Lituania a predat Ucrainei mortiere grele, a informat ministrul Apărării de la Vilnius.
Pentru a opri ofensiva militară rusă să înainteze în direcția oraşelor Severodonețk și Lisichansk, aflate în regiunea Lugansk, soldații Regimentului 8 al Forțelor pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer poduri de cale ferată care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk.
Acest lucru a fost anunțat de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gheraşcenko, pe canalul său Telegram, preluat ulterior și pe Twitter.
8 полком спецназа, вместе с НГУ и 15 ГУ УВКР СБУ, с целью остановки наступления вооруженных сил ???????? в направлении г. Северодонецк и г. Лисичанск Луганской области, были уничтожены железнодорожные мосты, захваченные врагом в ключевом сообщении между г. Рубежное и г. Северодонецк pic.twitter.com/ZyFspgGBIY
— Антон Геращенко (@Gerashchenko7) May 15, 2022
Potrivit mass-mediei ucrainene, pe podul de cale ferată aruncat în aer puteau trece până la 20 de trenuri pe zi. De aceea a fost considerat important din punct de vedere strategic să fie aruncat în aer acest pod, mai ales că zona în care acesta se afla era considerată, cel puţin puţin teoretic, sub controlul forţelor ruse de ocupaţie.
După cum precizează analiştii militari ai publicaţiei Defence Express, aruncarea în aer a acestui pod sugerează că Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene pot îndeplini cu succes misiuni în spatele liniilor inamice, în zone în care forţele ruse de ocupaţie nu au reușit să organizeze o minimă protecție a obiectivelor considerate importante din punct de vedere strategic.
Cu o zi înainte, mass-mediei ucraineană a raportat că trupele ruse controlează acum aproximativ 90% din teritoriul regiunii Lugansk. Din aprilie, forţele ruse de ocupaţie au reușit să avanseze pe aproximativ 10% din teritoriul regiunii de est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Lituania a predat Ucrainei mortiere grele, a informat ministrul Apărării de la Vilnius.
Geoffrey van Leeuwen, consilierul pentru afaceri externe și apărare al premierului Olandei, a anunțat că statul nordic va participa în România cu 200 de militari în cadrul grupului de luptă care se va constitui în țara noastră și care va fi condus de Franța. Informația e confirmată și de Ministerul olandez al Apărării.
Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, notează Agerpres, care citează AFP. În aceste transporturi se numără și obuziere M777 de ultimă generație, folosite de US Army în Afganistan.
Guvernul britanic a confirmat ieri, 12 aprilie, că militari ucraineni vor ajunge în curând în Marea Britanie pentru a se instrui cu armata britanică.
Slovacia urmează să demareze un program amplu de înzestrare cu transportoare blindate. Iar pe lista scurtă a Slovaciei se regăsesc și transportoarele Piranha V. În acest sens DefenseRomania deține informații cu privire la faptul că au existat discuții privind Piranha V, iar în cazul în care Bratislava ar alege acest trasportor ele ar urma să fie produse în țara noastră.
Marocul încearcă să-și îmbunătățească capacitățile de apărare terestră pentru a contracara amenințările tradiționale și asimetrice. În acest context, Marocul acționează pentru achiziționarea de vehicule blindate cu opt roți, iar pentru acest contract concurează compania americană General Dynamics, Patria din Finlanda și Nexter din Franța.
Războiul brutal neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a ridicat abordarea unei noi strategii de apărare, mai ales în statele din Europa Centrală și de Est.
În cadrul așa-numitului proces de dezescaladare pe direcțiile Kiev și Cernigov, anunțat de Rusia, o serie de unități militare rusești sunt retrase din regiunile de la frontiera cu Ucraina. Între altele, o serie de materiale video cu retragerea convoaielor militare rusești arată deplasarea unor instalații de lansare ale sistemului tactic de rachete de tip 9K79 Tochka-U.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 30.03.2022, șeful Direcției principale organizare-mobilizare din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Evgheni Burdinsky, a declarat că nu există nicio legătură între campania de încorporării de primăvară, care urmează să înceapă pe 01 aprilie, și ''operația militară specială'' din Ucraina - termen folosit de Rusia pentru a evita să susţină că participă la o agresiune militară.
Forțele Armate sârbe au anunțat sătămâna trecută introducerea în serviciul de luptă a unor noi obuziere autopropulsate Nora, precum și alte două tipuri diferite de vehicule blindate, Lazars și Miloš, toate de producție autohtonă.
Observatori militari susțin că Forțele Armate ruse din Ucraina s-au bazat în mod repetat și surprinzător pe dispozitive de comunicații nesecurizate, cum ar fi smartphone-urile și sisteme radio push-to-talk, evidențiind și mai mult deficiențele de comandă și control cu care se confruntă Moscova.
Batalionul din Belarus, denumit ”Kastus Kalinowski”, a devenit ieri parte a Forțelor Armate ale Ucrainei, după cum consemnează portalul ucrainean mil.in.ua.
Un militar al Armatei Române a murit în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în poligonul de la Smârdan, în judeţul Galați, potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de ştiri.tvr.
Agenția rusă de presă Tass a informat, pe 16.03.2022, citând o sursă apropiată de mediul militar, că, în compunerea Trupelor de Desant Aerian, ar putea fi reînființată Divizia 104 Desant Aerian.
Chiar înainte de invadarea Ucrainei, industria de apărare din Federația Rusă a dezvoltat niște sisteme speciale improvizate deasupra turelei tancurilor principale de luptă T-72 pentru a le proteja de rachetele antitanc americane Javelin cu care sunt înzestrate forțele ucrainene. Realitatea din teren a arătat însă că aceste sisteme nu au reușit să facă față rachetelor Javelin, zeci de tancuri rusești fiind efectiv spulberate până în acest moment în Ucraina.
Militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale continuă să strângă trofee de război – tehnică militară capturată de la forţele ruse de ocupaţie. Conform celui mai recent bilanţ, azi, un alt complexul rusesc de rachete Pantsir-S1 a ajuns în posesia armatei ucrainene ca urmare a unei misiunii îndeplinite cu succes de către militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale.
Militari români şi americani au participat, joi, la un exerciţiu de luptă cu muniţie reală în poligonul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române (CSIL), din Smârdan, judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului "Justice Eagle 22.1", informează reprezentanţii Brigăzii 9 mecanizate "Mărăşeşti", unitate participantă la acţiune.
Armata ucraineană a doborât, în dimineaţa acestei zile, un alt elicopter de atac al armatei ruse, de data aceasta ar fi vor despre un Mi-24. Potrivit informaţiilor furnizare de mai multe publicaţii mass-media ucrainene, elicopterul a fost doborât în regiunea Kiev.
Înainte de începerea negocierilor privind încetarea focului, purtate de Rusia şi Ucraina la graniţa cu Belarus, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 28.02.2022, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au câștigat supremația aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Potrivit reprezentantului rus, în timpul zilei, au fost distruse opt sisteme de apărare antiaeriană Buk-M1 și radarul unui sistem S-300, iar patru avioane ucrainene au fost distruse pe aerodromuri și unul în aer.
Securitatea Ungariei este primordială, motiv pentru care Forțele Armate Ungare își vor mobiliza trupele în zona de est a țării, a declarat astăzi, ministrul ungar al apărării, Tibor Benkő, citat de Hirado, principalul program de știri al televiziunii naționale maghiare.
Locuitorii regiunii Cernăuți, invitați să se înscrie în brigada militară „Cneazul Roman cel Mare”. Acest lucru a fost raportat de Agenția ACC cu referire la serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți.
Departamentul de Stat al SUA a decis în final să aprobe vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, după cum a informat pe Twitter șeful Ministerului Apărării Naționale din Polonia, Mariusz Błaszczak.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 15.02.2022, că armata rusă va reveni în punctele de dislocare permanentă, după încheierea exercițiilor. Potrivit precizărilor sale, unitățile Regiunilor Militare Vest și Sud au început încărcarea tehnicii de luptă pe platformele feroviare și urmează să înceapă deplasare spre cazărmi.
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a precizat luni că "nu mai sunt îndeplinite" condiţiile pentru continuarea misiunii forţei franceze Barkhane în Mâli, deoarece aproximativ o mie de mercenari ai controversatei companii militare private (PMC) ruse Wagner Group se află în această ţară.
Canada își retrage temporar forțele militare din Ucraina, din cauza potențialei agresiuni ruse, după cum a informat Ministerul Apărării din Canada printr-un comunicat de presă. Cu o zi înainte, aceeași decizie a fost luată de Statele Unite și Marea Britanie.
Statele Unite și Marea Britanie au făcut un nou pas prin care subliniază iminența unui atac militar rus asupra Ucrainei în perioada imediat următoare. După retragerea personalului diplomatic, cele două țări au decis că este momentul ca instructorii militari să părăsească și ei teritoriul Ucrainei.
Se întâmpla în 2006 și nu din vina țării noastre. Atunci generalii americani au propus și cochetat cu ideea de a construi un Task Force East, format dintr-o brigadă rotativă de tancuri americane M1 Abrams alături de vehicule Bradley, ori una de blindate Stryker în România.
În cadrul ședinței din 11 februarie a Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, secretarul consiliului, Alexei Danilov, a declarat că Forțele de Apărare Teritorială mizează pe aproximativ două milioane de cetățeni ucraineni.
În aceste zile, Forţele Armate Ruse desfăşoară multiple exerciţii militare la graniţa cu Ucraina, dar, din câte se pare, demonstraţia de forţă a militarilor ruşi a cam dat greş pe unele fronturi. Condiţiile meteo au jucat întotdeauna un rol foarte important în planificarea strategiilor militar şi se pare că, cel puţin de data asta, ruşii au ignorat acest detaliu mic, dar foarte important, şi s-au trezit cu mai multe tancuri blocate în noroi.
În contextul dislocării în România din Germania a detașamentului TF Cougar, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters a precizat că fiecare măsură defensivă luată de NATO reprezintă punerea în fapt a coeziunii statelor aliate pentru asigurarea securității întregului spațiu aliat.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va anunța în curând o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina. El a spus acest lucru în timpul unei conferințe de presă după summitul NATO de la Madrid.
Preşedintele american Joe Biden a lăudat joi aliaţii din NATO pentru creşterea investiţiilor în apărare, evidenţiind planul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile militare cu 100 de miliarde de euro, transmite agenţia DPA.
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în vederea întăririi capacităţilor forţelor sale armate în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice, informează AFP.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat joi, în marja Summitului NATO de la Madrid, că suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre.
În urmă cu câteva ore, Grecia a pregătit o scrisoare oficială prin care solicită achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A din SUA, cu posibilitatea ca viitorul contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.
Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform Reuters.
Informația cu privire la faptul că forțele ruse au părăsit Insula Șerpilor a fost confirmată chiar de Ministerul Apărării de la Moscova.
Primul lot de rachete aer-aer de tip MICA care au trecut printr-un program de recondiționare a fost livrat forțelor armate franceze de către gigantul european MBDA.
Forțele Navale ale SUA vor comanda mai puține avioane F-35C în anul fiscal 2023 – doar nouă, decât ar putea produce compania Lockheed Martin – maxim 30. Oficialii speră să folosească diferența de bani pentru alte priorități. Anterior, anunțaseră că intenționează să achiziționeze 20 de astfel de aeronave.
Un depozit, în care se aflau 40 de tone de cereale, a fost distrus, în această dimineață, de un bombardament al trupelor ruse.
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce, la câteva ore după ce președintele turc Erdogan a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Agerpres, care citează agenția ucraineană Ukrinform.
În cadrul unei declarații pentru cotidianul Vzglyad, expertul militar rus Ilya Kramnik a răspuns la anunțul făcut de președintele Joe Biden la summitul NATO privind creșterea semnificativă a prezenței militare americane pe continentul european.
Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021, a informat joi compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă, transmite Interfax.
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează Agerpres, care citează AFP.
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă şi directă ameninţare'', în timp ce ''politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru ''interesele de securitate şi valorile'' Alianţei, notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 29.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul acestui an, nava mică purtătoare de rachete Grad, Proiect 21631, clasa Buyan-M, va fi introdusă în dotarea Brigăzii 36 Vedete Purtătoare de Rachete a Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Statele Unite au anunţat oferta câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. Compania General Dynamics Land Systems a primit un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).
Ieri după-amiază, podul peste râul Irpin din localitatea Demidov, de lângă Kiev, numit și ”podul vieții”, a fost distrus de o explozie puternică.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit Naval News.com, în ultima perioadă, Rusia este blocată în tensiuni sporite cu NATO, în primul rând, din cauza invaziei în Ucraina. Enclava Kaliningrad din Marea Baltică, relevantă din punct de vedere strategic, poate deveni un nou punct de foc între părți. Acum, Rusia desfășoară rachete anti-navă avansate în poziții de tragere din zona de coastă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiuni. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.
NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
Ucraina va primi mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, a precizat ieri guvernul norvegian. Potrivit mass-mediei ucrainene, Norvegia și Regatul Unit au convenit să coopereze pentru a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
Ucraina va primi alte şase obuziere PzH 2000 din Germania și Olanda, au declarat miniștrii apărării din ambele țări, potrivit Reuters.
10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în foarte scurt timp în România. Anunţul a fost făcut chiar de Ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.06.2022, un material video privind întrebuințarea de către militarii Regiunii Militare Centru a celui mai recent complex de război electronic Krasukha-S4 în timpul „operației militare speciale” din Ucraina.
Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita azi oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia, scrie agenția AFP, citată de Agerpres. Anunțul privind invitația de aderare a fost făcut chiar de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.