Canada intenționează să achiziționeze 88 de avioane în acest program de înzestrare. Canada le-a solicitat ofertanților și implicarea industriei naționale de apărare în procesul de achiziționare al noilor aeronave.
Se va alege între trei giganți care au mai rămas în competiție în acest moment: Lockheed Martin cu F-35, Boeing cu F/A-18 Super Hornet și suedezii de la Saab cu Gripen.
„În cazul în care Gripen va câștiga licitația, Saab s-a angajat să construiască și să efectueze mentenanța Gripen în Canada”, a declarat Micael Johansson, președinte Saab, pe data de 14 decembrie la deschiderea unei expoziții din domeniul apărării care a avut loc la Montreal, informează publicația Skiesmag.
Potrivit sursei citate, asamblarea aeronavelor - în cazul în care Gripen câștigă licitația - va fi făcută de IMP Aerospace&Defense la un centru din Enfield, Noua Scoție, Canada, în timp ce sistemele de luptă vor fi construite la facilitățile din apropiere de Montreal, unde se va efectua și mentenanța avioanelor de vânătoare.
Bătălia dintre Saab, Lockheed și Boeing se anunța una aprigă în contextul în care estimarea contractului este de aproximativ 15 miliarde de dolari.
De precizat că în programul F-35, Canada este implicată. Cu toate că nu a oferit nicio garanție că ar urma să achiziționeze aeronavele, Guvernul de la Ottawa a aprobat în luna mai alocarea a 70,1 milioane USD, ca parte a investiţiei militare pe care Canada o face în programul de dezvoltare a avionului de vânătoare F-35 Lightning II.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.