Există îndoieli privind legalitatea trimiterii trupelor belaruse în Siria pentru acțiuni umanitare
Guvernul rus a dezvăluit, ieri, elaborarea unui proiect de acord care reglementează trimiterea forțelor belaruse în Siria. Premierul rus Mihail Mișustin a desemnat ministerele Apărării și Afacerilor Externe să negocieze și să semneze acordul cu partea belarusă, fără știrea guvernului sirian.
Proiectul de acord semnat pe 3 februarie a fost publicat, ieri, pe platforma electronică a guvernului rus. Cotidianul pan-arab Asharq Al-Awsat a precizat că documentul s-a bazat pe acorduri bilaterale semnate între Moscova și Minsk, deși nu s-a referit la poziția Siriei cu privire la trimiterea de trupe pe teritoriile sale, cu excepția unui indiciu slab că "Damascul a solicitat mai devreme implicarea forțelor belaruse în misiuni umanitare".
Acest proiect ridică întrebarea privind legalitatea semnării unui acord ruso-belarus de trimitere a forțelor într-o țară terță, ținând cont de faptul că tratatul care reglementează prezența trupelor ruse în Siria, încheiat la sfârșitul lunii august 2015, nu includea o clauză care acordă Moscovei dreptul de a implica forțe străine.
Situația pare cel puțin ciudată, dat fiind că Moscova, care a cerut insistent în ultima vreme retragerea forțelor străine din Siria, acționează pentru a implica trupele vecinului său apropiat în conflictul sirian.
Se pare că momentul și forma acordului reflectă încă o dată eforturile de a lega confruntarea Rusiei cu Occidentul de situația din Siria, mai ales că Belarusul este alături de Moscova din punct de vedere militar în pregătirea pentru "înfruntarea noilor provocări".
Deși acordul, în prima sa versiune, prevedea trimiterea a doar 200 de militari, acest număr poate fi mărit conform unuia dintre termenii înțelegerii cu consimțământul celor două părți. Cel mai important lucru pentru Moscova nu este numărul, ci semnificația "prezenței aliaților de partea sa în Siria".
Președintele belarus Alexandr Lukașenko a încercat, ieri, să minimalizeze importanța evoluției prin negarea validității informațiilor despre intenția sa de a trimite trupe în Siria, păstrând în același timp ușa deschisă către un posibil demers, întrucât a afirmat că conducerea siriană i-a cerut anterior să trimită echipe medicale ale armatei. El și-a manifestat disponibilitatea de a satisface cererea "când se termină actualele condiții epidemiologice".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News