Franța încearcă să convingă Marocul să îi construiască satelitul de spionaj atribuit inițial Israelului. Macron intervine oportun în sprijinul companiilor franceze
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
Marocul dorește lansarea unui nou satelit, după ce a trimis în spațiu sateliții Mohammed VI "A" și "B" în 2017, respectiv 2018, care au fost fabricati în comun de concernul francez "Thales" și concernul european "Airbus"cu sediul, de asemenea, în Franța. În urma agravării crizei cu Parisul, Rabatul și-a îndreptat busola spre Israel.
Ziarul francez La Tribune a relatat că acordul a fost semnat înainte de 7 octombrie 2023, data operației "Potopul Al-Aqsa" realizată de mișcarea Hamas, mai exact la sfârșitul verii, când Marocul a ales un grup israelian să îi construiască un satelit de spionaj. Cotidianul francez a sugerat că ar fi vorba de Compania Israeliană de Industrie Aerospațială (IAI), iar acordul vizează înlocuirea satelitului Mohammed VI "A".
"Thales" și "Airbus" au pierdut cursa pentru fabricarea noului satelit. Autoritățile marocane nici nu au dorit să primească reprezentanți ai Direcției Generale a Armamentelor de la Paris, care au vrut să prezinte oferta franceză. Acest "eșec" nu a fost deloc surprinzător având în vedere relaţiile reci dintre cele două ţări la acea vreme, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent.
Parisul se bazează pe actuala schimbare a circumstanțelor, deoarece Franța "a oferit garanții Marocului în unele chestiuni cheie, în special în ceea ce privește restricțiile care au fost impuse vizelor eliberate marocanilor". În plus, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit telefonic cu regele Mohammed VI despre războiul din Fâșia Gaza.
Toate acestea au redat speranța celor două companii franceze, care speră să semneze un contract cu Marocul, așa cum a fost cazul în 2013 când au câștigat fabricarea sateliților Mohammed VI "A" și "B" pentru 500 de milioane de euro.
La Tribune consideră că succesul eforturilor lor depinde de capacitatea președintelui Macron de a menține relații serioase cu Marocul, având în vedere că acordul anterior a venit pe fondul relațiilor bune dintre președintele François Hollande și regele Mohammed VI.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News