Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În cazul eșecului programului pentru avionul de luptă de generația a VI-a, Franța ar putea miza pe o dezvoltare nouă a Rafale
15 aug 2022, 11:58
Se profilează un eșec în colaborarea franco-germană pentru avionul de luptă de generația a 6-a. Parisul are plan de rezervă – mizează pe o dezvoltare nouă a Rafale, echipat cu un fel de R2D2 (”Războiul Stelelor”)
Concept al proiectului SCAF, viitorul avion european de generația a VI-a. Sursă foto: Airbus

În cazul eșecului SCAF, Franța ar putea miza pe „evoluții succesive ale Rafale”, potrivit lui Joel Barre, Delegatul General pentru Armament (denumirea oficială a   șefului Direcției Generale franceze pentru Armamente – nota autorului).

Cooperarea franco-germană în materie de tehnologii avansate de apărare părea că se află pe val în ultimii cinci ani, fiind inițiate câteva mari proiecte de armamente, în care urmau să fie implicate și alte țări.

Motorul economiei europene intenționa să producă avionul de luptă de generație următoare (SCAF), tancul viitorului (MGCS), aeronava de patrulare maritimă (MAWS) și versiunea a 3-a a elicopterului de atac Tiger.

Dar, recent, Germania a renunțat la dezvoltarea Tiger Mk3, iar participarea sa la MAWS este mai incertă ca niciodată, după decizia sa de a procura cinci avioane de patrulare maritimă P-8A Poseidon de la Boeing, potrivit publicației franceze Zone Militaire (13 august).

G Ad:

În ceea ce privește SCAF și MGCS, aceste două programe sunt blocate din cauza lipsei de acord între principalii producători în cauză. În ceea ce privește SCAF, încă nu a fost lansată faza care permite realizarea unui prototip demonstrativ, compania Dassault Aviation și filialele germane și spaniole ale Airbus nefiind de acord asupra modelului de cooperare. Iar, tancul viitorului se află tot în faza de studiu, care continuă să fie prelungită din lipsă de acord asupra armamentului.

Cu toate acestea, Franța nu și-a pierdut speranța și mizează în continuare pe o Europă apărată cu propriile mijloace și forțe. Dar, are și planuri de rezervă.

„Din punctul meu de vedere ca cetățean, cred că trebuie să creăm o Europă a apărării, care nu poate fi făcută fără Germania”, a declarat Joel Barre în timpul audierii (13 iulie) în Comisia pentru apărare națională și forțe armate a Parlamentului Franței.

Totuși, a continuat el, „trebuie să încercăm, dar nu trebuie să o facem cu orice preț” și „dacă proiectele MCGS și SCAF eșuează, va fi un eșec pentru Europa apărării” dar, „ne-am reveni continuând acțiunea națională, pe care o desfășurăm de zeci de ani”.

„Dacă vom eșua vreodată în proiectele franco-germane, putem continua să facem aviație de luptă din dezvoltările succesive ale Rafale […] Suntem la standardul F3, dezvoltăm standardul F4. Vom face F5 pentru componenta nucleară aeropurtată a viitorului”, a spus Barre parlamentarilor.

Același lucru este valabil și în proiectul MGCS. „Pentru tanc, vom începe să livrăm versiunea îmbunătățita a Leclerc în 2023. Evident, nu vom renunța la capacitățile noastre”, a declarat oficialul.

Alternativa la SCAF ar putea fi dezvoltarea F5 a Rafale, care face deja obiectul unor pregătiri preliminare, deoarece urmează să fie echipată cu viitoarea rachetă hipersonică ASN4G, potrivit Zone Militaire.

Generalul-maior al Forțelor Aeriene și Spațiale franceze (locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene și Spațiale franceze), generalul Frédéric Parisot, a prezentat liniile generale în timpul unei audieri (20 iulie) în Adunarea Națională.

„Ne-am dori un standard F5 mai ambițios, care ar putea fi un teren de testare pentru FCAS. Prin urmare, ar trebui să poată coordona o aeronavă fără pilot de tip Loyal Wingman, dar să și poată integra inteligența artificială pentru a ajuta pilotul – ca R2D2 în Star Wars […]'', a precizat Parisot.

„Standardul F5 este, așadar, un standard major, probabil ultimul care va implica modificări semnificative ale aeronavei, următoarele fiind software, legate de îmbunătățirea senzorilor și a legăturilor de date cu mediul său”, a adăugat generalul.

Comentariul autorului: Germania intenționează să facă schimbări majore în strategiile sale, în special în cea militară.

După criza COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia, Berlinul dă semne că vrea să regândească abordarea problemelor din prezent și sacrifică o parte din programele sale pe termen lung, pentru a se adapta noilor realități.

Vecinătatea imediată cu Rusia, prin intermediul Mării Baltice, face ca amenințarea la adresa Germaniei să fie aici și acum, iar soluțiile trebuie date cât mai rapid, deci cu mijloacele existente.

Termenele programului FCAS par foarte îndepărtate - primul zbor în în 2027, operaționalizarea în anii 2040 - pentru problemele presante din următorii cinci până la 10 ani, care necesită resurse foarte mari, necesare absorbirii șocurilor economice și militare.

Situația este oarecum similară și cu proiectul MGCS, primele tancuri urmând să devină operaționale în 2035.

Germania a devenit și mai pragmatică, deși termenul poate fi considerat un pleonasm când este asociat cu politicile Berlinului, concentrându-se pe valorificarea cât mai eficientă a ceea ce deține. Iar, în cazul apărării, perfecționarea pregătirii trupelor, modernizarea rapidă a ceea ce există și achizițiile de sisteme deja funcționale, se conturează ca fiind unul dintre răspunsurile la criză.

În martie, Berlinul a anunțat că va cumpăra 35 de avioane F-35 din SUA, acesta fiind un semnal consistent că lucrurile s-au schimbat și, în circumstanțele din prezent, resursele trebuie angajate cu mai mare grijă.

Pentru România, orice schimbare de abordare a problematicilor strategice făcută de oricare dintre coloșii G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA), precum și bineînțeles de China, trebuie să dea de gândit. Dacă ei se readaptează vom fi și noi obligați să o facem, indiferent de costuri.

În ceea se privește Rusia, membru G8 până în 2014, Europa, SUA și aliații acestora sunt într-un proces de tranziție către o funcționare economică cu dependențe minim posibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Generalul Incicaș: Oamenii arată cu degetul că România cumpără F-16 second hand, dar greșesc
Slovacia și Cehia demonstrează că poate exista o cooperare serioasă la nivelul industriei de apărare. Ambele state achiziţionează în comun vehicule de luptă CV90
Compania NEXTER a prezentat cum este construit viitorul ''tanc european'' (Video)
SUA autorizează vânzarea rachetelor antinavă Harpoon către Taiwan, precum și a altor sisteme într-un pachet de 1,1 miliarde de dolari
O nouă inovație rusească "de criză": Lansarea dronelor cu ajutorul sistemelor de artilerie reactivă Tornado-S
Cum a epuizat Federația Rusă rezervele sovietice de armament și în ce condiţii rușii ar putea rămâne fără tancuri şi obuziere autopropulsate
Germania oferă în cele din urmă 15 tancuri Leopard 2A4 către Cehia, dar nu îşi respectă promisiunea faţă de Polonia
Industria rusă de apărare, puternic afectată de sancţiunile occidentale, repară obuziere Msta-S şi le trimite ca ''noi'' pe frontul din Ucraina
Premierul Ucrainei: Este necesară o "schimbare de filosofie" din partea Germaniei în ceea ce priveşte livrările de arme
Compania SAAB, dezamăgită că de aproape opt ani nu reuşeşte să vândă niciun avion JAS 39E/F Gripen
Turcia a prezentat în premieră avionul supersonic de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma” (Foto/Video)
Pentagonul: Achiziționarea sistemelor de rachete antiaeriene NASAMS ar trebui să întărească apărarea Ucrainei
Guvernul României pregătește terenul pentru a facilita participarea MApN în proiectele Agenţiei Europene de Apărare
Slovacia achiziţionează 76 de transportoare blindate Patria AMVXP. Implicarea industrie slovace de apărare va fi în proporţie de 40%
Lituania va cumpăra din Polonia drone kamikaze pentru a le dona Ucrainei
Turcia: Proiectul submarinului "MILDEN" se află în faza de proiectare. A fost demarat pentru consolidarea Forțelor Navale Turce
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
Ministrul polonez al Apărării: Trebuie să renunţăm cât mai curând posibil la toate armele de provenienţă sovietică
Forţele Armate Polonez vor primi primele tancuri K2 Black Panther începând de anul acesta. Industria poloneză de apărare joacă un rol esenţial
Mai multe sisteme de tip NASAMS sunt incluse în noul pachet de asistență militară acordat Ucrainei de SUA
România reia licitația de drone, dar pe repede înainte. În trei luni situația UAV-urilor pentru Armată ar trebui încheiată
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T va fi livrat Ucrainei în următoarele săptămâni
Cipru ar fi încheiat un acord cu Israelul pentru achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Iron Dome
Producătorul turc Bayraktar laudă abilitățile soldaților ucraineni în operarea dronelor Bayraktar TB2
Arabia Saudită cumpără sistemul american de apărare antirachetă THAAD pentru cel puțin 10 miliarde de dolari
Triada hipersonică: Rusia începe producția în serie a rachetelor hipersonice Zircon
Ungaria a primit primele două obuziere autopropulsate PzH 2000 (Foto)
China a instalat un motor performant pe dronele CH-4. Acestea ar putea sta în aer până la 42 de ore
România demarează procedura de achiziție a sistemelor portabile antiaeriene. MApN alege licitație pentru MANPADS
Serbia a exportat armament în valoare de o jumătate de miliard de dolari. Unde ajung armele sârbe?

Ştiri Recomandate

Pentru a respinge o eventuală agresiune militară, SUA şi-a testat capacitatea de a desfăşura sisteme HIMARS pe flancul estic al NATO
Statele Unite fac demersuri pentru a crea un comandament în Germania care să coordoneze ajutorul militar destinat Ucrainei
Ucraina a definitivat cucerirea orașul strategic Kupiansk și a împins forțele ruse de ocupație pe malul estic al râului Oskil
Norvegia urmează exemplul Poloniei şi semnează un acord cu compania sud-coreeană care produce tancul K2 Black Panther
Cu T-55 spre fier vechi, „lista” României include Ambrams și K2 + analiză a conflictului din Ucraina | Generalul (r.) Dan Grecu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Bulgaria nu va furniza Ucrainei armament greu, în pofida solicitărilor repetate ale Kievului
Canada îşi respectă promisiunile faţă de Ucraina. Primele transportoare blindate LAV urmează să ajungă la Forţele Armate Ucrainene
Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie
Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin
China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ
Gen (r.) Bălăceanu. Rezistența Ucrainei, lecție pentru România: Creșterea efectivelor Armatei și legea pregătirii populației pentru apărare
Putin: Războiul din Ucraina e unul din rezultatele prăbușirii URSS
Radarul Armatei vs. Lidl. MApN prezintă filmul evenimentelor: Armata nu a luat în calcul relocarea radarului AN/FPS-117
O gură de...gaz pentru România: Interconectorul Grecia-Bulgaria. Nicolae Ciucă: Avem asigurată conectarea. Este important și pentru BRUA
Infanteriștii marini români s-au antrenat pentru respingerea unui desant aerian pe Dunăre, pe baza scenariilor din Ucraina (Foto)
Furtuna perfectă a unui conflict NATO-Rusia? Polonia nu exclude ca NATO să trimită trupe în Ucraina
Guvernul român a aprobat programul modernizării aeroportului Mihail Kogălniceanu - punct strategic civil și NATO
NATO ia atitudine privind sabotajul Nord Stream: Avertizează că orice atac asupra infrastructurii critice va primi un răspuns hotărât din partea Alianței
Marea Britanie vrea securizarea rezervelor de gaz ale Libiei: Prima navă a Marinei Regale care acostează în portul Tripoli, după opt ani
Marinarii ruși au închis intrarea în Golful Sevastopol, unde se află baza navală principală a Flotei din Marea Neagră
Muntenegru destructurează un cuib de spionaj rusesc. Fost purtător de cuvânt al MAE muntenegrean, prins că livra informații Moscovei. „Unul dintre arestați lucra de peste zece ani”
Soldați ruși, interceptați când povesteau cum furau echipamente de protecție NATO pentru a le folosi, de la militari morți ucraineni
Kremlinul a anunțat că Putin urmează să semneze mâine alipirea teritoriilor ucrainene la Rusia
România vinde un prim lot de tancuri T-55. Bătrânele tancuri sovietice urmează să fie dezmembrate
Un Su-25 bulgar, recent modernizat în Belarus, s-a prăbușit în Bulgaria. Pilotul a reușit să se catapulteze
Ungaria cumpără un sistem de spionaj a rețelelor sociale. Controlul exercitat de guvernul Orban devine tot mai mare
Ucraina avansează în Donbas unde e așteptată căderea Lîmanului. Forțele ruse se confruntă cu riscul încercuirii
„Grupul F-16” condus de SUA s-a reunit în România în cadrul EPF. Sprijinul tehnic, instruirea și lgositica - temele abordate
Vot cu Kalașnikovul la tâmplă. „Brigăzile mobile” ale ocupanților ruși nu s-au chinuit nici măcar să mimeze referendumurile
Turcia anunță că „nu va rămâne pe margine” și va militariza Ciprul de Nord după ce SUA au ridicat embargoul privind armamentul
Apartenența românilor la NATO, în topul procentelor din Europa după invazia rusă. La „coada” clasamentului se află Turcia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro