Urmărește emisiunea live

Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Indestructibilitatea de-a lungul secolelor: contribuția Ucrainei în victoria asupra nazismului secolului al XX-lea și a rașizmului din prezent
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
E.S. domnul Ihor Prokopchuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, într-un editorial opinie semnat pentru DefenseRomania, vorbește despre contribuția Ucrainei la victoria împotriva Germaniei naziste, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria celui de-al Doilea Război Mondial. Excelența Sa subliniază și faptul că azi Ucraina și ucrainenii „se află din nou în fruntea unei confruntări geopolitice între forțele revanșarde și lumea liberă”. Ucraina rezistă azi eroic „rașizmului, care întruchipează neoimperialismul, combină caracteristicile fascismului și bolșevismului, revanșardismului și xenofobiei”.
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.

Redăm integral articolul opinie al Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, la cea de-a 80-a aniversare a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial:

2. Ihor Proko... (ihor-prokopchuk-ambasadorul-ucrainei-in-romania_21531900.jpg)

De-a lungul secolului, Ucraina de două ori a fost în fruntea luptei împotriva ideologiilor care urmăresc subjugarea popoarelor, distrugerea identității și a tot ceea ce nu se încadrează în ideea unui „adevăr imperial unic”. La mijlocul secolului al XX-lea, ucrainenii au adus o mare contribuție la înfrângerea Germaniei naziste, plătind pentru aceasta un preț colosal.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), peste 7 milioane de ucraineni au luptat în cadrul Armatei Roșii, reprezentând 23% din componența acesteia. Aproximativ 200000 de ucraineni au luptat în unități de partizani și mai mult de 100000 au luptat în Armata Insurecțională Ucraineană, care a luptat atât împotriva invaziei naziste, cât și împotriva ocupației sovietice. Aproximativ 120000 de ucraineni au înfruntat naziștii în septembrie 1939 ca parte a armatei poloneze. De la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific, din Norvegia până în Egipt, ucrainenii din diasporă au luptat în forțele armate ale Statelor Unite (80000), Imperiului Britanic (45000), Franței (6000) și ale altor state.

Teritoriul Ucrainei a devenit scena unor bătălii militare feroce: aici s-a luptat pe linia frontului în 1941-1944 și aici au avut loc lupte de mare amploare ale celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv cea mai mare bătălie de tancuri din zona Lutsk-Rivne-Brody și operațiunile de apărare a orașelor Kyiv și Odesa. Apărarea orașului Sevastopol a durat 250 de zile.

4. Distrugeri... (ucraina_95615700.jpg)

Pierderile umane directe ale Ucrainei în război sunt estimate la cel puțin 8-10 milioane de persoane, iar pierderile demografice sunt estimate la peste 13 milioane de persoane, inclusiv civili, soldați, cei uciși în lagăre de concentrare, împușcați și deportați pentru muncă forțată. După eliberarea teritoriului Ucrainei de sub ocupația nazistă, au fost înregistrați peste 125000 de orfani, inclusiv 21000 de copii ai străzii. În timp ce în 1941 populația Ucrainei alcătuia 41,7 milioane de persoane, în 1945 aceasta era de numai 27 de milioane. După pierderi demografice atât de grave, Ucraina a avut nevoie de 25 de ani pentru a-și readuce populația la nivelul de dinaintea războiului.

Ucraina comemorează pe toți cei care au luptat împotriva nazismului, precum și alte victime ale războiului. În schimb, actuala conducere de la kremlin încearcă să monopolizeze victoria asupra nazismului, iar rusia tace sau minimalizează în mod deliberat rolul altor state și popoare în această luptă. Cu toate acestea, faptele arată contrariul.

În semn de recunoaștere a contribuției ucrainenilor în victoria asupra nazismului, RSS Ucraineană a devenit unul dintre membrii fondatori ai Organizației Națiunilor Unite.

Acum, în secolul XXI, Ucraina și ucrainenii se află din nou în fruntea unei confruntări geopolitice între forțele revanșarde și lumea liberă: poporul nostru rezistă eroic rașizmului, care întruchipează neoimperialismul, combină caracteristicile fascismului și bolșevismului, revanșardismului și xenofobiei.

Această luptă nu este doar o afacere internă a Ucrainei - ea determină viitorul întregii Europe și al ordinii mondiale în general.

3. În ianuari... (dnipro-bloc-ucraina-rusia-distrugeri_28346600.jpg)

Agresiunea armată la scară largă și neprovocată a rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022, a devenit o luptă pentru însăși existența poporului ucrainean. Această invazie a fost precedată de invazia rusiei a peninsulei ucrainene Crimeea în februarie 2014 și de tentativa sa de anexare ilegală a acestui teritoriu. Actul de agresiune al rusiei nu este doar o încălcare gravă a dreptului internațional, ci și o încercare de a distruge statalitatea, cultura, identitatea și existența fizică a poporului ucrainean.

Războiul la scară largă durează de peste 1150 de zile, iar în fiecare zi ucrainenii își apără nu numai pământul, orașele și satele, familiile și prietenii, ci și principiile pe care se bazează democrația modernă: dreptul la viață, libertatea, integritatea teritorială și dreptul popoarelor de a-și stabili propriul viitor. Ideologia criminală a „lumii ruse” - „rașizmul” - care justifică agresiunea, represiunile, purificarea etnică și genocidul, este de fapt o formă modernă de fascism.

În fiecare zi, armata rusă bombardează orașe și sate ucrainene, folosind rachete, drone, bombe ghidate și artilerie. Atacurile asupra infrastructurii civile au devenit sistematice. Țintele sunt clădiri rezidențiale, școli, spitale, centrale termice, centrale electrice, gări, depozite de alimente și locuri aglomerate.

În timpul invaziei la scară largă, rușii au lansat în Ucraina 67000 de bombe aeriene ghidate, mii de rachete de diferite tipuri și 22400 de drone ofensive  Shahed.

Numai de la începutul lunii aprilie 2025, rusia a folosit peste 2800 de bombe aeriene ghidate, peste 1400 de drone ofensive și aproape 60 de rachete de diferite tipuri împotriva poporului nostru.

Peste 6,3 milioane de ucraineni au fost forțați să părăsească țara, iar alte aproximativ 4 milioane au fost strămutați intern.

Au fost documentate peste 20000 de cazuri de deportare ilegală a copiilor ucraineni în rusia de către ocupanți, unde aceștia sunt „ predați ” cu forță familiilor ruse, li se schimbă numele și cetățenia și sunt îndoctrinați ideologic. Aceste acte criminale sunt o încălcare directă a Convenției privind prevenirea genocidului.

5. Sursă foto... (ucraina-crime-de-razboi_53330800.jpg)

Rezistența eroică a ucrainenilor nu este doar o luptă pentru supraviețuirea fizică a poporului ucrainean și pentru libertatea țării. În acest război, Ucraina apără valorile europene. Ucrainenii sângerează pentru o Europă liberă și democratică.

Restabilirea unei păci juste și durabile, bazate pe principiile Cartei ONU, este cheia stabilității globale. Prin încălcări brutale și demonstrative ale dreptului internațional, rusia încearcă să destame ordinea internațională, să distrugă unitatea țărilor democratice și să întoarcă lumea în epoca imperiilor, a sferelor de influență și a războaielor coloniale.

Sprijinirea Ucrainei înseamnă a sprijini o ordine mondială bazată pe lege, nu pe forță. Înseamnă a proteja libertatea împotriva distrugerii, umanitatea împotriva degradării, iar viitorul împotriva întoarcerii în întunericul dictaturii. Poporul care plătește pentru asta cu sânge în fiecare zi nu cere milă, dar cere sprijinul celor care cred în demnitate, solidaritate și umanitate - în valorile europene.

În data de 9 mai, Ucraina celebrează Ziua Europei, iar în data de 8 mai, Ziua comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-al doilea război mondial din 1939-1945. Aceste date au un mare simbolism pentru poporul ucrainean.

Ucraina își exprimă respectul și recunoștința față de toți cei care au luptat împotriva nazismului și perpetuează memoria soldaților căzuți și a victimelor celui mai sângeros război din istoria omenirii.

Слава Україні!

Glorie Ucrainei!


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump

Ştiri Recomandate

Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Rebelii yemeniți reiau atacurile în Marea Roșie. O navă a fost scufundată de un atac combinat, cu rachete, drone navale și UAV-uri
Rușii își cresc prezența în Armenia? Presat de pierderile din Ucraina, Ministerul rus al Apărării ”umflă” numerele de la Baza 102 de la Gyumri
Benjamin Netanyahu l-a nominalizat oficial pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace
Avioanele F-35 ale NATO vor proteja ajutorul militar destinat Ucrainei: „În acest fel, ținem literalmente la distanță amenințarea rusă”
Goana Poloniei după obuze de 155mm: Varșovia pompează peste o jumătate de miliard de euro pentru a deveni o ,,fortăreață a producţiei de muniții''
Marea Britanie oprește producția avionului Eurofighter Typhoon din cauza lipsei comenzilor, punând la îndoială angajamentul sau faţă de apărarea europeană
Încă o moarte suspectă în Rusia: Ministrul transporturilor s-a sinucis la scurt timp după ce a fost demis din funcție. Anterior, acesta a fost guvernator al regiunii Kursk
Noua eră a artileriei americane (Foto/Video): Pentagonul mizează pe racheta de precizie PrSM pentru a reconfigura sistemele HIMARS
Războiul ,,hibrid al avioanelor'', purtat pe frontul comerţului cu armament: Franța acuză China de sabotarea reputației avionului Rafale
Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
"Operațiunea specială" de 3 zile obligă Moscova să ascundă realitatea: Oficiul rus de statistică a încetat să mai publice numărul deceselor
Rusia va putea lansa în curând 1.000 de rachete și drone, dar cea mai importantă îmbunătățire urmează să vină din toamnă
Israelul a atacat ținte Houthi, inclusiv nava capturată Galaxy Leader, folosită de gruparea yemenită pentru supraveghere maritimă
Primele evaluări oficiale după ce bombardierele B-2 Spirit americane au lovit Iranul: Cu cât timp a fost dat înapoi programul nuclear iranian
Ursula von der Leyen și Donald Trump au avut un „schimb bun de opinii” pe subiectul controversat al taxelor vamale
Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale
Moțiune de cenzură pentru demiterea Ursulei von der Leyen cu șanse infime de a trece. Moțiunea, inițiată de un eurodeputat român
Rușii avansează la nord-est de Pokrovsk. Planul pare să fie ocolirea fortărețelor ucrainene
Liderii BRICS cer Israelului o "retragere completă" din Gaza. Trump amenință cu o taxă suplimentară pentru statele alinate cu BRICS
Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
pixel