Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.
IVEWS este un sistem de război electronic care asigură protecția aeronavei F-16 prin detectarea, identificarea, localizarea și contracararea potențialelor amenințări, potrivit unui comunicat de presă (29 octombrie) al Aripii 53 a Forțelor Aeriene americane.
Suita de război electronic (EW) include un receptor digital de ultimă generație pentru avertizare radar, un procesor avansat conceput special pentru aplicații EW și emițătoare de bruiaj de mare putere cu antene optimizate pentru dimensiunea, greutatea și cerințele de putere ale F-16, potrivit companiei Northrop Grumman care l-a dezvoltat.
Lt. Col. Stephen Graham, directorul de testare pentru război electronic la F-16, a pilotat zborul inaugural. Integrarea IVEWS pe F-16, ridică aeronava la statutul de „generația 4+”, permițându-i să contracareze eficient amenințările moderne, a declarat Graham.
Avion F-16 care a zburat cu sistemul de război electronic IVEWS
„Succesul acestui zbor este o dovadă a întregii echipe care lucrează la acest program”, a spus Graham. „Integrarea unui sistem la acest nivel durează de obicei mult timp, dar datorită oamenilor incredibili implicați, am obținut acest succes rapid.”
Programul IVEWS a implicat un grup divers de ingineri, piloți și tehnicieni de la mai mulți contractori de apărare.
„A fost un efort de colaborare între guvern, contractori și comandamentele majore ale Forțelor Aeriene”, a spus Graham. „Toată lumea a depus eforturi semnificative pentru ca acest program să fie cât mai bun.”
Lt. Col. Joseph Gagnon, comandant al 85 TES, a subliniat implicațiile mai largi ale programului IVEWS, subliniind versatilitatea acestuia.
„Această tehnologie poate fi implementată pe aproape orice structură de avion”, a spus el. „Creăm un multiplicator de forță nu doar pentru F-16, ci și pentru alte platforme.”
Un F-16D în producție la uzina Lockheed Martin din Greenville / Lockheed Martin, via twz
Zborul de succes marchează un progres semnificativ în capabilitățile de război electronic ale F-16, sporind abilitatea acestuia de a face față amenințărilor aeriene în evoluție.
IVEWS (AN/ALQ-257) acoperă o bandă ultralargă de frecvențe radio contracarând amenințări avansate tehnologic, inclusiv sisteme pe unde milimetrice.
F-16 are de-acum capabilități EW egale cu ale avioanelor de generația a cincea.
Sistemul „este proiectat pentru a oferi F-16 capabilități de război electronic la egalitate cu aeronavele din generația a cincea, îmbunătățind semnificativ capacitatea de supraviețuire pentru operațiile în medii cu spectru electromagnetic contestat și aglomerat”, potrivit Northrop Grumman care a precizat și că sistemul este disponibil pentru export.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.
Un avion de vânătoare rusesc Su-35 aproape a intrat în coliziune cu un avion militar american în timpul unei misiuni de interceptare, potrivit imaginilor difuzate de Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD). Incidentul, care a avut loc pe 23 septembrie, a implicat ceea ce oficialii americani numesc comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologii săi din Burkina Faso și Mali au fost primii care au semnat o declarație prin care se angajează să nu desfășoare arme în spațiu în această săptămână.
Israelul a spus că lovitura de vineri seara a vizat o reuniune dintr-un complex subteran al Hezbollah. Exploziile au nivelat mai multe turnuri de apartamente înalte în suburbia dens populată, predominant șiită, din sudul Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiyeh.
Avioanele de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale României se întorc în Lituania. În următorii ani sunt programate misiuni de Poliție Aeriană Întărită atât în tensionata regiune baltică, în imediata apropiere a Federației Ruse, dar și la sud de Dunăre unde F-urile noastre vor apăra spațiul aerian al Bulgariei.
Azerbaidjanul a devenit a treia țară, după Nigeria și Myanmar, care a cumpărat avioane de luptă multirol JF-17 Block III din Pakistan în urma unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
În cadrul expoziției internaționale ADEX-2024 desfășurate în perioada 22-24 septembrie la Baku, compania Turkish Aerospace Industries (TAI) a prezentat aeronava de atac Su-25 „Frogfoot” modernizată pentru Forțele Aeriene din Azerbaidjan, cunoscută și sub denumirea turcă “Laçin”.
Forțele de apărare ale Israelului (IDF) sunt pregătite pentru orice scenariu în cazul în care Iranul va lua decizia nesăbuită de a lansa un atac asupra Israelului ca urmare a eliminării de către IDF, în Liban, a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, gruparea teroristă șiită subordonată în totalitate Teheranului. Aprilie 2024 nu se va mai repeta.
Cea de-a treia serie de piloți care a început antrenamentul pe F-16 Fighting Falcon în România e formată strict din piloți ucraineni. Seria aduce o premieră: Piloții ucrianeni se antrenează în țara noastră la Baza 86 Aeriană Borcea.
În cursul nopții de 27.09.2024, trupele ruse au atacat ținte din porturile Odesa, Izmail și Reni, folosind în acest scop drone aeriene de tip Geran-2 (Shahed). Atacul asupra portului Izmail a fost confirmat și de șeful administrației regionale Odesa, Oleg Kiper, care a precizat că au fost avariate mai multe clădiri și mașini.
Producția avioanelor de luptă rusești de ultimă generație Su-57 depinde de furnizarea de micro-electronice și echipamente de producție occidentale. Frontelligence Insight a relatat despre acest lucru, pe baza corespondenței expuse a producătorului rus de electronice militare Mikropribor.
Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.
Aeronavele F-16 care sunt folosite de Forțele Aeriene Române pentru Serviciul de Poliție aeriană vor începe să fie scoase din uz în jurul anului 2034, cu finalizare în jurul anului 2040, potrivit unor informații dezvăluite de Ministerul Apărării Naționale, în cadrul unui breafing cu presa care a avut loc azi și la care a participat și DefenseRomania.
Rusia construiește drone militare în China, potrivit unei analize exclusive publicate de Reuters miercuri.
Rușii au început să pună însemne ucrainene pe dronele lor de recunoaștere Zala. Un cunoscut voluntar militar ucrainean, Serhi Sternenko, a publicat pe retele de socializare imagini care arată cum o astfel de dronă a fost doborâtă pe campul de lupta. „Au vopsit Zala în negru și au aplicat însemnele galben și albastru ucrainene, crezând că vor ajuta”, a adăugat Sternenko.
Portalul ucrainean de informații online Defense Express a informat că în timpul atacului din noaptea de 25.09.2024, când au fost doborâte 28 din cele 32 de drone folosite de trupele ruse, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus un aparat de zbor fără pilot de tip Shahed-136, care era echipat cu comunicații prin satelit Starlink de la SpaceX.
O bombă aeriană care planează ar putea deveni arma cheie a armatei ucrainene pentru loviturile împotriva țintelor rusești.
În timpul conflictului ce durează de peste doi ani și jumătate, Ucraina a reușit să dezvolte „din mers”, o serie de sisteme de arme, printre care și un kit complex pentru bombele aeriene, care include un motor de rachetă și aripi retractabile.
Racheta a fost lansată miercuri și a aterizat în zonele maritime așteptate, a declarat Ministerul chinez al Apărării.
Forțele aeriene ale Statelor Unite au prezentat recent B-21 Raider, noul lor bombardier nuclear stealth, dezvăluind imagini exclusive ale aeronavei în timpul testelor de zbor. Acest bombardier, conceput pentru a deveni coloana vertebrală a capacităților de atac strategic ale SUA, se află într-o fază avansată de testare pentru validarea performanțelor sale structurale și operaționale.
F-35 Lightning II și Sukhoi Su-57 rus sunt ambele avioane de vânătoare stealth de generație a cincea, dar se deosebesc semnificativ în ceea ce privește capabilitățile și mai ales nivelul de producție.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina are un acord pentru a primi avioane Dassault Mirage 2000. Acesta nu a precizat termenul de livrare. Potrivit ministrului, Ucraina se află în discuții pentru a achiziționa avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen de fabricație suedeză și Eurofighter Typhoon.
Încă de la începutul acestui an, SUA au adus în Danemarca și Filipine sistemul Typhon care poate lansa rachetele cu rază medie și mai scurtă – SM-6 și Tomahawk - înarmate convențional.
România va fi etapa finală de pregătire pentru piloții ucraineni care au absolvit cursurile pregătitoare din Franța.
Primul grup de piloți ucraineni a încheiat pregătirea pentru avioanele Alpha Jet în Franța, au anunțat forțele armate franceze la 20 septembrie. Forțele Aeriene Franceze instruiesc piloții ucraineni din martie 2024, în cadrul coaliției internaționale pentru dotarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16, care a fost fondată la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.
În perioada 10 - 20 septembrie 2024, nu mai puțin de 450 de participanți din 19 țări membre ale NATO și trei partenere, inclusiv Ucraina, care participă pentru prima dată, s-au întâlnit în Țările de Jos pentru a-și perfecționa capacitatea de contracarare a dronelor.
Avioane de luptă israeliene au efectuat joi seara cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război.
Armata chineză a difuzat un videoclip al evenimentului din 2022, ca parte a unui documentar militar de propagandă.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 18.09.2024, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre. La aceasta a participat un avion de cercetare radioelectronică RC-135W, care a fost sprijinit de un avion de vânătoare Typhoon și o aeronavă de realimentare în aer KC2.
Franța a anunțat o creștere a sprijinului militar acordat Ucrainei prin modernizarea unora dintre avioanele de luptă Mirage-2000-5 pe care s-a angajat să le livreze, după cum informează SudOuest. Aceste modificări vor conferi avioanelor capacități de atac la sol, marcând o schimbare față de rolul tradițional al Mirage-2000-5 de interceptor, care inițial nu includea utilizarea de muniții aer-sol.
Memorandumul dintre cele două state prevede producția în comun de UAV-uri și componentele acestora, muniție și componente, echipamente de război electronic și dezvoltarea de tehnologii avansate. Lituanieni au venit la discuțiile de la Kiev și cu un cadou foarte util Forțelor ucrainene: peste 200 de camionete și detectoare de mine.
Ajutorul SUA pentru Ucraina e de necontestat în cei aproape trei de la invadarea pe scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, ajutorul militar a venit mai degrabă cu frâna de mână trasă și a avut ca obiectiv ca Ucraina să reziste în fața ocupantului rus. Numărul de sisteme de apărare și ofensive trimise de americani și restricțiile asupra utilizării rachetelor și armelor arată că dimensiunea ajutorului nu vizează înfrângerea Rusiei în Ucraina ci rezistența Ucrainei.
Concernul german Rheinmetall va avea o a doua unitate de producție în Ucraina. Lansarea primei fabrici a fost făcută în octombrie.
Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Timp de 15 ore și jumătate, aproape 100 de drone explozive au bântuit Ucraina de la est la vest și de la nord la sud ajungând până în regiunile Hmelnitsky și Odesa.
Ucraina nu se va opune în cazul în care Qatarul sau orice altă țară ar încerca să negocieze un acord privind securitatea energetică, cu ajutorul discuțiilor purtate separat cu Rusia și Ucraina. Deocamdată, nu există un astfel de acord, a declarat șeful Biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, potrivit Reuters.
E.S. Adrian Zuckerman vine la DC News TV, într-un interviu eveniment ce va fi difuzat de platformele noastre în ziua istorică a alegerilor americane unde republicanul Donald Trump o va înfrunta pe Kamala Harris.
Pro-europeana Maia Sandu a obținut o victorie uriașă în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo, în turul II la alegerile prezidențiale. Te-ai fi așteptat ca o diferență de 55.33% împotriva la 44.67% să fie de necontestat. Nu însă și pentru propaganda rusă
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a comunicat luni, 4 noiembrie, că, după numărarea a 99,86% din buletinele de vot, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce rivalul său Alexandru Stoianoglo a obținut 44,59%. Maia Sandu a făcut campanie pe sloganul aderării rapide a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce Stoianoglo a fost considerat candidatul care a fost susținut mai mult de alegătorii înclinați să mențină legăturile cu Rusia.
Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.
Ucraina se confruntă cu cel mai greu moment din ultimii doi ani de război. Cantitățile primite de tehnică militară și muniție nu reușesc să stabilizeze frontul, iar problemele de personal sufocă efortul Armatei ucrainene.
Antreprenorul european de apărare MBDA a dezvăluit la expoziția Euronaval (4 – 7 noiembrie, Paris) planurile de a dezvolta o nouă versiune lansată de pe submarin a rachetei sale antinavă Exocet, vândută pe scară largă.
Potrivit Newsweek, soldații din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) au participat pentru prima dată la confruntările ruso-ucrainene din regiunea Kursk. Mai mulți experți au precizat pentru publicația americană că nativii din Coreea de Nord ar putea avea probleme de comunicare și de coordonare cu trupele rusești.
Desfășurarea de trupe nord-coreene pe frontul ucrainean nu va aduce prea multe schimbări deocamdată și este probabil ca acestea să sufere pierderi grele. După cum a raportat radiodifuzorul public estonian ERR, comentând desfasurarea personalului militar nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, colonelul Ants Kiviselg, comandantul Centrului estonian de Informații pentru Apărare, a precizat că aceștia au fost probabil desfășurați la începutul lunii octombrie și de atunci au fost supuși unui antrenament preliminar care a durat între două și patru săptămâni. După aceea, a spus el, „a început redistribuirea lor către frontul ucrainean”.
Insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, atacul asupra soțului fostei președinte a Camerei Nancy Pelosi și multiplele tentative de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump sunt exemple ale mediului tot mai polarizat și periculos din America. Acum, alegerile din 2024 ar putea genera o nouă revoltă, mai ales dacă Trump pierde. Discuțiile despre violență în rândul extremiștilor de dreapta au crescut deja și online și, spre deosebire de vicepreședintele Kamala Harris, Trump a refuzat să spună că ar ceda.
Într-o apariție interesantă pentru pasionații de aviație, cel mai nou bombardier stealth al Forțelor Aeriene ale SUA, B-21 Raider, a fost surprins recent zburând la altitudini mari în timpul testelor, stârnind un interes considerabil în comunitatea aviatică. Fotograful Jared Hamilton a folosit rețelele de socializare pentru a împărtăși imagini cu aeronava, spunând: „Nu sunt spiriduși de Halloween, dar am văzut o fantomă!” Această apariție rară subliniază importanța avionului B-21, care se pregătește să consolideze capacitățile armatei americane în contextul creșterii amenințărilor globale.
Ministerul rus de Externe a redenumit structura care se ocupă de temele europene în Departamentul Probleme Europene (Департамент европейских проблем/Departament Evropeiskih Problem).
Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au efectuat duminică exerciții aeriene comune la care a participat cel puțin un bombardier B-1B la sud de Peninsula Coreeană, a informat agenția de presă Yonhap, citând armata sud-coreeană. Exercițiile trilaterale au avut loc deasupra apelor de la est de insula Jeju din sudul Coreei de Sud, după ce Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-19 în Marea de Est.
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare și mulțumire adresat cetățenilor statului pentru votul acordat în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial. „Moldova, ești învingătoare! Azi, dragi moldoveni, ați trecut o lecție de democrație, demnă de a fi scrisă în manuale de istorie. Azi, voi, ați salvat Moldova!”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă.
Programul Next-Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene ale SUA, care vizează furnizarea unui avion de vânătoare de generația a VI-a care să înlocuiască avionul F-22 Raptor, este supus unei revizuiri semnificative care i-ar putea redefini viitorul. Șeful U.S. Air Force, generalul David Allvin, a declarat săptămâna trecută că această modificare este așteptată să se încheie până la sfârșitul anului 2024 și va avea implicații majore pentru abordarea U.S. Air Force privind superioritatea aeriană.
Duminică, 3 noiembrie, forțele armate ale Federației Ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România. Ca urmare a detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la ora 23.34, cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a județului Tulcea.
Unitățile Brigăzii 10 Asalt de Munte au respins, pe direcția Siversk, un atac rusesc efectuat cu peste 20 de blindate, inclusiv tancuri. Două companii rusești au lansat, pe 2 noiembrie, un atac asupra pozițiilor ucrainene, în zona localității Vyimka (6 km SE Siversk).
Comisia Electorală Centrală (CEC) a furnizat primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Toate secţiile de votare constituite pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au deschis duminică la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Numărul de rachete GMLRS, cele mai utilizate de sistemul HIMARS, va fi suplimentat odată cu deschiderea unei noi facilități în Australia, care va produce în proporție de 90% pentru export.
Forța de Autoapărare a Japoniei, așa cum este denumită Armata țării, a lansat marți, 29 octombrie, o nouă clasă de nave de desant pentru a deservi o nouă unitate axată pe logistica maritimă destinată aprovizionării și consolidării apărării insulelor din sud-vest.
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate rus, a sugerat că, dacă fostul președinte american Donald Trump ar câștiga alegerile din 2024 și ar încerca să încheie războiul actual, ar putea avea o soartă similară cu cea a președintelui John F. Kennedy, asasinat în 1963.
Candidatul democrat din SUA la președinție Kamala Harris l-a depășit pe republicanul Donald Trump în Iowa, alegătoarele fiind probabil responsabile pentru o schimbare într-un stat câștigat cu ușurință de Trump în 2016 și 2020, potrivit unui nou sondaj Des Moines Register/Mediacom Iowa, publicat sâmbătă. Stafful de campanie al lui Trump a spus că sondajul nu reflectă situația electorală din Iowa.
Analiștii grupului ucrainean DeepState au publicat o nouă hartă care prezintă progresul Rusiei. Pe canalul său de Telegram, DeepState, el a declarat: „Inamicul a ocupat Kurahiv și împing și în regiunea Kursk”.
Forțele speciale ale marinei israeliene au capturat un presupus comandant Hezbollah în orașul de coastă Batroun, din nordul Libanului, a informat The Times of Israel sâmbătă seara, citând Forțele de Apărare ale Israelului. Ziarul l-a numit pe bărbatul capturat Imad Amhaz, considerat o „sursă valoroasă de informații” despre forțele navale ale grupării șiite radicale libaneze.
Un avion de luptă F-16 Fighting Falcon al Escadrilei 85 Testare și Evaluare (85 TES) a efectuat, în septembrie, la Baza Eglin (Florida, SUA), primul zbor cu un nou sistem de război electronic, denumit Integrated Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS).
În urma remarcilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la eșecul Poloniei de a livra Ucrainei avioane de luptă MiG-29, așa cum s-a convenit anterior, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat că Polonia poate oferi un împrumut Ucrainei dacă dorește să achiziționeze armament, după cum a informat Polsat.