Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Fostul şef al serviciilor de informaţii ale Iugoslaviei comuniste, condamnat pentru omor, extrădat din Germania
28 noi 2019 / 17:17
Ultimul şef al serviciilor de informaţii ale Iugoslaviei comuniste, Zdravko Mustac, condamnat de justiţia germană pentru asasinarea unui disident croat în 1983, a fost extrădat joi din Germania în Croaţia, unde are de executat o pedeapsă de 40 de ani de închisoare, transmite AFP, anunță Agerpres.
Zdravko Mustac

Zdravko Mustac, în vârstă de 77 de ani, a ajuns la Zagreb cu o cursă de linie de la Munchen şi a fost transferat ulterior într-un penitenciar din capitală, a transmis televiziunea naţională croată HRT.

În 2016, justiţia germană i-a condamnat pe Mustac şi pe fostul adjunct al acestuia, Josip Perkovic, la detenţie pe viaţă pentru complicitate la asasinarea disidentului croat Stjepan Djurekovic. Justiţia din Croaţia, ţară unde nu există detenţia pe viaţă, a reexaminat în 2018 dosarul lui Perkovic şi Mustac, reducându-le pedepsele la 30, respectiv 40 de ani. Josip Perkovic a fost deja extrădat din Germania în luna iulie.

Victima a fost împuşcată şi lovită cu un satâr de trei atacatori neidentificaţi, într-un garaj folosit ca tipografie la Wolfratshausen, în apropiere de Munchen.

Potrivit acuzării, mobilul asasinatului a fost reducerea la tăcere a lui Stjepan Djurekovic, care deţinea informaţii compromiţătoare despre fiul unui responsabil iugoslav de prim-plan. Mustac şi Perkovic au fost predaţi justiţiei germane în 2014 în baza unui mandat de arestare european, căruia Croaţia, stat membru al Uniunii Europene din 2013, era obligat să-i dea curs.

Guvernul croat se opunea judecării lor în Germania şi, cu puţin timp înaintea aderării la UE, a trecut prin parlament o lege care interzicea transferul în străinătate al cetăţenilor săi pentru fapte comise înainte de august 2002.

Dosarul a afectat pentru o vreme relaţiile dintre Zagreb şi Berlin, dar, la presiunea partenerilor săi europeni, Croaţia a amendat ulterior acest text.

Vezi și: Un fost spion iugoslav condamnat pentru crimă a fost extrădat de Germania

Ştiri Recomandate

Rușii se laudă că noile Su-57 pot zbura 'singure'. O nouă perdea de fum a Moscovei?
Putin cere Consiliului de Securitate o poziție finală după retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis
Jurnaliști uciși la Kabul
Disensiuni în Guvernul Italiei cu privire la achiziția de avioane F-35
US Army a comandat rachete Hydra-70
Taiwan confirmă achiziția sistemului de rachete Harpoon Block II
Marea Britanie, îngrijorată de transferul avioanelor rusești în Libia
Guvernatorul din Minnesota va 'mobiliza în totalitate' Garda Naţională