Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Filipine achiziționează elicoptere turcești T129 ATAK. O tranzacție similară către Pakistan e blocată de SUA
Forțele aeriene
Data publicării:
Autoritățile filipeneze au anunțat săptămâna aceasta că vor primi, în luna septembrie, două din șase elicoptere T129 ATAK comandate producătorului Turcia Aerospace Industries (TAI). 
T129, sursă foto: AgustaWestland
T129, sursă foto: AgustaWestland

T129 este un elicopter de atac bimotor. Are o greutate de 5 tone și este  produs sub licență obținută de la compania italo-britanică AgustaWestland și are la bază modelul A129 Mangusta. Compania AgustaWestland este cunoscută acum ca Leonardo Helicopters după o schimbare de nume, căci compania este italiană, dar are baza de operațiuni și producție în Marea Britanie. Aparatul este alimentat de două motoare cu turbosuflaj LHTEC T800-4A, fiecare dintre acestea putând produce 1.014 kilowați putere. T129 vor face parte din a 15-a aripă a Forțelor Aeriene din Filipine, ai cărei piloți și echipaj vor fi instruiți cu elicopterul la sediul TAI din Ankara între mai și august, au anunțat separat TAI și PAF.

Încă din luna aprilie, președintele TAI a anunțat obținerea licenței de export din SUA pentru a vinde un lot de șase elicoptere de luptă către Filipine. Pentru specialiștii în domeniu a fost extrem de interesant de observat, cum solicitările persistente ale Turciei pentru aceeași licență de export pentru a vinde aceleași elicoptere către Pakistan au eșuat.

SUA nu au permis atunci vânzarea de elicoptere de atac sub licență turcească către Islamabad, dar aprobă același export către Filipine. O echilibristică regională care are legătură directă cu eforturile de redesenare a raporturilor de forțe cu China, știindu-se că între Beijing și Manila relațiile nu sunt atât de apropiate în raport cu cele construite pe culoarul economic și politic construit cu Pakistanul. Ca atare, SUA vor să înarmeze mult mai bine aliații apropiați, decât să ofere noi culoare de forță unui aliat deseori inechitabil cum este Pakistanul.

 

Când vor ajunge primele două elicoptere T129 ATAK turcești în Pakistan. Suma achitată, 269 de milioane de dolari

 

"Pe baza ultimelor evoluții, ne așteptăm ca primele două unități de elicoptere de atac T129 pentru Forțele Aeriene Filipine (PAF) să fie livrate în luna septembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Național al Apărării Naționale, Arsenio Andolong. Cu toate acestea, o sursă din compania turcă TAI a declarat pentru DefenseRomania că primele livrări sunt planificate pentru luna noiembrie.

Forțele Aeriene Filipineze, prin purtărorii săi de cuvânt, au mai raportat că alte două elicoptere vor fi livrate în februarie 2022 și ultimele două în 2023. Conform agenției oficiale de știri filipineze lotul de elicoptere vor costa 269 milioane de dolari.

Elicopterul va fi primul elicopter de atac operat de Filipine, iar aparatele vor zbura alături de MD530G, elicoptere ușoare de atac și elicopterele de transport militar Leonardo A109. Așa cum se cunoaște, armata filipineză a folosit elicopterele din dotare în operațiuni împotriva mai multor insurgențe interne, cu care se luptă și în prezent, în principal pe insulele sale din sud, unde sunt activi militanții separatiști  islamiști, rămășițe ale statului islamic.

 

O afacere similară către Pakistan a fost blocată de SUA

 

În martie, Pakistanul a fost de acord să prelungească, din nou, un acord cu Turcia pentru elicopterele T129 Atak - o achiziție planificată dar plină de întârzieri. Înalți oficiali turci au declarat că TAI a obținut o prelungire de șase luni din Pakistan.

În 2018, Pakistanul a ales T129 pentru a înlocui flota sa de AH−1F Cobra care au fost achiziționate în anii 1980. Pakistan a semnat un contract de 1,5 miliarde $ cu TAI pentru 30 de elicoptere  T129. Cu toate acestea, compania turcă a trebuit să asigure licențe de export din SUA înainte ca livrarea să poată avea loc.

Motorul T800-4A pentru elicopter este o versiune de export a motorului CTS800. LHTEC, producătorul motorului, este o societate mixtă între firma americană Honeywell și compania britanică Rolls-Royce. Ca atare, Turcia are nevoie de obținerea aprobării americane. Pentru că nu a obținut-o la timp, acordul Turcia-Pakistan a fost în pericol din cauza ezitării SUA de a elibera licențe de export pentru motor Americano-britanic.

Blocajul este produs și de către opoziției fermă și de lungă durată a Washingtonului față de achiziționarea de către Ankara a sistemului de apărare antiaeriană S-400 Triumf fabricat de către Rusia. Congresul american a înghețat toate vânzările majore de arme ale SUA către aliatul NATO pentru a presa Ankara să abandoneze contractul S-400.

Un oficial turc a declarat că licența de export pentru motor nu este singura problemă. Există și alte componente tehnice ale elicopterului pentru care americanii pot refuza să elibereze licențe de export. De aceea impresia clar conturată la Ankara este că acordul cu Pakistanul de export a a elicopterelor T129 nu poate trece fără un aviz politic de la Washington.

Mecanismul de licențiere a unui export de tehnologie militară este relativ simplu. Licențele de export americane nu sunt eliberate sau refuzate pentru Turcia - în acest caz producătorul și exportatorul sistemului de arme. Ele sunt eliberate pentru țara utilizatorului final. În cazul celor doua țări, Filipine și Pakistan, licența de export a motorului a fost acordată pentru vânzarea către Filipine, dar refuzată temporar pentru Pakistan. Deoarece SUA sunt îngrijorate că motoarele pentru elicopterele de atac ar putea întări capacitatea Pakistanului de atac la sol împotriva Indiei, Washington este extrem de prudent în eliberarea licenței de export pentru producătorul turc. Este foarte clar că aceste preocupări ale SUA cu privire la capacitățile elicopterelor de atac ale Pakistanului nu sunt valabile pentru Filipine.

 

Un caz similiar ar putea fi și în cazul dronelor TB2

 

Analiștii militari prevăd că acest modus operandi va deveni cutumă pentru marile puteri. Un caz similar ar putea fi cel al dronelor TB2 Bayraktar din Turcia , construite de compania privată Baykar Makina . În octombrie 2020, ministrul canadian al afacerilor externe de atunci a anunțat că Ottawa a suspendat permisele de export de tehnologie electronica încorporată în dronele produse de către Turcia, datorită sprijinului constant oferit  de Ankara pentru Azerbaidjan în conflictul său cu Armenia.

Canada a dat un ordin de suspendare temporară a acestor exporturi, alături de un ordin pentru ambasadele sale din regiune de a investiga acuzațiile că tehnologia canadiană încorporată în dronele turcești este folosită în luptele din zonă. Decizia a urmat unui anunț al grupului de activiști pentru dezarmare Project Plowshares, care a avertizat că exporturile de senzori de înaltă tehnologie și a tehnologiilor de direcționare GPS, produse de filiala LESCHIS Technologies WESCAM din Burlington, Ontario, întăresc militar doar Turcia și aliații săi, dezechilibrând astfel raporturile de forte regionale.

Mai mult Otawa a declarat că utilizarea tehnologie exportate în alte scopuri decât cele declarate de către cumpărător, sunt acțiuni care contravin direct legilor interne ale Canadei și obligațiilor internaționale ale acesteia în cadrul tratatul privind comerțul cu arme al Națiunilor Unite, la care guvernul Trudeau a aderat aproape exact acum un an.

Iată deci că marile puteri folosesc nu numai armele pentru a își promova interesele lor internaționale, dar impugn regulile jocului. Turcia are nevoie de ingeniozitate politică și tehnologică pentru a surmonta deciziile unidirecționale luate de către alții la adresa ei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina are Mirage și F-16, viitoarea ei coloană vertebrală, dar un alt avion s-ar plia cel mai bine pe nevoile ei. E însă suspendat transferul
Atac de precizie efectuat de ucraineni în Kursk (Video): Un avion MiG-29 lovește cu o bombă AASM Hammer locul de unde ruşii lansau drone
NATO aduce cercetarea aeriană mai aproape de granițele Rusiei: În această vară, va fi testată lansarea dronelor strategice de la o bază militară din Finlanda
Provocări pe cerul european: Avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rus Su-24 care efectua „manevre periculoase”. Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Rușii pot detecta F-35, dar e oare suficient? SUA, urmărită încă de „norocul chior” al Serbiei care a doborât un F-117 Nighthawk „invizibil”
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
Încep să vină avioanele pentru Escadrila 571 Aviație Vânătoare. Încă două F-16 au aterizat în România
Turcii accelerează dezvoltarea ”Kaan” care ar trebui să țină loc de F-35: Primele informații despre motorul autohton care va fi integrat pe avionul de generația a cincea
De ce bombardierul american B-52, care a debutat în perioada Războiul Rece, îngrijorează China mai mult decât avioanele stealth F-22 şi F-35?
O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea unui avion F-16 şi oferă noi detalii: În timpul unei misiuni de luptă, pilotul a doborât trei ţinte inamice
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit 
Ucraina se concentrează pe F-16 și Gripen, un stat european scoate din joben avioane MiG-29 cărora aviația militară ucraineană nu le-ar spune „nu”
Pentagonul vrea să accelereze achiziția de F-35, loturile 18 și 19 totalizând circa 300 de avioane. F-urile 35 ale României ar putea fi printre acestea?
De ce a fost amânat un survol la joasă altitudine al unui bombardier american B-52, într-un stat aliat aflat în coasta Rusiei
Calitate dovedită în luptă? Succesul J-10C și rachetelor PL-15 împotriva Rafale ar putea propulsa vânzările de arme ale Chinei
Rusia pune România în capul listei scurte unde avioane Rafale franceze cu arme nucleare ar putea ajunge. Din două motive România ar fi „favorită”
Ucraina confirmă pierderea unui F-16 după ce acesta a distrus trei ținte rusești. Câte F-uri au pierdut ucrainenii de la aruncarea lor în luptă
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Practic nu au știut ce i-a lovit: Primul avion Rafale doborât într-un dogfight a intrat într-o ambuscadă și a fost lovit de o rachetă PL-15 lansată de la mare distanță

Ştiri Recomandate

Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
pixel