Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Federația Rusă va produce încă trei drone grele S-70 Okhotnik
Industrie de apărare
Data publicării:
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 08.10.2020, citând surse din mediul militar, că, în următorii doi ani, în Federația Rusă, vor fi produse încă trei drone grele de tip S-70 Okhotnik.

Acestea se vor alătura programului de teste, la care, în prezent, participă singurul prototip existent al dronei. Ministerul Apărării a decis și formatul în care va fi întrebuințată cea mai nouă dronă rusească. Potrivit experților, aceasta va avea capacități serioase de atac, ceea ce o va face cu adevărat multifuncțională. De exemplu, în calitate de aparat de vânătoare, drona va fi capabilă să lovească ținte de la distanță mare.

 

Drona de vânătoare

 

După cum au declarat pentru cotidianul Izvestia surse din cadrul Complexului Militar  Industrial, în prezent, planul și programul de lucru pentru noua dronă S-70 au fost deja aprobate. Conform anexelor documentelor, aflate în posesia jurnaliștilor de la publicația rusească, în ultimul trimestru al acestui an, fabrica de asamblare a dronelor ar trebui să primească un lot de piese realizate din materiale compozite polimerice pentru corpul unei noi drone. De asemenea, în prima jumătate a anului 2021 vor mai fi primite alte două loturi. Costul unui lot de piese pentru drona S-70 este estimat la 286 de milioane de ruble.

Cele trei drone vor fi construite în baza unui nou contract de stat. Acesta a fost încheiat între reprezentanții Ministerului rus al Apărării și cei ai companiei Sukhoi, în ultimele zile ale anului trecut, după finalizarea lucrărilor de cercetare la tema Okhotnik.

Se estimează că cele trei drone noi vor avea un aspect exterior diferit de primul prototip. După cum au informat sursele Complexului Militar  Industrial, la acestea vor fi implementate noi corecții, pentru reducerea expunerii de radiolocație. Potrivit planurilor curente, una dintre drone va rămâne la sol pentru testarea resurselor acesteia. Celelalte două exemplare vor efectua teste de zbor.

Inițial, era planificat ca testele dronei în versiunea de atac cu diferite armamente să aibă loc în perioada 2023-2024, iar până la sfârșitul anului 2025, să fie finalizate lucrărilor de dezvoltare. Însă, în luna august, în cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, șeful Corporației Întrunite Cosntructoare de Avioane (OAK), Iuri Sliusar, a declarat că reprezentanții Ministerului Apărării au solicitat urgentarea procesului, în așa fel încât, în anul 2024 să înceapă livrarea la trupe a noilor drone.

După cum a informat anterior Izvestia, în vara acestui an, compania Sukhoi a asigurat prototipul S-70 pentru suma de 1,3 miliarde de ruble. Punctul de control de la sol a fost estimat separat la 145 de milioane de ruble. Este planificat ca, după începerea producției în serie a dronei, suma totală să fie redusă la aproximativ un miliard de ruble.

Expertul militar Vladislav Shurygin a declarat pentru Izvestia că primul prototip al dronei S-70 a lucrat deja intens la teste în tandem cu avionul de vânătoare Su-57. Potrivit precizărilor acestuia, dimensiunile, precum și puterea motorului, permit instalarea pe dronă a unui radar normal și o unei stații optice de localizare. Cu toate acestea, în opnia sa, este puțin probabil ca drona grea să devină un mijloc de vânătoare „curat”. Toate mijloacele aeriene moderne din această clasă s-au transformat de mult în vehicule multifuncționale, care pot distruge ținte aeriene, maritime și terestre.

“Capacitatea de încărcare a dronei Okhotnik îi permite să transporte nu numai o varietate de arme aer-aer cu rază lungă de acțiune, ci și bombe grele și rachete de croazieră pentru a ataca țintele terestre. Prin proiectarea sa, această dronă a fost creată încă de la început pentru acțiune în condiții de conflicte de intensitate ridicată, pentru a trece prin apărarea antiaeriană puternică a adversarului și a executa atacuri împotriva obiectivelor strategice ale acestuia”, a menționat expertul.

 

Date despre noua dronă de atac

 

2. -imagine fara descriere- (s_70_okhotnik_drona_48431600.jpg)

S-70 „Okhotnik” este cel mai mare vehicul aerian fără pilot dezvoltat în Federația Rusă. Aeronava de 20 de tone a fost proiectată în conformitate cu schema „aripii zburătoare”, cu o utilizare extinsă a materialelor compozite polimerice, pentru a facilita contrucția și a reduce amprenta radar.

Capacitatea de încărcare a modelului S-70 ajunge la șase tone, iar vizibilitatea sa pe radare este chiar mai mică decât cea a avionului de vânătoare Su-57 de generația a cincea. În prezent, drone din această clasă sunt dezvoltate numai în Statele Unite și China.

Lucrările de cercetare privind drona Okhotnik au fost începute în anul 2011, compania Sukhoi devenind principalul executant al proiectului. Dezvoltarea dronei a fost realizată într-o cadru strict secret. Nici măcar aspectul său exterior nu era cunoscut. Primul prototip al dronei a fost prezentat public abia în anul 2018, iar primul său zbor a fost efectuat pe 02 august 2019. O lună mai târziu, Ministerul Apărării a anunțat începerea ieșirilor comune ale S-70 și ale avionului de vânătoare Su-57. Astfel, drona cu senzorii săi, a extins câmpul vizual al radarului avionului de vânătoare și a efectuat indicarea țintelor pentru armele sale de aviație cu rază lungă de acțiune.

Este planificat ca, în viitor, drona să poată funcționa nu numai sub controlul uman, ci și complet autonom, folosind elemente de inteligență artificială. Aceasta va avea un canal de comunicații prin satelit cu mijloacele de la sol, care va face autonomia limitată doar de alimentarea cu combustibil. Deocamdată, nu s-a precizat dacă drona are capacitatea de a fi realimentată în aer, la fel ca avioanele  moderne pilotate.

O nouă versiune a motorului de luptă AL-41F1 - produs 117BD - a fost dezvoltată special pentru echiparea dronei S-70 de către UEC - Ufa Engine-Building Production Association. Acesta îi va oferi dronei o viteză apropiată de viteza sunetului. În anul 2019, a fost prezentat un model al dronei Okhotnik cu o duză plată a motorului în locul celei obișnuite, rotunde. Conform calculelor, un astfel de design ar trebui să reducă vizibilitatea dronei cu reacție.

În plus față de S-70, în Federația Rusă se dezvoltă încă două drone mari de atac. Cea mai ușoară dintre ele, Orion, cântărind aproximativ o tonă, a fost deja pusă în funcțiune și testată în Siria. În primăvara acestui an, departamentul militar a primit un complet de trei drone din producția de serie. Cea mai mare dintre drone, Altius, care cântărește șapte tone, este capabilă să transporte bombe dirijate grele și se află în faza de testare.

În prezent, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află peste 2.000 de drone. Majoritatea sunt concepute pentru misiuni de cercetare și aparțin clasei ușoare. Greutatea lor la decolare nu depășește 18 kilograme.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Danezii își modernizează mașinile de luptă CV90, prezente la nivel mondial pe cele mai fierbinți fronturi: Ucraina sau Afganistan
U.S. Air Force ratează ținta: În 2024, achiziția de avioane F-35 va fi sub minimul necesar
Japonia, producător de Patriot sub licență, ar putea fi cheia apărării antiaeriene a Ucrainei. Rusia amenință Japonia cu „consecințe grave”
Coreea de Sud livrează alte 18 tancuri K2 către Polonia: Compania Hyundai Rotem a fost lăudată pentru rapiditatea cu care a produs și livrat tancurile
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă
Acord istoric între Franța și Germania pentru Eurotank. Viitorul tanc de ultimă generație va înlocui tancurile Leopard și Leclerc
Germania semnează un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot
După ce s-a rupt „contractul secolului” cu Franța apar primele hopuri în cadrul AUKUS cu privire la construcția de submarine nucleare
Spania trimite Ucrainei încă 20 de tancuri Leopard 2
SUA vând Bahrainului tancuri M1A2 Abrams. Contractul ar putea ajunge la valoarea de 2,2 miliarde de dolari
Turcii de la Otokar au rămas singuri în competiția privind achiziția de blindate 4x4 a României. Motivele pentru care ceilalți grei au spus „pas”
Bacăul, capitala industriei de apărare din România. Ministrul Tîlvăr a vizitat centrele de mentenanță F-16 și HIMARS, dar și fabricile unde se produc drone Watchkeeper X
Premieră pentru Ucraina, dezvăluită de o fotografie: Avioane MiG-29 ucrainene pot lansa bombe ghidate franceze AASM (Hammer)
WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi
Barracuda pentru Olanda. Noul model de submarin francez Blacksword Barracuda a fost selectat de olandezi pentru înlocuirea clasei Walrus
Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”
România are planuri mari: Drone maritime de suprafață și drone submarine. Lecția predată de Ucraina în Marea Neagră, învățată
Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică
Norocul României vine tot de la UE: Finanțare pentru o fabrică de pulberi construită în România de nemții de la Rheinmetall alături de ROMARM
„Triunghiul Weimar” s-a angajat să obțină mai multe arme pentru Ucraina
Noutăți și vești bune pentru Armata României. Momentul livrării primelor sisteme antiaeriene portabile KP-SAM Chiron din Coreea a fost anunțat
Dovadă că ajutorul din partea SUA este crucial pentru Ucraina: Opt obuziere americane M777 au fost dezmembrate pentru a repara unul singur
Au deschis șampania la Avioane Craiova. A avut loc primul zbor al unui avion IAR-99 SM modernizat din lotul celor 10 (Video)
Compania germană Rheinmetall intenționează să deschidă cel puțin 4 fabrici de armament în Ucraina
Numitor comun pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei: Rachete de ultimă generație AIM-120 și AIM-9X. Diferențe însă într-un acord gigant anunțat de SUA
Statele Unite anunță o producție la capacitate maximă pentru programul F-35 Lightning II
La ce altitudine și cu ce viteză a zburat Kaan, avion turc de generația a 5-a. După ce euforia a trecut turcii se confruntă cu prima problemă mare
Germania nu este împotriva trimiterii de rachete Taurus în Marea Britanie dacă Londra trimite Storm Shadows în Ucraina
Europa nu e încă pregătită de un război cu Rusia. Airbus propune unificarea proiectelor avioanelor de generația a 6-a Tempest și FCAS și renunțarea la rivalități
Europa contraatacă în încercarea de a rupe hegemonia industriei SUA pe piața de armament. România poate sparge gheața printr-o achiziție comună condusă de Franța

Ştiri Recomandate

Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
De ce Israelul nu a interceptat toate rachetele balistice iraniene Emad și cum focosul rachetelor se separă de țintă în timpul traiectoriei
Cursă contra cronometru. Forțele ruse ar putea să obțină câștiguri tactice semnificative până la sosirea ajutorului militar al SUA
Schimbare de tactică? Forțele ruse au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat
Belgia va trimite mai devreme F-16 în Ucraina. Interesant este modul în care va plăti Kievul pentru aceste aeronave
România reiterează sprijinul necondiționat pentru Moldova. Luminița Odobescu: Împreună, mai puternici și în siguranță
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Un alt stat aliat fost sovietic întoarce spatele Rusiei și vinde către SUA 80 de avioane MiG-29, MiG-27 și Su-24. Ucraina, destinația finală?
SUA vor construi un nou avion care îl transportă pe șeful Pentagonului. Avionul ”Apocalipsei” va costa 13 miliarde de dolari
Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei. Patru termocentrale au fost grav avariate
Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Hamas trage de timp și refuză armistițiul. Israelul a anunțat că e „ultima șansă” pentru eliberarea ostaticilor înainte de intrarea în Rafah
Romania is close to signing contract for K9 Thunder howitzers
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
"Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor": Un oficial american a recunoscut că bombele de înaltă precizie GLSDB, furnizate Ucrainei, au fost ineficiente pe front
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
SUA speră că furnizarea rachetelor ATACMS va determina Berlinul să trimită Ucrainei rachete Taurus: Este o decizie pe care trebuie să o ia Germania
Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului din cauza atacurilor cu drone rusești: Cel mai puternic simbol ale puterii militare americane este pus în dificultate
Occidentul trebuie să evite să devină la fel de dependent de China cum a fost de Rusia
SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor
Viceamiralul american Mike LeFever: Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice
pixel