Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului 'sindrom Havana', care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.
Potrivit informațiilor PCCOCS, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul lui Alexandru Pînzari, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI, potrivit Cotidianul.md.
„În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, Alexandru Pînzari a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului. Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive. Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, a precizat PCCOCS.
Amintim că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.
În acest dosar mai sunt reținute trei persoane: președintele FEA – Dorin Damir, șeful Inspectoratului de Politie al mun.Bălți – Valeriu Cojocaru, dar și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului 'sindrom Havana', care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.
Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea. În contextul discuţiilor, comisia SRI va propune modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la serviciile de informaţii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Trei angajaţi străini ai principalei companii bulgare de armament, Arsenal, au fost arestaţi sub bănuiala că au fost implicaţi în „dispariţia” unor produse şi documente sensibile din fabrica acesteia, a indicat joi Ministerul bulgar de Interne, citat de Reuters şi BTA, potrivit Agerpres.
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii americane (CIA), William Burns, a anunţat joi că înfiinţează o unitate specială care vizează sporirea atenţiei asupra Chinei, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, informează Reuters.
Decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles pentru presupuse activităţi de spionaj subminează orice şansă de normalizare a relaţiilor cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat joi Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează EFE.
NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau ''ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi'', a anunţat miercuri o oficialitate NATO, potrivit Reuters.
Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.
UE a denunţat vineri activităţile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona, relatează AFP.
Investigaţii ale autorităţilor franceze pentru a depista un eventual spionaj asupra telefoanelor mobile ale membrilor guvernului efectuat prin programul israelian Pegasus au constatat semne de interferenţă suspecte în aparatele a cel puţin cinci membri ai actualului guvern, potrivit EFE, care citează site-ul de informare francez Mediapart.
Ministerul apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti şi a sfătuit populaţia să renunţe la cele pe care le are, după ce un raport guvernamental a constatat că aceste dispozitive au încorporate capabilităţi de cenzură, informează miercuri Reuters.
Jurnalistul militar Radu Tudor a făcut referiri cu privire la implicarea serviciilor de informații din România în chestiuni de politică internă, într-un material publicat pe blogul personal.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este 'responsabilă' de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, devenit un critic virulent al Kremlinului şi otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie, transmite AFP.
Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general - maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.
Serviciul rus de securitate FSB susține că deține dovezi cu privire la acte de sabotaj și implicarea serviciilor militare de informații din Ucraina în tentative de destabilizare a Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de Federația Rusă în 2014.
Parchetul general din Georgia a anunţat marţi deschiderea unei anchete după publicarea unor documente afirmând că membri ai bisericii ortodoxe din această ţară caucaziană au fost spionaţi de serviciile de informaţii, notează AFP.
România şi Suedia sunt statele care s-au dovedit a fi deosebit de relevante şi competente în domeniul strategiilor de război, susţine directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, Ruslan Puhov, notează publicaţia MESAJ.MD.
Un număr de 20 de persoane care erau deja cunoscute serviciilor de informaţii germane se află printre afganii evacuaţi de la Kabul de armata germană, transmite Agerpres, care citează DPA.
Rusia a comis ample încălcări ale drepturilor omului în Crimeea, peninsulă care a fost anexată de la Ucraina în 2014, relevă un raport făcut public joi de Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Un german, angajat al unei firme de securitate informatică, este judecat începând de miercuri pentru că a transmis Rusiei date despre camera inferioară a parlamentului german, relatează Agerpres, care citează AFP.
Directorul CIA, William Burns, a avut luni o întâlnire confidenţială la Kabul cu cofondatorul mişcării talibane Abdul Ghani Baradar, scrie publicaţia The Washington Post, citată de AFP, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel între SUA şi regimul fundamentalist după ce acesta din urmă a preluat puterea în Afganistan săptămâna trecută.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a întâlnit duminică la Cairo cu şeful Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, pentru a discuta despre unele dosare regionale, între care situaţia din Teritoriile palestiniene şi din Afganistan, potrivit AFP.
Cercetătorul rus, Aleksander Kuranov, în vârstă de 73 de ani, coordonator la NIPGuS, un institut rus de cercetare specializat în tehnologii hipersonice, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse în urma unor acuzaţii de ”înaltă trădare”, potrvit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.
Guvernul german a calificat miercuri drept ''inacceptabile'' presupusele acte de ''spionaj'' întreprinse pe teritoriul său de către un britanic în beneficiul Rusiei, a cărui arestare a fost anunţată cu puţin timp în urmă, relatează AFP şi Reuters.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a împiedicat desfăşurarea unor activități de tip terorist ale ’’pseudo-serviciului special’’ al așa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR). Potrivit SBU, ’’agenții’’ urmau sau desfăşoare aceste activităţi pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene şi intenționau să comită un asasinat împotriva unui ofițer SBU, dar și să efectueze o serie de alte atacuri teroriste în Ucraina.
Şeful Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, William Burns, este aşteptat marţi în Israel pe fondul recrudescenţei tensiunilor între statul israelian şi Iran, a anunţat un responsabil israelian, citat de France Presse.
Mass-media ucraineană precizează că site-ul de investigații Bellingcat lucrează de câteva zile la o investigaţie despre agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) care s-ar fi infiltrat în rândurile grupurilor de opoziției din Belarus care s-au autoexilat temporar în Ucraina.
Comunicaţiile dintre cele două Corei au fost restabilite recent, iar acest lucru s-a făcut la iniţiativa liderului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit declaraţiilor date de responsabili ai serviciilor de informații sud-coreene unei comisii parlamentare de la Seul, relatează marţi agenţia EFE, potrivit celor de la Agerpres.
Soţia unui politolog german vizat de justiţie pentru spionaj în beneficiul serviciilor de informaţii chineze a fost acuzată la rândul său pentru aceleaşi motive, a anunţat luni parchetul federal, citat de France Presse.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, în Guvernul Chicu, Alexandru Pînzari, a fost reținut în această dimineață de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Reținerea are loc în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI, precizează Ziarul de Gardă.md.
Federația Rusă și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că serviciile de informații americane sunt active chiar pe teritoriu rus. Afirmația a fost făcut de Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinulul.
MApN a anunțat oficial trecere în rezervă a trei generali după ce decretele au fost semnate de președintele Klaus Iohannis. Printre cei trei generali care au trecut în rezervă la împlinirea vârstei de pensionare se numără și șeful serviciului de informații al Armatei Marian Hăpău.
În marja expoziției Eurosatory 2022 de la Paris, DefenseRomania a discutat cu reprezentanții concernului european MBDA cu privire la familia de rachete prezentate, perspective asupra României, dar și soluții de contracarare a sistemelor fără pilot, atât de utilizate în conflictele moderne.
Militarii ucraineni din cadrul Batalionului Şaman, o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale (SSO), au mutat războiul dincolo de graniţele cu Rusia, în interiorul ţării care le-a invadat teritoriul. Potrivit The Times, "şamanii" ucraineni ar fi de fapt autorii misterioaselor atacuri ce au ţintit în ultima vreme rafinării de petrol, depozite de muniţii şi reţele de comunicaţi din Rusia.
Săptămâna aceasta, Statele Unite ar putea anunța achiziționarea de sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, precizeaza CNN.
Potrivit reprezentanților companiei americane Lockheed Martin, Cehia a avansat în privinţa discuţiilor despre posibilitatea achiziționării unor avioane de luptă F-35A Lighting II. Cehia a fost inclusă împreună cu Grecia pe lista țărilor aflate în prezent cele mai aproape de achiziționarea unor aeronave de generația a V-a F-35.
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre puţinele bastioane ale rezistenţei ucrainene din regiunea estică Lugansk, după ce a preluat controlul asupra oraşului vecin Severodoneţk, informează EFE.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni la Kiev că ţara sa este ''fragilă şi vulnerabilă'' şi are nevoie de ajutor pentru a rămâne ''parte a lumii libere'', în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut un răspuns coordonat al ţărilor lor în faţa ameninţărilor Rusiei, relatează Agerpres, care citează Reuters şi CNN.
Industria germană de apărare a venit cu o propunere de vânzare a 100 de tunuri de artilerie autopropulsate Panzerhaubize 2000 către Forțele de Apărare Ucrainene.
Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de răspuns şi să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaţilor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP şi Reuters.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, consideră că atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei reprezintă o provocare strategică pentru securitatea Europei. Forţele ruse de ocupaţie au tras ieri cu rachete asupra Kievului, folosind bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă duminică pe site-ul său.
Percepția din ce în ce mai mare a agresiunii Iranului în Orientul Mijlociu, împreună cu dorința Washingtonului de a reduce influența rusă și chineză în statele arabe din Golf, bogate în petrol, au provocat accese intense de diplomație în ultimele luni, care ar putea duce la mișcări tectonice majore în peisajul politic și militar.
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.
Turcia ''trebuie să aleagă'' cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la ''comportamentul'' său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează Agerpres, care citează AFP.
Patru explozii au fost auzite duminică dimineaţă devreme la Kiev, afectând un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene, relatează Agerpres, care citează France Presse, DPA şi Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.06.2022, ministrul Serghei Șoigu a vizitat punctele de comandă ale armatei ruse din Ucraina.
Disperați să evite sistemele de rachetele sol-aer concentrate masiv în apropierea aliniamentelor de contact, piloții ruși, dar și cei ucraineni, apelează tot mai des la clasica tactică a zborului razant.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.06.2022, citând o sursă din cadrul construcțiilor navale, că submarinul cu destinație specială Belgorod, Proiect 09852, purtător de drone nucleare Poseidon, desfășoară testele de stat în Marea Barents.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut, subliniind însă că "oamenii sunt cei mai importanţi" şi este nevoie de militari bine pregătiţi şi motivaţi.
Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă, informează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Intenţiile şi demersurile U.S. Air Force (USAF) de a renunța la cele mai vechi 33 de avioane de vânătoare F-22A Raptor s-au lovit de un refuz categoric din partea Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Astfel, mai mulţi congresmeni au decis să insiste ca U.S. Air Force să mențină întreaga flotă de avioane F-22 Raptor operaţională și să modernizeze aeronavele mai vechi la cea mai nouă configurație.
Ieri, pe 24 iunie, forțele ucrainene au abandonat orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Pierderea orașului, locuit înainte de război de aproximativ 100.000 de locuitori, este însă mai mult semnificativă pentru Rusia, decât pentru Ucraina.
Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.
Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 25.06.2022, că este posibilă aderarea la UE a Republicii Moldova nu în mod direct, ci prin crearea “României Mari”.
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat, pe 24.06.2022, că subunități din cadrul Infanteriei Marine și Trupelor cu Destinație Specială (Spetsnaz) au început desfășurarea de exerciții în poligoane din Regiunea Kaliningrad.
După o carieră de aproape 37 de ani de serviciu activ, actualul comandant al Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE- AFAFRICA) și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, generalul Jeffrey L. Harrigian urmează să se retragă din activitate, în perioada următoare.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ''consecinţe negative'', în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP și citate de Agerpres. Totodată, președintele Vladimir Putin e de părere că Ucraina se va transforma într-o semi-colonie.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.