Imagini din satelit cu drona nucleară rusă Poseidon (Foto). Rusia lucrează intens la dezvoltarea unor noi facilităţi militare
Marina rusă continuă să investească în dezvoltarea infrastructurii şi facilitaţilor militare necesare desfăşurării celei mai recente arme strategice – o torpilă nucleară de dimensiunea unui submarin de mici dimensiuni, cunoscută publicului sub denumirea de Poseidon.
Foto satelit. Sursa: Maxar Technologies. Imagine publicata de portalul online de știri și analize al Institutului Naval SUA.
Poseidon, descrisă în documentele marinei americane ca o torpilă autonomă, cu încărcătura nucleară, va necesita dezvoltarea unor noi facilităţi militare – lucru care deja se întâmpla şi poate fi observat cu destul de multă uşurinţă pe baza imaginilor din satelit, publicate în această săptămână de către Maxar Technologies.
Aceste imagini, pentru ochiul avizat al experţilor militari, reprezintă o adevărată comoară, deoarece pe baza lor se poate analiza modul în care Marina rusă ar putea stoca şi folosi acest tip de torpilă cu încărcătură nucleară.
Maxar Technologies, o companie de imagistică prin satelit, a realizat mai multe imagini la începutul lunii august, pe care le-a furnizat portalul online de știri și analize al Institutului Naval SUA.
În imaginile publicate de USNI News poate fi observată nava Akademik Aleksandrov – intrată în 2020 în posesia Flotei de Nord a Forţelor Navale Ruse. Nava Akademik Aleksandrov este a treia din noua serie de nave destinate transportului echipamentelor militare și speciale de dimensiuni mari, precum și operațiunilor de căutare și salvare.
Experţii militari care au analizat imaginile spun că în partea din spate a navei poate fi observată o dronă subacvatică nucleară ”Poseidon”.
Acesta observaţie are toate şansele să nu fie atât de greşită pe cât ar considera unii, deoarece, în anul 2020, experţii OSINT ai Covert Shores au analizat mai multe imagini foto-video în care putea fi observată şi nava Akademik Aleksandrov – concluzia acestora fiind că Marina rusă a folosit această navă în etapele de testare ale torpilei nucleare Poseidon.
În imaginile analizate de USNI News mai poate fi observat submarinul Dmitri Donskoi (TK-208), numit Typhoon de NATO, şi un crucișător cu propulsie nucleară din clasa Kirov – în prezent fiind neoperabil.
Facilitatea militară în care a fost acum surprinsă nava Akademik Aleksandrov se află pe malul nordic al râului Dvina, în apropiere de Mării Albe. Lucrările de infrastructură la noul chei au început în 2018 și s-au finalizat în 2020.
Nava Akademik Aleksandrov a fost observată acolo în iulie și august. Există, de asemenea, o clădire care a fost recent construită adiacent noului chei și care ar putea fi strâns legată de operațiunile de testare ale torpilelor Poseidon.
În luna mai a acestui an, DefenseRomania a precizat, citând un raport emis de mai mulţi experţi militari germani, că drona nucleară Poseidon face parte din planul lui Vladimir Putin de a menţine statutul de mare putere militară al Rusiei.
La începutul acestui an, publicaţia noastră a relatat, citând experți militari ruși, că Rusia construiește în prezent o bază navală pentru submarinele sale nucleare robotizate Poseidon. Conform informațiilor de la acea vreme, baza navală a submarinelor nucleare ar trebui să fie gata până în vara anului 2022.
Drona subacvatică a primit denumirea modernă Poseidon, în baza rezultatelor unui sondaj efectuat în lună martie 2018. În perioada dezvoltării, complexul a avut denumirea de cod Skif.
Primele informații despre aceasta au apărut la sfârșitul anului 2015, când mass-media a primit informații despre dezvoltarea unei torpile nucleare puternice în Rusia.
Apoi s-a anunțat că aceasta a fost concepută pentru a distruge cea mai importantă infrastructură de coastă a adversarului și a-i provoca daune inacceptabile garantate.
Conform caracteristicilor cunoscute acum, se pare că, datorită propulsiei nucleare, aparatul subacvatic va avea o autonomie nelimitată. Un pilot automat sofisticat îi va permite să atingă o țintă de coastă în orice ocean.
Conform unor ipoteze, dimensiunile dispozitivului fac posibilă amplasarea unui focos în acesta, semnificativ superior ca putere față de rachetele balistice intercontinentale convenționale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News