Grecia aprobă de urgență achiziţia a 18 avioane Rafale. Primele avioane ajung în iunie
Parlamentul grec a votat joi, cu majoritate covârșitoare, în favoarea achiziţionării din Franţa a 18 avioane de luptă Rafale, ceea ce este un "mesaj pozitiv", şi-a exprimat satisfacţia ministrul apărării, Nikos Panagiotopoulos.
Proiectul de lege a fost aprobat de majoritatea guvernamentală de dreapta, de principalul partid de opoziţia SYRIZA (stânga), de Kinal (centru-stânga) şi micul partid naţionalist Elliniki Lissi. Deputaţii partidului comunist KKE şi ai formaţiunii de stânga MeRa25 au votat împotriva achiziţionării acestor aparate, relatează Agerpres, care citează AFP.
Avioanele vor ajunge în trei tranșe și vor costa circa 2,5 miliarde euro
Şase dintre aceste avioane sunt noi, în timp ce 12 au mai fost utilizate, potrivit guvernului. Primele 6 aparate vor ajunge în Grecia la şase luni după semnarea contractului cu Franţa, a doua tranșă de 6 avioane noi, în a 20-a lună, iar ultimele 6 avioane uzate urmează să fie primite în a 26-a lună (în 2023).
Ministrul francez al apărării Florence Parly este aşteptat la Atena până al sfârşitul lui ianuarie pentru a semna acordul, al cărui preţ se ridică la circa 2,5 miliarde de euro.
Acest vot "trimite un mesaj clar în mai multe direcţii" şi "vizează efortul de întărire a forţelor armate", a spus Nikos Panagiotopoulos după votul din parlament.
Citeşte şi: Acţiunile agresive ale Turciei determină Grecia să majoreze de 5 ori cheltuielile pentru achiziţii militare
Decizia de a întări forţele armate din Grecia a fost luată în septembrie de prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, pe fondul tensiunilor sporite cu Turcia din cauza exploatării zăcămintelor de hidrocarburi din sud-estul Mediteranei.
Franţa a susţinut Grecia şi a participat în vară la manevre comune cu marina militară elenă în Mediterana.
Tensiunile între Grecia şi Turcia, ambele membre NATO, au fost dezbătute în cadrul unui summit UE din decembrie. Liderii UE au convenit atunci să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Mediterana.
Decizia de cumpărare a acestor avioane intervine în contextul în care economia greacă mizează pe o revenire de 4,8% în 2021, sub previziunile anterioare de 7,5%. Recesiunea este estimată la peste 10% pentru 2020.
Cu o economie încă în convalescenţă după deceniul crizei datoriei, Grecia intenţionează să cheltuie 24 de miliarde de euro în 2020 şi 7,5 miliarde în 2021 pentru a amortiza impactul pandemiei asupra economiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News