Sistemul de apărare antiaeriană Spyder poate contracara acum rachetele balistice tactice.
Delegația României a fost condusă la nivel politic, de Nicu Fălcoi (USR-PLUS), președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe și membru al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului. Delegația a fost reprezentată la nivelul industriei de Viorel Manole, directorul Patromil.
Atât Nicu Fălcoi, cât și Viorel Manole au fost prezenți la interviurile DefenseRomania, în cursul săptămânii trecute, unde s-a discutat despre această vizită, considerată de deputatul român ca „cea mai importantă delegație postdecembristă”.
Iar Nicu Fălcoi spune că Indonezia e extrem de interesată de România. Au fost întrevederi inclusiv la nivel înalt.
„A fost o vizită care trebuia făcută de mai mult timp. Interesul Indoneziei pentru România este foarte mare. Am avut mai multe întâlniri la nivel înalt, sunt puține vizite de acest tip care să aibă atât de multe întrevederi la nivel înalt. M-am întâlnit în Indonezia cu doi miniștri, doi viceminștri, președinta comisiei care se ocupă de apărare și intelligence, am vizitat două fabrici din Indonezia. A fost un program foarte dens și cred că oportunitățile sunt foarte mari”, a declarat Nicu Fălcoi, în interviul acordat DefenseRomania. Deputatul a subliniat că deși România și Indonezia au relații diplomatice de peste șapte decenii, în ultimul timp relațiile economice au fost din păcate foarte reduse.
Spre exemplu, exportul către Indonezia a fost de aproximativ 19 milioane de dolari, ceea ce e foarte puțin în contextul în care Indonezia este o țară cu peste 270 de milioane de locuitori.
Nicu Fălcoi a conchis că, în opinia sa, aceasta a fost „cea mai importantă delegație posdecembristă”, cu referire evident la industria de apărare și oportunități economice.
Viorel Manole, directorul Patromil, în cadrul interviului, a subliniat importanța vizitei precizând că faptul că din delegație au făcut parte membri ai Parlamentului și ai Guvernului a ajutat la deschiderea mai multor uși pentru industrie, admițând faptul că partea de cooperare industrială are nevoie și de sprijin politic.
„Am rămas surprinși de ce oportunități sunt. Spre exemplu, compania din Bandung, o companie similară Romarmului, nu are un nivel de integrare foarte ridicat al produselor proprii. Foarte multe echipamente sunt din import și nu sunt cele mai competitive. Cu excepția unor armamente de calibru mic, transportoare 6x6 și 8x8, dar doar la nivel de asamblare, restul producției e o producție civilă”, precizează Manole.
„Am avut discuții extrem de focusate pe ceea ce am putea lucra împreună. Indonezia este o țară în actuala situație geo-strategică, extrem de curtată atât de China, cât și de SUA, iar Rusia este foarte atentă. Avantajul României este că suntem văzuți ca niște parteneri. Noi nu facem parte din marile puteri care nu negociază și merg pe strategia take it, or leave it (n.r. - în cazul de față, cumperi sau nu). Ne-au perceput ca pe niște parteneri și cunosc avantajele unei țări UE și NATO”, a mai spus acesta.
Întrebat ce ar putea produce mai exact industria noastră și ar fi de interes pentru Indonezia, reprezentantul Patromil ne-a precizat că au fost identificate câteva nevoi urgente ale Indoneziei.
„Am discutat foarte deschis. Ca să vă răspund foarte clar, am identificat câteva nevoi principale și urgente ale Indoneziei, precum: muniție inteligentă, mă refer la focoase electronice, submuniție pe care noi în România le produce și suntem dispuși să colaborăm cu ei. Sunt extrem de interesați. Au nevoie urgentă și de echipamente de protecție balistică, de veste antiglonț și căști de nivel de protecție peste III, ceea ce la noi Stimpex produce în mod uzual de mult timp și chiar e un furnizor în NATO”, a continuat Viorel Manole.
O altă zonă în care ar putea fi o „pâine de mâncat” pentru industria de apărare de la noi ar fi în ceea ce privește optoelectronica. În acest sens s-a identificat nevoia Indoneziei și de aparatură de vedere pe timp de noapte, domeniu în care ar putea excela companii precum Pro Optica sau Ior SA.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Sistemul de apărare antiaeriană Spyder poate contracara acum rachetele balistice tactice.
Ucraina a reziliat acordul cu Federaţia Rusă privind prestarea de servicii de întreţinere în cazul complexului de rachete Sarmat, cunoscut și sub denumirea de Satan. Contractul fusese încheiat în februarie 2006.
Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România pentru dotarea Forțelor Navale Române.
Statele Unite încearcă să protejeze securitatea informațiilor care privesc procedurile și echipamentele militare sensibile și interzic dubla cetățenie pentru piloții din Forțele Aeriene Israeliene.
Deși fără o aparentă legătură directă, la decizia Statelor Unite este posibil să fi contribuit și ”cazul Duggan”, un fost pilot american care a primit bani de la chinezi pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane.
Mai multe surse din domeniul securității și apărării au semnalat că în Ungaria, la Várpalota (70 km sud-vest de Budapesta) va fi construită o nouă fabrică de explozibili.
Kind reminder, 2023. În vara acestui an se vor împlini exact patru ani de când Ministerul Apărării Naționale a declarat Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa drept câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”.
U.S. Marine Corps (USMC) a petrecut mai mulți ani făcând ceea ce U.S. Army a spus că nu poate face, integrarea componentelor sistemelor Iron Dome, achiziţionate în urmă cu trei ani din Israel, în sistemul stratificat de apărare aeriană al SUA. USMC are acum aprobare pentru a continua dezvoltarea noului său sistem de apărare împotriva rachetelor de croazieră.
Autoritățile italiene nu vor lua o decizie privind noile livrări de ajutor militar Ucrainei mai devreme de sfârșitul lui ianuarie. Potrivit publicației La Repubblica, o decizie privind tipul echipamentelor militare nu a fost încă adoptată.
Compania americană Oshkosh Defense a anunțat că U.S. Army Contracting Command - Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru. Cel mai probabil, vehicule blindate de luptă JLTV care urmează să fie livrate României vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), ca parte a unui contract în valoare de 227 de milioane lei.
Retehnologizarea/extinderea unei fabrici de muniție de calibru greu ar putea fi completată de realizarea, în parteneriat cu Germania, a unei fabrici de producție de pulberi, arată ministrul economiei Florin Spătaru.
Forțele Navale ale SUA au decis să facă prima mutare în proiectul dronelor de luptă colaborative. Vor fi testate aeronave invizibile fără pilot, care colaborează între ele, pentru a îndeplini misiuni de luptă, inclusiv suprimarea apărării antiaeriene inamice - una dintre cele mai dificile.
Ministerul Apărării din Polonia, care în 2022 s-a remarcat prin investiții majore în noi programe militare de înzestrare, peste 8,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite numai pentru tancuri, a decis să înceapă anul 2023 cu semnarea unui nou contract pentru Armata poloneză. Ministerul polonez al Apărării și Agenția Poloneză pentru Armament au început anul prin semnarea unui contract pentru aproape 70.000 de carabine Grot C16 FB-A2, calibrul 5,56x45 mm, fabricate de întreprinderea ''Broni Lucznik''.
Rheinmetall, producătorul vehiculului german de luptă pentru infanterie Puma, a anunțat că aproape toate echipamentele care s-au stricat în timpul exercițiului de luna trecută au fost reparate.
O fabrică din România ar putea produce muniție de artilerie de 152 și 155 mm.
Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.
NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat duminică, relatează luni DPA.
Compania General Dynamics Land Systems (GDLS) a început în noiembrie 2022 asamblarea primului tanc uşor pentru armata americană, dezvoltat ca parte a programului Mobile Protected Firepower (MPF). In vara anului terecut, Armata SUA a anunțat că GDLS a câștigat competiția pentru programul Mobile Protected Firepower și i s-a atribuit un contract în valoare de 1,14 miliarde USD pentru a produce primele 96 de tancuri uşoare Griffin II.
Franța a livrat Ucrainei 18 obuziere autopropulsate Caesar. Multe dintre acestea sunt serios avariate, iar motivul este deja cunoscut - focuri intense de artilerie. Acest lucru duce la uzura tunului de 155mm, a precizat cotidianul francez Le Figaro, la 28 decembrie 2022.
Comitetul de promovare a proiectelor de apărare din Coreea de Sud a aprobat miercuri programe majore destinate îmbunătățirii capacității de luptă a avioanelor F-15K și pentru importul de aeronave de realimentare, cu scopul de a contracara amenințările nord-coreene în creștere.
Biroul Programului Comun F-35 și Lockheed Martin au încheiat un contract privind producția și livrarea a până la 398 de aeronave F-35, pentru 30 de miliarde de dolari, care au ca beneficiari SUA, state aliate și state partenere, aparate care vor face parte din Loturile 15 și 16, cu opțiunea pentru Lotul 17.
Guvernul polonez va prefera finanțarea „din afara pieței” pentru cheltuielile cu apărarea. Aceasta urmează să fie obținută de la băncile guvernamentale de dezvoltare, potrivit publicației Business Insider.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă care trebuie să continue succesul pe care dronele Bayraktar TB-2 și ANKA l-au dobândit în domeniul avioanelor de luptă fără pilot. În acest context, s-a dezvăluit că, pe lângă Bayraktar KIZILELMA, dezvoltat de compania Baykar, care a finalizat recent primul său zbor, Turkish Aerospace Industries (TAI) lucrează, de asemenea, la un avion de luptă fără pilot numit ANKA-3.
Ministerul lituanian al Apărării a anunțat, la 22 decembrie 2022, că a semnat un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de drone kamikaze Switchblade 300 și Switchblade 600, proiectate și fabricate de compania americană AeroVironment. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro.
U.S. Marine Corps este cu un pas mai aproape de înlocuirea vechilor sale vehicule blindate ușoare, deoarece toate prototipurile noului vehicul militar de recunoaştere, dezvoltate în cadrul programului militar ARV (Advanced Reconnaissance Vehicle), sunt acum în custodia pușcașilor marini. Oficial, două companii concurează pentru a construi viitorul vehicul de recunoaştere, care va înlocui vechile LAV-uri din anii 1980. U.S. Marine Corps intenţionează să renunţe la toate vehicule LAV-25 până la începutul lui 2030.
Cel mai important producător de arme din Cehia, compania de armament Colt CZ, a încheiat un acord cu compania de stat maghiară N7 Holding Ltd. În cadrul acestui acord, care pune bazele unei colaborări pe termen lung, cele două companii intenţionează să înființeze împreună compania Colt CZ Ungaria. Scopul cooperării este înființarea unei fabrici de arme de calibru mic în Ungaria, care va furniza echipamente pentru Forțele Armate Ungare.
O amplă delegație politică a României a efectuat în aceste zile o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost și ele pe agenda decidenților politici români.
Pe 20 decembrie, Comitetul executiv al industriilor de apărare din Turcia a anunțat, în cadrul unei întâlniri, începerea producției în masă a sistemelor "SIPER", "HISAR" și "SUNGUR” destinate întăririi apărării antiaeriene a țării.
Republica Cehă, Suedia și BAE Systems au semnat un Memorandum de înțelegere care oferă un cadru neangajant pentru negocierea unui acord de livrare a vehiculelor de luptă pentru infanterie CV90 Forțelor Armate ale Republicii Cehe. Negocierile contractului vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.
Săptămâna trecută, presa de la Bruxelles a relatat că Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu. Ministerul belgian al Apărării se declara dispus să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc. Acum, publicaţia belgiană Army Recognition a aflat că omul de afaceri Freddy Versluys, directorul general al companiei belgiene OIP Land Systems care deţine aceste tancuri, este dispus să ofere aceste tancuri Ucrainei.
Potrivit informațiilor ucrainene, Rusia continuă să producă rachete, dar încercările de a suplini lipsa semiconductorilor și de a simplifica procesul de producție duc la eliminarea unor ”funcții”, iar racheta își pierde din capacități.
Statele Unite au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restiturii lor Chinei, relatează AFP.
Șeful Mișcării de sprijinire a flotei ruse, Vladimir Maltsev, a declarat, pe 06.02.2023, că submarinul nuclear Dmitri Donskoy (Proiect 941) a fost retras din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Fondatorul grupului Wagner Evgheni Prigojin a făcut publică luni o înregistrare video cu el însuşi în cockpitul unui avion militar în care îl provoacă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un duel aerian, relatează Reuters.
România a făcut un pas important în producția de pulberi și explozibili. Azi a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială între Compania Națională Romarm S.A. și gigantul sud-coreean Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilului.
Ucraina nu va folosi armele furnizate de partenerii săi occidentali pentru lovituri pe teritoriul rusesc, a declarat duminică, la o conferinţă de presă, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că avioanele de luptă F-16 nu sunt singura opțiune pentru Ankara dacă Congresul SUA va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei.
SUA a doborât un balon meteo care ar fi putut fi folosit de China pentru spionaj.
Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) a informat, pe 06.02.2023, că Moscova și Teheranul avansează cu planurile de a construi o întreprindere comună în Rusia pentru producerea de drone iraniene.
România urmărește să dezvolte colaborarea în domeniul apărării cu Coreea de Sud, nu doar în ceea ce privește pulberea și explozibilul, dar și achiziții majore precum obuziere K9 Thunder, mașini de luptă ale infanteriei și, surpriză, lansatoare K239 Chunmoo, omologul sud-coreean al HIMARS american.
Toate informațiile converg spre o ofensivă iminentă a Federației Ruse în următoarele două săptămâni, arată FT.
Polonia îşi mută rachetele Patriot la aeroportul Bemowo, de lângă Varșovia.
Ministrul Apărării al Canadei, Anita Anand , a publicat pe rețeaua de socializare Twitter o fotografie cu primul tanc Leopard 2 pe care Canada l-a trimis în Ucraina.
În Ucraina, în spatele războiului propriu-zis în care se confruntă trupele ruse și cele ucrainene, Rusia duce o campanie aproape la fel de intensă de rusificare a teritoriilor ucrainene ocupate. Cetățenii ucraineni sunt însă lipsiți de orice posibilitate de apărare, iar aparatul propagandistic rus se infiltrează cu tenacitate în toate aspectele vieții sociale din aceste comunități.
Potrivit surselor occidentale de monitorizare, în prezent, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane include nouă nave de luptă și auxiliare, între care și un submarin diesel-electric. Este vorba despre cel mai redus nivel din ultimii ani al escadrei rusești.
Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
Patriarhul Rusiei, Kirill, un susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat în beneficiul serviciilor de informaţii ruseşti în cursul unui sejur în Elveţia în anii' 70 ai secolului trecut, dezvăluie două publicaţii elveţiene, citând arhive declasificate, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Tot mai multe date arată că China furnizează Rusiei tehnologia de care are nevoie pentru a continua războiul din Ucraina, pe fondul sancțiunilor internaționale și al controalelor la export.
Rusia a continuat să facă mici progrese în tentativa de a încercui oraşul asediat Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit unui buletin actualizat publicat duminică de Ministerul britanic al Apărării şi citat de dpa. În acelaşi timp, patronul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin susţine că luptele se dau deja în cartierele din zona de nord a oraşului, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Compania americană General Dynamics va începe să producă noi tancuri Abrams pentru Ucraina, informează, duminică, Financial Times.
Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).
Zeci de prizonieri de război ruși și ucraineni s-au întors acasă în urma unui schimb de prizonieri, după cum au declarat sâmbătă oficiali ai ambelor părți. Consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak a declarat într-o postare pe Telegram că nu mai puțin de 116 ucraineni au fost eliberați.
Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.
Naftali Bennett, fost prim-ministru al Israelului, a povestit că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la începutul lunii martie 2022, când, se presupune că la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului. Tot atunci, Putin i-a promis lui Bennett că nu-l va ucide pe președintele Ucrainei, iar el [Bennett - n.r.] i-a transmis aceste cuvinte lui Zelenski prin telefon, după ce a părăsit Kremlinul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis săptămâna viitoare din din această funcţie după cum au informat surse guvernamentale şi militare citate de presa din Ucraina.
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) susţine că Rusia nu a demonstrat că are capacitatea de a susține mai multe operațiuni ofensive majore în același timp. Analiștii ISW au concluzionat că este puțin probabil ca ofensivele militare ale Rusiei să vizeze orașul Zaporojie de pe linia frontului vestic Donețk - Zaporojie, în timp ce armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk.
Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.
Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla.
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.