În regiunile ucrainene în care au preluat controlul, rușii au început să formeze noi administrații mixte constituite din militari și civili
Într-un interviu acordat agenției de presă ruse RIA Novosti, vicepremierul Republicii Crimeea și reprezentat permanent al republicii în cadrul Președinției Federației Ruse, Gheorghi Muradov, a declarat, pe 26.03.2022, că, în teritoriile ucrainene în care militarii ruși au preluat controlul, a început formarea de noi administrații constituite din militari și civili.
Potrivit precizărilor sale, primele regiuni în care se întâmplă acest lucru sunt Herson și Zaporojie.
Anterior, pe 25 martie, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au anunțat că trupele ruse controlează integral Regiunea Herson și cea mai mare parte a Regiunii Zaporojie.
Gheorghi Muradov a remarcat faptul că, pe lângă formarea noilor administrații, în aceste teritorii se difuzează posturile de televiziune și radio din federația Rusă, iar plățile se efectuează în ruble. Acesta a reamintit că toată partea de sud-est a Ucrainei este locuită în cea mai mare parte de ruși, fiind o componentă importantă a civilizației ruse. La un moment dat, aceasta s-a numit Provincia Taurida.
De asemenea, Gheorghi Muradov a subliniat că teritoriile Regiunilor Herson și Zaporojie au avut întotdeauna, înainte de Maidanul din Ucraina, legături economice strânse cu Peninsula Crimeea.
“Astăzi este important să consolidăm forțele sănătoase ale societății civile din aceste regiuni. Experiența locuitorilor din Crimeea poate ajuta în acest sens Regiunile Herson și Zaporojie”, a precizat Muradov.
După cum a precizat acesta, formarea noilor administrații (temporare) militaro-civile în teritoriile eliberate din Ucraina este extrem de importantă. S-a întâmplat adesea ca autoritățile locale să fugă pur și simplu din orașele luate sub controlul armatei ruse și, drept urmare, a fost creat un vid de putere. De acesta au încercat să profite elementele radicale, care i-au amenințat pe localnici, au împiedicat acordarea de ajutoare umanitare și au făcut tot posibilul să destabilizeze situația.
Comentariul autorului: Este foarte posibil ca preluarea controlului de către trupele ruse și formarea de noi administrații militaro-civile în anumite regiuni din sudul și sud-estul Ucrainei să preceadă integrarea acestora, sub o anumită formă, în Federația Rusă.
Adăugate la Republicile Populare Donețk și Lugansk, Regiunile Herson și Zaporozhye asigură formarea unui coridor terestru permanent de legătură între Rusia și Crimeea, precum și aprovizionarea cu apă a peninsulei. Pentru a obține și accesul terestru în Transnistria, Rusia va trebui să mai adauge la acestea Regiunile Nikolaev și Odesa.
De asemenea, o variantă maximală ar putea fi reprezentată de preluarea și a altor două regiuni, respectiv Harkov și Dnepropetrovsk.
Preluarea de către Rusia a acestor regiuni din Ucraina s-ar putea face după modelul Peninsulei Crimeea (organizarea de referendumuri pentru declararea independenței și integrarea ulterioară în Rusia), al Abhaziei și Osetiei de Sud (declararea independenței și menținerea unei frontiere deschise cu Rusia și utilizarea rublei ca monedă națională) sau cel al Republicii Belarus (integrarea în Statul unional).
În ceea ce privește restul teritoriului ucrainean, acesta poate rămâne integral Ucrainei sau poate fi în continuare divizat. Una dintre variante ar putea include păstrarea regiunilor centrale și nordice în componența statului ucrainean și împărțirea vestului Ucrainei între Polonia, Ungaria și România. Cinci regiuni din vestul Ucrainei ar putea să facă parte din statul polonez, respectiv Lvov, Ivano-Frankovsk, Volyn, Rovno și Ternopol. În același timp, Regiunea Cernăuți ar putea să fie revendicată de România, iar Transcarpatia să aparțină Ungariei.
Toate aceste evoluții post-conflict vor depinde de foarte mulți factori, dar cu siguranță vor face obiectul unor negocieri între Rusia și Occident.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News