Guvernul croat a aprobat importul mașinilor de luptă pentru infanterie tip Bradley M2A2 second-hand pentru armata croată, în baza unui acord în valoare de 196,4 milioane de dolari.
“În timpul unui exercițiu tactic cu dublă partidă, un detașament de nave al FRMN va desfășura activități de respingere a unui atac cu rachete al adversarului convențional, cu întrebuințarea complexelor de rachete antiaeriene de la bord”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Interfax.
După cum au precizat reprezentanții ministerului, echipajul complexului de rachete cu bazare staționară Utes din dotarea brigăzii de rachete de coastă a FRMN va efectua lansarea unor rachete-țintă de tip Progress.
În același timp, echipajul fregatei Amiral Groigorovici va escorta rachetele și le va distruge cu complexul de rachete antiaeriene de la bord.
“Rachetele-țintă Progress vor fi lansate la o distanță de până la 300 de kilometri și o altitudine de 1.000 de metri”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Agenția de presă Interfax a informat că Utes este amplasat în munții din Peninsula Crimeea, la o altitudine de 500-600 de metri deasupra nivelului mării, în instalații subterane protejate. După ce Crimeea a intrat în compunerea Federației Ruse, până la sfârșitul anului 2016 a fost refăcută capacitatea de luptă a acestuia. Complexul de rachete de coastă Utes întrebuințează racheta de croazieră modernizată P-35 cu focos de aproximativ 1.000 de kilograme.
“În prezent, complexul de coastă Utes, care asigură distrugerea țintelor navale la o distanță de 300 de kilometri, este capabil să lucreze în mod eficient împreună cu complexele de rachete mobile de tip Bastion și Bal aflate în dotarea brigăzii de rachete de coastă a FRMN”, au precizat anterior reprezentanții Statului major al FRMN.
Comentariul autorului: Exercițiul planificat în cursul săptămânii viitoare va fi al treilea de acest gen desfășurat în anul 2021.
Primul exercițiu a fost efectuat pe 26 martie, când navele mici antisubmarin Suzdalets și Kasimov au lansat rachete antiaeriene cu complexele Osa-M pentru a distruge rachetele Progress lansate de complexul Utes.
De asemenea, pe 26 mai, echipajul fregatei Amiral Grigorovici a interceptat rachetele Progress lansate de pe litoralul Crimeii cu ajutorul complexului de rachete antiaeriene Shtil.
În anii trecuți, au fost efectuate câte două exerciții de acest tip, respectiv pe 09 ianuarie și 30 iulie 2020, precum și în aprilie și iulie 2019. De regulă, rachetele Progress lansate cu complexul Utes au fost distruse de fregatele Proiect 11356 ale FRMN (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov).
Astfel se poate constata că divizionul de rachete de coastă Utes execută trageri de luptă destul de rar, de regulă, de două ori pe an (câte o lansare în fiecare perioadă de instrucție, de iarnă sau de vară). Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin logistic foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.
Complexul staționar de rachete de coastă Utes este amplasat în sudul Peninsulei Crimeea, în zona Cape Aja, în proximitatea localității Rezervnoe. Complexul face parte din Brigada 15 Rachete și Artilerie de Coastă - Sevastopol a Corpului 22 Armată - Simferopol din cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale FRMN, care include patru divizioane de rachete (trei mobile și unul staționar). Două divizioane sunt dotate cu complexe de rachete de tip Bastion, cu rază lungă de acțiune, unul cu complexe Bal, cu rază scurtă de acțiune, și unul cu complexe Utes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Guvernul croat a aprobat importul mașinilor de luptă pentru infanterie tip Bradley M2A2 second-hand pentru armata croată, în baza unui acord în valoare de 196,4 milioane de dolari.
Pe fondul discuțiilor privind o eventuală intervenție militară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe Internet au apărut o serie de informații potrivit cărora sistemele rusești de apărare antiaeriană de tip S-400 Triumf, dislocate pe teritoriile Federației Ruse și Republicii Belarus, acoperă integral spațiul aerian ucrainean.
Instructori militari britanici au început să ofere cursuri de pregătire militarilor ucraineni care urmează să utilizeze sistemele de rachete antitanc NLAW pe care Marea Britanie le-a oferit Ucrainei cu scopul de a se putea apăra în faţa unei noi invazii militare ruse.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, vicepremier, a reiterat miercuri apelul Chişinăului către Federaţia Rusă de a-şi retrage trupele din Transnistria, apreciind că exerciţiile efectuate la 25 ianuarie de către Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) ce staţionează în regiunea transnistreană contravin legislaţiei republicii şi tensionează şi mai mult situaţia regională, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.
Ministerul rus al Apărării a comunicat miercuri că desfăşurarea de avioane de luptă Su-35S din Extremul Orient în Belarus, continuă. Potrivit Moscovei, aceste aeronave vor participa la exerciţiile militare comune ruso-belarus "Allied Resolve 2022".
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a vizitat în cursul săptămânii trecute Uzina Mecanică București, facilitatea unde General Dynamics dezvoltă programul Piranha V.
Pe 21 ianuarie, la Hohenfels, în Germania, a început exercițiul multinațional Allied Spirit 22, la care participă aproximativ 5.200 de militari.
Defense Arabic a relatat (21.01) că Forțele Terestre turce au introdus în serviciu vehiculul de luptă Yalman, considerat “vânătorul de tancuri”, echipat cu rachete neghidate de nouă generație de producție autohtonă.
Noul guvern al Republicii Cehe și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini militar Ucraina în contextul posibilei invazii ruse, precizând prin vocea ministrului Apărării, Yana Cernochova, că Cehia este pregătită să vândă sau să trimită Kievului armament și echipamente militare.
Postul american de televiziune CNN a informat că, potrivit datelor deținute de Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, Federația Rusă aproape a finalizat procesul de aducere a trupelor la granița comună.
Statele Unite sunt dispuse să-şi sporească prezenţa militară pe teritoriul statelor membre NATO din Estul Europei, cum ar fi Polonia și România, dacă Rusia va trimite mai multe forțe în Ucraina, a declarat miercuri președintele SUA, Joe Biden.
Desfășurarea unui nou contingent de trupe din cadrul Regimentului de Operații Speciale canadian vine în contextul în care în cadrul discuțiilor diplomatice menite să evite conflictul armat din Ucraina nu s-a putut ajunge la un acord, iar aproximativ 100.000 de soldați ruși rămân comasați la granița cu Ucraina.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat luni că ţara sa va participa la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în februarie, denunţând o întărire a desfăşurărilor militare ale ţărilor vecine şi NATO, relatează AFP.
Corpul 22 Armată, dislocat în Crimeea, va fi completat cu un divizion de rachete, a anunțat, pe 14 ianuarie, generalul de armată Aleksandr Dvornikov - comandantul Regiunii Militare Sud / Forțele Armate ruse.
Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au încercat să ascundă mai multe obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika de 122 mm în clădirile industriale aflate pe raza satului Komisarivka din raionul Krasnodon, regiunea Luhanska, se arăta într-un raport realizat în luna noiembrie 2021 de Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina şi dat recent publicităţii de mass-media ucraineană.
Comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat, pe 12.01.2022, că, în cursul acestui an, va fi încheiat procesul de formare a încă două divizii de infanterie moto.
Ministerul australian al Apărării a anunțat, pe 10 ianuarie, că a încheiat un acord cu Statele Unite pentru achiziția celei mai noi variante a tancurilor Abrams.
Premierul albanez Edi Rama a anunţat pe 6 ianuarie că SOCEUR - Comandamentul pentru Operaţii Speciale în Europa al SUA - va înființa un centru de operare avansată în Albania.
Un purtător de cuvânt al armatei din Mali a declarat joi, 6 ianuarie, că soldați ruși au fost dislocați în Timbuktu, în nordul țării, pentru a antrena trupele maliene la o bază din care forțele franceze s-au retras luna trecută.
Secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a anunțat că, pe 06.01.2022, Forțele Colective de Menținere a Păcii din cadrul organizației au început desfășurarea în Kazahstan. Subunități înaintate din compunerea contingentului rus au trecut deja la îndeplinirea misiunilor încredințate.
La solicitarea președintelui Kazahstanului, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a adoptat o decizie privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în această țară. În Rusia, au fost deja alertate mai multe structuri de forțe speciale (Spetsnaz), care sunt ambarcate în avioane militare de transport pe aerodromurile din Kubinka și Chkalovsky.
Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 03.01.2022, citând surse apropiate Ministerului Apărării, că exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Grom, cu participarea tuturor celor trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice va avea loc la începutul anului 2022.
T-14 Armata a intrat în producția de serie, după o perioadă cu controverse și lungi întârieri. Anunțul cu privire la începerea producției de serie a celei mai noi platforme ruse a fost făcut de către Vladimir Artiakov, directorul adjunct al companiei Rostec.
În Egiptul antic Anubis era zeul morții și protectorul celor trecuți în lumea de dincolo. În România Anubis reprezintă un exemplu de succes pentru industria de apărare autohtonă. Dezvoltate de compania românească Pro Optica, sistemele Anubis vor echipa în continuare blindatele 4x4 ale Armatei Egiptene.
În cadrul unor serii de documentare publicate de Viasat History, mai mulți istorici militari și experți au realizat un clasament de tip Top 10 ale celor mai de succes tancuri din istorie.
DefenseRomania a scris în această săptămână în premieră despre cerințele programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU), cunoscut mai simplu sub denumirea de blindate 4x4 pentru Armata României.
DefenseRomania a consultat hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul etapei I a programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU).
Sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare), aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, este gata pentru primirea misiunilor de luptă, se precizează într-un comunicat de presă, publicat pe pagina de Facebook a Statului Major al Apărării.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, sâmbătă, că Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.