Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grecii merg pe mâna Franței cu fregate Belharra. Asemenea României, Atena ar fi ales și corvete Gowind 2500 ale Naval Group
27 sep, 14:53
Mult așteptatul program de înzestrare al Forțelor Navale Elene va fi câștigat de Naval Group. Cel puțin acestea sunt informațiile obținute de presa de specialitate din Grecia, citată de francezi. Iar pe lângă fregatele Belharra, francezii vor livra Greciei și corvete Gowind 2500, alese și de România în programul „Corveta multifuncțională”.
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

Ca urmare a tensiunilor din Mediterana de Est, Grecia a accelerat programele de înzestrare, inclusiv cele pentru Forțele Navale Elene.

 

Contextul programului de înzestrare pentru Forțele Navale Elene

 

În acest sens Atena a solicitat oferte în ceea ce privește achiziționarea a patru fregate noi și modernizarea fregatelor de tip Meko 200 pe care deja le deține. Francezii de la Naval Group și americanii de la Lockheed Martin plecau favoriți.

G Ad:

Grecii și francezii au semnat inclusiv o scrisoare de intenție în octombrie 2019 în vederea achiziționării a două fregate Belharra. Lockheed a plusat și a oferit patru fregate MMSC dezvoltate în cadrul programului LCS - Littoral Combat Ship iar ca bonus implicarea industriei navale din Grecia în construcția a zece fregate în programul FFG (X).

Grecii nu au luat nicio decizie și au solicitat o nouă cerere de oferte la care s-au alăturat și alți giganți internaționali din industria navală.

În cele din urmă ofertele au fost actualizate și îmbunătățite. Americanii au oferit pe lângă MMSC crucișătoare din clasa Ticonderoga sau nave din clasa Freedom, în timp ce în competiție au intrat și cei de la Damen cu fregata Sigma 11515 HN, spaniolii de la Navantia cu fregate Navantia (F-110), construite în colaborare cu șantierul naval Onex din Grecia, în timp ce Germania pe lângă fregatele noi Meko 200 și modernizarea fregatelor actuale din clasa Meko, a inclus în același buget și construcția a două submarine din clasa Type 214. Grecii au avut o ofertă și din partea Italiei prin Fincantieri care a propus patru fregate FREMM noi și încă două fregate aflate în serviciul Marinei italiene, ca soluție intermediară.

 

Grecia ar fi ales Franța. Fregatele Belharra și corvetele Gowind 2500 ar fi oferta câștigătoare

 

2. Fregata Be... (belharra-fregata-naval-group_40779900.jpg)

Fregata Belharra, sursă foto: Naval Group

Francezii de la Opex360, citând presa din Grecia, printre care și portalul de specialitate Militaire, precizează că oferta Franței este cea asupra căreia autoritățile de la Atena au convenit.

Se pare că Naval Group va fi aleasă câștigătoare, potrivit presei din Franța și Grecia. Oferta prevede trei fregate Belharra și trei corvete de tip Gowind 2500 ca soluție intermediară.

Cei de la Naval News au luat legătura cu Naval Group, însă partea franceză a refuzat să confirme sau să infirme informația.

De precizat și faptul că premierul Kyriakos Mitsotakis se va afla azi la Paris, ca o „escală” după participarea la adunarea generală a ONU de la New York. În timpul vizitei sale programate, acesta va fi însoțit și de ministrul de externe și cel al apărării din Grecia.

Amintim că Grecia a anunțat în această lună și achiziția suplimentară a şase avioane multirol franceze Rafale, care se adaugă celor 18 aparate deja contractate de eleni.

 

România a ales și ea corvete franceze Gowind 2500

 

În România, în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, încă din data de 2 iulie 2019, compania Naval Group a fost desemnată câștigătoarea licitației. 

Contractul prevede și modernizarea fregatelor  T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand, dar potrivit surselor DefenseRomania acesta nu a fost semnat, programul fiind momentan blocat din considerente financiare.

Potrivit Guvernului, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor” iar „valoarea de compensare anticipată a Programul de înzestrare esențial Corvetă multifuncțională este de 1.28 miliarde de euro”.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori. Turcia declară persona non grata ambasadori inclusiv din SUA, Germania sau Franța
F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro