Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Exerciţiu multinaţional la Tulcea cu rachete antitanc Javelin
19 sep, 17:02
Aproape 300 de militari din şase ţări au participat, în perioada 9-20 septembrie, în Poligonul din apropierea localităţii tulcene Lunca, la modulul de pregătire Platinum Eagle 19.2, parte a exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 19 (BSRF 19), joi militarii efectuând trageri cu muniţie reală şi rachete antitanc Javelin.

Comandantul Batalionului 341 Infanterie Constanţa, locotenent colonel Ciprian Balica, a declarat joi, că la exerciţiu au luat parte militari din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

"Militarii au ocazia să întrebuinţeze armamentul şi muniţia de război într-un teren care prezintă condiţii de adăpostire şi ţinte aproape reale, avem tancuri şi machete de camion, asupra cărora aceştia pot executa foc în condiţiile reale ale unui câmp de luptă. Având în vedere că suntem de peste 15 ani în cea mai puternică alianţă de pe planetă, NATO, este important ca menţinerea şi angajarea în activităţi militare comune să fie cât mai frecvente pentru a ne antrena şi a ne împărtăşi tehnicile, tactiticile şi procedurile specifice într-o acţiune comună", a afirmat locotenent colonelul Balica.

Tragere cu muniție realăŞi militarii participanţi au apreciat condiţiile de desfăşurare a exerciţiului militar Platinum Eagle, caporalul Andrei Petriuc, din Brigada a II-a Infanterie Motorizată "Ştefan cel Mare", Chişinău, Republica Moldova, susţinând necesitatea antrenamentelor comune. "Cred că ar trebui să avem cât mai multe asemenea exerciţii, pentru că sunt apropiate de condiţiile reale de luptă, iar prin alte exerciţii nu cred că am putea învăţa mai bine pentru a fi pregătiţi de luptă", a afirmat caporalul Petriuc.

În cadrul Platinum Eagle, joi a avut loc Ziua Presei, iar militarii au simulat apărarea unui teritoriu, în exerciţiu, soldaţii utilizând muniţie reală şi rachete Javelin pentru a neutraliza două vehicule inamice, potrivit scenariului.

Cooperarea militară multinaționalăPotrivit Ministerului Apărării Naţionale, Platinum Eagle 19.2 are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale ţărilor partenere participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale şi creşterea de pregătire al militarilor din ţările participante.

În cadrul acţiunilor de pregătire comună sunt planificate acţiuni tactice ce includ trageri cu armamentul din dotare, acordarea primul ajutor în zonele de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivel de subunitate.

BSRF este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa şi Africa, care se desfăşoară în zona Mării Negre, Balcani şi în regiunea Caucazului şi are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate ale forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Vezi și: Exercițiul Platinum Eagle 19.2. Sute de militari din șase țări se antrenează la Babadag

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone