Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Evgheni Prigojin, sponsorul mercenarilor ruşi din Grupul Wagner, are pretenţia să fie despăgubit de SUA
17 Martie, 15:53
Omul de afaceri cunoscut ca bucătarul-șef al lui Vladimir Putin pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, Evgheni Prigojin, despre care se presupune că a ajutat Rusia să confiște părți din Ucraina cu ajutorul armatei sale de mercenari Wagner Group, să schimbe situația războiul din Siria și că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA, a anunţat marţi că cere guvernului american plata a 50 de miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele suferite.
Evgheni Prigojin, cunoscut mai mult în presă ca "bucătarul lui Putin''.

Evgheni Prigojin, cunoscut mai mult în presă ca "bucătarul lui Putin'' pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, este acuzat că ar fi în spatele Agenţiei de cercetare pe internet, o "fabrică de troli" cu sediul la Sankt-Petersburg, suspectată că ar fi la originea diverselor campanii destabilizatoare şi de propagandă pe reţelele de socializare, între care şi cea vizând alegerile americane din 2016, potrivit AFP, citat de Agerpres.

 

Istoricul sancţiunilor inpuse de Statele Unite magnatului Evgheni Prigojin, deţinătorul "fermei de troli" şi sponsor al armatei de mercenari ruşi Wagner Group


Agenţia de Cercetare a Internetului, cu sediul în Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de „ferma de troli" a Rusiei, deţinută de omul de afaceri Evgheni Prigojin, a fost menţionată în repetate rânduri de consilierul special al SUA, Robert Mueller, în anchetă să cu privire la ingerinţele ruse în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA.

Citeşte şi: Mercenarii ruşi din Grupul Wagner, activi în 10 țări ale lumii

În anul 2016, Washingtonul a dispus impunerea de sancţiuni personale asupra lui Prigojin în legătură cu anexarea de către Moscova a Crimeei. În iunie 2017, sancţiunile au fost impuse firmei Concord Management pentru presupusa implicare în războiul susţinut de Rusia în anumite zone din estul Ucrainei.

În februarie 2018, Departamentul de Justiţie a condamnat Agenţia de Cercetare a Internetului şi alte două companii controlate de Prigojin - Concord Management şi Concord Catering - precum şi pe Evghenii Prigojin şi alţi 15 ruşi pentru presupuse fraude în scopul interferenţei cu procesele politice şi electorale americane, inclusiv alegerile prezidenţiale din 2016, preciză anul trecut Epoch Times, într-un material care făcea trimitere la sancţiunile pe care Statele Unite le-a impus magnatului rus.

Citeşte şi: Putin a recunoscut prezența în Siria a mercenarilor ruși care oficial... nu există

Prigojin, care este supranumit „bucătarul lui Putin" din cauza afacerilor sale de catering, controlează şi firma de securitate privată Wagner Group, care a trimis mercenari ruşi să lupte în Ucraina, Siria şi în mai multe ţări nord-africane.

 

Justiţia americană a decis să abandoneze urmărirea penală a magnatului rus, dar Prigojin cere compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari


Prigojin şi societatea sa, Concord, au fost inculpate în SUA, dar justiţia americană a decis luni să abandoneze urmărirea penală din teamă - potrivit lui Prigojin - ca el să nu ajungă "să arate public" în cursul procesului că acuzaţiile Washingtonului s-au dovedit false.

,,Consider că procesul între Concord şi guvernul american nu s-a terminat. În acest moment, un proces pentru urmăriri ilegale este în curs de pregătire", a indicat magnatului Evgheni Prigojin, sponsorul armatei de mercenari ruşi Wagner Group, adăugând că va cere 50 de miliarde de dolari drept compensaţie.

Departamentul Justiţiei american a justificat într-un comunicat că "urmăririle penale împotriva Concord, societate rusească absentă din SUA şi care nu poate fi expusă unei pedepse semnificative în caz de condamnare, nu favorizează nici interesele justiţiei, nici securitatea naţiunii".

Potrivit presei americane, Concord utilizase acest proces pentru a avea acces la elemente ale dosarului, punând în pericol potenţial surse ale guvernului american în acest caz exploziv, ceea ce a justificat sistarea urmăririlor.

Evgheni Prigojin fusese inculpat în acelaşi timp cu alţi 12 ruşi şi trei entităţi (între care şi Concord) în februarie 2018 pentru ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller, responsabil de acest dosar.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului
Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro