Franța şi Germania au semnat un acord-cadru pentru viitorul tanc de luptă franco-german
Ministerul Federal al Apărării din Germania a anunțat semnarea a două acorduri privind viitorul tanc de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), potrivit European Security and Defence şi Janes.
Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer și omologul său francez, Florence Parly, au semnat un acord-cadru privind proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german (MGCS), a anunțat pe 28 aprilie Ministerul Federal al Apărării din Germania.
Ministerul Federal al Apărării din Germania, a descris acest eveniment ca fiind un semnal important privind viitorul cooperării în domeniul apărării, la nivel european.
Opex 360 precizează că, managementul de proiect al MGCS va reveni Oficiului federal al echipamentelor, tehnologiilor de informații din cadrul Bundeswehr, în timp ce al SCAF a fost încredințat Direcției generale a armamentului din Franța.
Germania și Franța au lansat proiectul comun MGCS în 2012. Proiectul este împărțit în cinci faze majore: analiza nevoilor operaționale, studiul, dezvoltarea și verificarea capacității tehnologice, integrarea și, în final, producția în serie. Primele două faze au fost deja finalizate cu succes.
Proiectul a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017
Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.
Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.
În ceea ce privesc contractele „care vor fi încheiate" ca parte a acestui studiu, ele se vor baza pe o finanțare împărțită 50% de Franța și 50% de Germania.
Proiectul are ca principal obiectiv reînnoirea parcului european care număra la ora actuală 8000 de tancuri şi 3500 sisteme de artilerie, potrivit unui studiu al KNDS. Pe de altă parte, noul blindat european ar fi destinat în mod egal şi exportului. Din informaţii care sunt publice până la această oră se ştie că un prototip al tancului va fi dezvăluit în 2020 iar producţia de serie va fi lansată în 2025. Primele livrări ale tancului EMBT ar trebui să fie făcute în 2030-2035.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News