Navale Române, o misiune de căutare a două persoane dispărute în apele Mării Negre, în zona Gura Portiţei, ca urmare a scufundării pescadorului "Sea Shark 1" (pavilion România). Elicopterul Forţelor Navale a decolat de pe aerodromul Tuzla în jurul orei 16,30, la mai puţin de 60 de minute de la primirea solicitării de intervenţie, s-a deplasat în raionul indicat din largul ţărmului de la Gura Portiţei, unde a cercetat o suprafaţă maritimă de aproximativ 110 kilometri, dar echipajul nu a descoperit nicio persoană dispărută în apa mării", precizează un comunicat transmis de către Statul Major al Forţelor Navale.
În jurul orei 18,30, echipajul elicopterului Puma Naval a cerut aprobare de încetare a misiunii de căutare şi s-a întors la baza din garnizoana Tuzla.
Comunicatul menţionat mai arată că Forţele Navale Române sunt o instituţie aflată în slujba fiecărui cetăţean român şi, la solicitarea autorităţilor publice, sunt în măsură de desfăşoare misiuni de intervenţie în caz de urgenţe civile şi misiuni de asistenţă umanitară.
De asemenea, şi reprezentanţi ai Gărzii de Coastă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au informat că au fost angrenate nave şi personal specializat în operaţiunea de căutare-salvare coordonată de Autoritatea Navală Română.
Dispariţia pescadorului a fost sesizată în cursul dimineţii de luni, prin 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.
Conform unor reprezentanţi ai instituţiilor implicate în desfăşurarea operaţiunii de căutare-salvare, a fost găsită în jurul orei 11,50, pe mal în zona Gura Portiţei, o persoană decedată, care ar face parte din echipajul pescadorului. De asemenea, în jurul orei 12,30 au mai fost găsite două persoane decedate la mal, una tot în zona Gura Portiţei iar cealaltă în zona Vadu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 30.12.2022, că încă două bombardiere strategice Tu-160M au fost predate pentru efectuarea testelor de zbor.
Compania Lockheed Martin a dezvoltat o nouă versiune, care are o rază dublă de acțiune, pentru racheta aer-sol de pe elicopterele americane de atac.
Elicopterele de atac Ka-52 sunt printre cele mai moderne sisteme de armament pe care rușii le-au aruncat în luptă imediat după invadarea neprovocată a Ucrainei, pe data de 24 februarie 2022.
Avionul chinezesc J-11 a zburat la doar 3 metri de un avion militar american deasupra Mării Chinei de Sud în această lună, fiind aproape de o coliziune, a spus armata americană.
Statele Unite au lansat un program extins care vizează împiedicarea Iranului de a produce drone, limitând astfel utilizarea acestora de către Rusia în luptele sale împotriva Ucrainei.
Directorul general al corporației de stat Rostec din Federația Rusă, Serghei Chemezov, a declarat, pe 28.12.2022, că Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur intenționează să crească producția de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.
Ucraina intenționează să dezvolte versiuni de drone aeriene care să poată ataca dronele kamikaze utilizate intensiv de Rusia în atacurile asupra infrastructurii ucrainene, după cum declară șeful Ministerului ucrainean al Digitalizării, Mykhailo Fedorov.
Noul atac asupra aerodromului rusesc Engels, din regiunea Saratov, i-a făcut pe liderii militari ruși să decidă mutarea unor bombardiere.
Japonia a anunțat că va desfășura o unitate de apărare sol-aer pe insula Yonaguni, situată în apropiere de Taiwan.
Forțele aeriene cu rază lungă de acțiune ale Rusiei urmează să fie echipate cu noi rachete hipersonice, a informat luni agenția de presă Interfax, citată de Reuters.
Armata israeliană a decis să rețină la sol 11 avioane F-35A, similare cu aeronava prăbușită în Statele Unite, în timpul unor teste premergătoare livrării către beneficiar.
În prezent, în Marea Neagră există trei platforme purtătoare de 16 rachete Kalibr - o navă de suprafață și două submarine.
În august 2022, oficialii americani din domeniul apărării au confirmat informatiile apărute pentru prima dată în cercurile analiștilor OSINT potrivit cărora Forțele Aeriene Ucrainene au folosit rachete anti-radar AGM-88, lansate de pe aeronave ucrainene. Confirmarea a ridicat atunci multe semne de întrebare cu privire la compatibilitatea dintre munițiile occidentale și flota de avioane ex-sovietică a Ucrainei.
Polonia și-a redislocat cele 22 de avioane sovietice de vânătoare de tip MiG-29 la o bază aeriană aflată la numai 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. Deocamdată, conducerea Forțelor Aeriene poloneze nu a comentat această măsură.
Din 28 noiembrie și până pe 24 decembrie, au fost efectuate 54 de zboruri cu avioanele de transport greu, AN-124 și IL-76, iar activitatea este în creștere.
În Polonia va fi creat un centru modern de pregătire pentru piloții de avioane de vanatoare F-16. Elbit Systems a semnat un contract în valoare de 36 de milioane de dolari pentru furnizarea a patru simulatoare de zbor pentru avioanele de luptă F-16.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, vorbind despre programul de achiziția a F-16 Fighting Falcon al României, a atras atenția asupra faptului că în momentul în care programul a fost planificat, contextul de securitate era cu totul altul. El a subliniat că planificatorii Armatei României vor trebui să răspundă la întrebarea dacă sunt suficiente trei escadrile.
F-35 Lightning II a învins JAS 39 Gripen în ceea ce presa a numit „bătălia pentru Canada”, într-un contract gigant pentru achiziția a 88 de avioane ce vor înlocui treptat avioanele de luptă CF-18, vechi de patru decenii, ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF).
Turcia caută intens să achiziționeze avioane F-16 Fighting Falcon americane, în contextul în care Forțele Aeriene ale Turciei au mari probleme în ceea ce privește tehnica militară. Criza din aviația turcă a fost accentuată de excluderea Ankarei din programul F-35, ca urmare a deciziei de a continua achiziția sistemelor rusești S-400.
MApN, prin Romtehnica, și Elbit Systems au semnat ieri contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.
Două avioane militare de transport A400M ale Forţelor Aeriene Turce care au rămase timp de 10 luni la Kiev - de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina - au părăsit în sfârșit pista Aeroportului Internațional Kiev-Boryspil şi se îndreaptă către Turcia.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 19.12.2022, că încă un bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M a efectuat primul zbor.
Livrarea sistemelor americane de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina e un subiect adus tot mai des în atenția publică de presa americană care, citând surse oficiale sub protecția anonimatului, susține că SUA pregătesc terenul pentru a transfera baterii Patriot Ucrainei.
U.S. Air Force ( Forțele Aeriene ale SUA) și-au consenat la sol flota de bombardiere B-2 Spirit după ce unul dintre avioane a fost avariat în timpul unei aterizări de urgență care a avut loc, pe 10 decembrie, la Baza Aeriană Whiteman din Missouri.
Potenţiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi "urmărit şi distrus" de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.
Pe 16 decembrie, compania Saab și Administrația suedeză a mijloacelor de apărare (FMV) au semnat un contract prin care Saab se angajează să modernizeze și să asigure operabilitatea continuă a aeronavei de luptă JAS 39 Gripen C/D.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 16.12.2022, două avioane de vânătoare Mirage 2000D aparținând Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit misiuni de zbor deasupra acvatoriului Mării Negre.
Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.
Imagini rare, spectaculoase și cu impact emoțional, surprinse la prăbușirea unui avion de luptă de generația a V-a F-35B Lightning II.
Bulgaria a achitat în ultimul moment în cele din urmă prima tranșă a următoarelor 8 avioane de luptă americane F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper - în cea mai modernă versiune a F-16.
Belgia va trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 92 de milioane de euro în cel mai mare pachet de ajutor de până acum, a declarat premierul belgian Alexander De Croo la o conferință de presă din 27 ianuarie.
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Reuters.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Armata SUA a selectat patru companii de apărare pentru a dezvolta prototipuri pentru programul său Common Tactical Truck (CTT).
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Decizia statelor occidentale de a trimite tancuri în Ucraina a declanșat reacții agresive la Moscova.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.
Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.
Rusia începe campania ”distruge un tanc” și promite 72 de mii de dolari soldaților care vor scoate din uz primul tanc occidental.
Săptămâna trecută Germania a dat undă verde pentru trimiterea către Ucraina a tancurilor de luptă germane Leopard 2, după o decizie istorică anunțată de Berlin. La doar o zi după americanii au ieșit și ei public și au anunțat că și celebrele Abrams vor fi trimise Ucrainei.
Rusia se pare că dorește să grăbească conectarea Centralei Atomo-electrice de la Zaporijjea la sistemul energetic al Federației Ruse.
Potrivit unui comunicat emis recent de Biroului de relații publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, pe 26 ianuarie, Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au desfășurat, pentru prima dată în această formulă, un exercițiu aerian în spațiul aerian al României.
Publicațiile rusești arată că Volgograd este un oraș blocat, în așteptarea sosirii președintelui rus Vladimir Putin.
Gabriel Țuțu, șeful ROMAR a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Alături de el ar fi fost reținut și Victor Pițurcă, fostul selecționer al României.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Coreea de Nord transferă rachete și proiectile către Compania Privată de mercenari ”Wagner” din Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei.
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând că nu vrea să facă rău Marii Britanii, dar „Cu o rachetă ar dura un minut", informează Agepres, care citează agenția AFP.
Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.
Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică.
Avioanele olandeze F-35 au aterizat deja în Polonia. Cele opt aeronave vor fi desfășurate la Baza Aeriană Malbork. Primele patru vor monitoriza spațiul aerian de pe flancul estic al NATO, iar următoarele patru vor fi folosite într-un program de antrenament aliat pentru a spori prezența NATO pe flancul estic, a declarat Ministerul olandez al Apărării.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) condus de cancelarul Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria.
Aviația ucraineană are nevoie de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică pentru a-și acoperi întreg spațiul aerian. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat duminică că Iranul a respins actuala propunere de revenire la acordul nuclear, adăugând că Washingtonul crede în continuare că diplomația este cea mai eficientă modalitate de a trata dosarul nuclear iranian. Blinken a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Al-Arabiya că Statele Unite vor face tot posibilul ca Iranul să nu deţină arme nucleare, explicând că toate opțiunile sunt ''pe masă'' pentru a împiedica Teheranul să deţină o armă nucleară.
Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.
Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Șeful grupului de consilieri militari și al Centrului științific și tehnic „Lupii țarului” din Rusia, Dmitri Rogozin, a anunțat, pe 29.01.2023, pe canalul său Telegram, că patru platforme robotizate de tip Marker vor fi trimise în Donbas. Potrivit precizărilor acestuia, livrarea roboților a început deja.