Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
FSB, arestări în Crimeea în urma unei operațiuni vaste. SUA cer Rusiei să înceteze persecuțiile
28 Martie, 09:44
Serviciile de securitate ruse au reţinut miercuri cel puţin 20 de persoane, suspectate de apartenenţă la o grupare islamistă, în cursul unor percheziţii în rândul comunităţii tătarilor din Crimeea, peninsulă a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.

Arestările au fost denunţate de către avocaţii suspecţilor, în opinia căruia este vorba de una dintre cele mai vaste operaţiuni împotriva minorităţii musulmane, supusă unei puternice presiuni din partea autorităţilor ruse de la anexarea teritoriului ucrainean, faţă de care s-a opus majoritatea comunităţii tătare.

Potrivit unui comunicat al serviciilor ruse de securitate FSB, au fost arestaţi ''20 de membri şi responsabili'' ai mişcării islamiste radicale Hizb ut-Tahrir, ce militează pentru crearea unui califat care să-i unească pe toţi musulmanii din lume şi care este interzisă din Rusia din 2003.

FSB scrie în acelaşi comunicat că gruparea încearcă să promoveze ''o ideologie bazată pe terorism'' şi să facă recrutări în rândul tătarilor din Crimeea.

Autorităţile ruse au luat numeroase măsuri împotriva tătarilor din Crimeea de la anexarea peninsulei în martie 2014: adunarea lor a fost interzisă şi calificată drept ''organizaţie teroristă'', iar canalul lor de televiziune a fost închis.

Un reprezentant al acestei comunităţi, Nariman Jelyal, a spus că arestările de miercuri au legătură cu alegerile prezidenţiale din Ucraina, duminică urmând să aibă loc primul tur de scrutin.

Ambasada SUA de la Kiev şi-a exprimat ''preocuparea în legătură cu raziile întreprinse de Rusa şi intimidările la adresa tătarilor din Crimeea''. ''Facem apel la guvernul rus să pună capăt acestor arestări injuste, percheziţiilor şi persecuţiei tătarilor din Crimeea, militanţilor şi jurnaliştilor'', a afirmat Ambasada SUA.

Ministerul ucrainean de Externe a denunţat şi el arestările şi a făcut apel la comunitatea internaţională să-şi sporească presiunilor asupra Rusiei. Amnesty International a condamnat de asemenea valul de arestări din Crimeea.

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia
Polonia îşi face propria armată cibernetică