'Am vorbit cu preşedintele Aleksandar Vucic, el a ordonat VBA să ancheteze cazul. Încă nu dispunem de toate informaţiile, dar dacă totul se dovedeşte că este adevărat, atunci va fi o chestiune serioasă şi o problemă pentru noi', a afirmat Brnabic într-o declaraţie pentru publicaţia Blic.
Ea a spus că preşedintele Vucic, în calitatea sa de comandant şef al forţelor armate sârbe, a convocat o reuniune la care vor fi date publicităţii rezultatele anchetei, adăugând că aşteaptă să aibă informaţii complete asupra acestui caz până la finalul zilei de miercuri.
În acelaşi timp, preşedinţia de la Belgrad a anunţat pentru joi o întâlnire între Vucic şi ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Boţan-Harcenko, dar nu este clar la iniţiativa cui are loc această întâlnire şi dacă are legătură cu acest caz de spionaj, notează Tanjug, potrivit Agerpres.
Agenţia de Informaţii a Serbiei (BIA) a confirmat miercuri autenticitatea acestei înregistrări video, făcută cu camera ascunsă, în care ofiţerul (colonelul) GRU, Gheorghi Kleban, îi înmânează o sumă de bani unui bărbat despre care se spune că este un agent de informaţii sârb.
Înregistrarea este într-adevăr autentică şi-l arată fără echivoc pe ofiţerul GRU, Gheorghi Kleban, a confirmat BIA pentru Tanjug.
În privinţa celuilalt bărbat din înregistrare, Agenţia de securitate militară şi toate celelalte agenţii de informaţii sârbe, inclusiv BIA, lucrează intens pentru a furniza toate informaţiile pertinente înaltei conduceri a statului, inclusiv preşedintelui Aleksandar Vucic.
Detalii despre acest caz de spionaj vor fi date publicităţii după şedinţa de joi a Consiliului de Securitate Naţională, potrivit Tanjug.
Conform Gazeta.ru, înregistrarea video surprinde alte câteva întâlniri dintre cei doi, între care o întâlnire într-un bar, precum şi transmiterea unei valize şi a unui plic. În finalul înregistrării se poate vedea cum presupusul ofiţer sârb stă într-o maşină şi numără banii dintr-un plic, se pare că cei doi erau filaţi de mult timp.
Potrivit Blic, Kleban a lucrat la ambasada Rusiei din Belgrad, dar a fost demis în iunie a.c..
The Insider, un grup de jurnalişti de investigaţie ruşi, care colaborează cu Bellingcat (grup internaţional de jurnalişti de investigaţie) scrie că Kleban a fost adjunctul ataşatului militar de la Ambasada Rusiei la Belgrad pe probleme de apărare începând cu 2016, dar în prezent el nu figurează pe site-ul Ministerului de Externe rus. Cu toate acestea, numele său se regăseşte aici până în luna octombrie, după cum se poate vedea în versiune cache.
Anterior, jurnalistul de investigaţie bulgar care lucrează pentru Bellingcat, Hristo Grozev, a postat pe Twitter probe care dovedesc că ofiţerul GRU, Gheorghi Kleban, este unul din cei doi bărbaţi din înregistrare. 'Înregistarea, care a fost filmată din diferite unghiuri şi pare să facă parte dintr-o operaţiune de filare bine pregătită, arată că o persoană face schimb de valize cu o altă persoană. Într-adevăr, persoana îmbrăcată în geacă neagră este ataşatul militar adjunct al Federaţiei Ruse, Gheorghi Kleban', susţine acesta, conform Gazeta.ru. El mai spune că pentru identificarea lui Kleban s-a folosit de programul de recunoaştere facială Microsoft Azure.
Kleban, menţionează jurnalistul Bellingcat, este înregistrat la Moscova la adresa Academiei Militare a Statului Major al armatei ruse, iar adresa de înregistrare a soţiei sale coincide cu adresa căminului unei unităţi militare a trupelor speciale ale Forţelor aeropurtate (VDV).
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita.