Rusia a lansat producția în serie a roboților de luptă capabili să lupte singuri, a declarat vineri ministrul rus al apărării, generalul Serghei Șoigu, cu ocazia maratonului educațional New Knowledge.
Rusia a lansat producția în serie a roboților de luptă capabili să lupte singuri, a declarat vineri ministrul rus al apărării, generalul Serghei Șoigu, cu ocazia maratonului educațional New Knowledge.
Biroul de presă al Ministerului Apărării din Georgia a informat joi, 20 mai, că ministrul de resort Juansher Burchuladze a semnat un acord de cooperare cu o companie israeliană pentru a începe producția comună a puștilor de asalt americane M4.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 20.05.2021, citând surse din mediul militar, că, în Federația Rusă, se află în curs de dezvoltare racheta hipersonică de dimensiuni reduse Ostrota, destinată avioanelor de bombardament. Testarea noii rachete, pentru care a fost creat și un motor special cu reacție (Produs 71), urmează să înceapă în anul 2022.
Se speculează că Polonia ar putea achiziționa drone de atac turcești. Speculaţiile au apărut după ce ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a publicat pe contul său de Twitter o imagine a unei drone de atac Bayraktar TB2 – produsă de industria turcă de apărare.
Armata SUA este în căutarea unui nou sistem mobil de apărare aeriană care să contracareze atât amenințările cu drone, cât și ameninţările cu rachetele de croazieră. Publicaţia Defense News precizează că Armata SUA a lansat industriei de apărare o solicitare pentru a se angaja într-un efort comun pentru realizarea unui prototip pentru nou sistem de apărare aeriană.
România își completează apărarea de coastă cu Sisteme de apărare cu rachete anti-navă NSM.Pe coasta Mării Negre, România continuă să-și întărească strategia de apărare.
Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a declarat că ministerul pe care îl conduce a lansat, începând cu anul 2020, mai multe iniţiative care îşi propun crearea unei apărări antirachetă eficiente pentru Ucraina.
Publicaţia americană Voice of America (VOA) susţine într-un recent articol că Turcia ar fi dispusă să continue să facă achiziţii militare din Rusia, în ciuda nenumăratelor avertismente pe care Ankara le-a primit de la a Washington, pentru achiziţia de sisteme S-400. Sursa citată precizează că acest scenariu este posibil şi poate deveni o ameninţare reală pe măsură ce relaţiile dintre Turcia şi celelalte state membre NATO sunt tot mai reci, ca urmare a achiziţionării de către Ankara a unui sistem rusesc de rachete.
Vicepreședintele Comitetului de Securitate și Apărare din Parlamentul irakian, Nayef Al-Shammari, a confirmat sâmbătă (15.05.2021) că Guvernul de la Bagdad va semna în următoarele luni un contract privind achiziționarea unui sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune.
Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF), la capătul unor negocieri intense şi al unor rivalităţi industriale, relatează AFP.
IAR Braşov a raportat un profit net de 14,12 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a raportat un rezultat net 12,72 milioane de lei, conform unui raport transmis luni Bursei de Valori Bucureşti și citat de Agerpres.
Oficialii germani ai ministerului apărării se gândesc să atragă mai mulţi parteneri europeni pentru a fi parte a proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Invitaţia acestor state ar urma să fie înaintata în urma unei conferințe, care va avea loc în septembrie la Berlin, dedicată efortului realizării proiectul MGCS.
General-locotenentul Clinton Hinote, adjunctul șefului de stat major al US Air Force, a oferit noi detalii despre programul viitorul avion de luptă al SUA, de generația a VI-a, cunoscut sub numele de NGAD (Next Generation Air Dominance). Potrivit mai multor analiştii militari, care se ocupă de secţiunea The War Zone a publicaţiei The Drive, este de așteptat că eforturile pe care US Air Force le depune cu acest program să ducă la o modernizare substanţială a capabilităţilor sale de luptă aeriană.
Conform informațiilor publicate de site-ul web Hungary Today, lotul de vehiculele de luptă pentru infanterie Lynx KF41, achiziţionate de armata maghiară, va fi echipat cu sistemul activ de protecție StrikeShield al companiei germane Rheinmetall – producătorul vehiculelor militare Lynx.
Marea Britanie a confirmat că va achiziționa, pentru Forțele Speciale, 14 elicoptere Chinook noi fabricate de Boeing, însă guvernul britanic a prelungit programul de livrare în următorii zece ani din cauza problemelor bugetare.
„Soldatul viitorului” se vrea o mașină de luptă plină de senzori, un soldat dotat cu echipamente de ultimă generație care să fie imbatabil pe câmpul de luptă. Asemenea programe sunt în curs de dezvoltare în mai multe state și se pare că și țara noastră are în vedere programul.
Armata SUA a oferit în cele din urmă detalii despre raza de acţiune a viitoarelor sale sisteme de arme hipersonice, dezvoltate ca parte a programului militar LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon).
Marina egipteană va achiziționa tunuri italiene Oto Melara-127 pentru fregatele Meko-A200/Bergamini GP. Țările europene sunt de acord, pentru prima dată, să exporte proiectile ghidate Vulcano într-o țară arabă.
Thales, Drones-Center și ZenT au realizat un zbor demonstrativ cu o dronă propulsată prin celule de combustie pe bază de hidrogen. Scopul testelor a fost să probeze fezabilitatea industrială și operațională a dronei pe bază de hidrogen, care are caracteristici de performanță îmbunătățiți și protejează mediul.
Franța face un pas important în programul hipersonic, fiind deja într-un club select de state care dezvoltă astfel de sisteme. Astfel, Parisul urmează să testeze primul prototip al planorului hipersonic V-MAX.
Rusia a aprobat miercuri crearea unui sistem de apărare comun cu Tadjikistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală a cărei frontieră comună cu Afganistanul se întinde pe 1.300 de kilometri, în contextul în care trupele americane urmează să se retragă în acest an de pe teritoriul afgan, relatează Agerpres, care citează EFE şi RIA Novosti.
În cadrul programului de modernizare a sistemului de vedere pe timp de noapte, pușcașii marini testează noul sistem Enhanced Night Vision Goggle-Binocular (ENVG-B).
În urmă cu mai bine de două săptămâni, publicaţiile de specialitate din domeniul apărării şi securităţii, au precizat că Franța, Germania și Spania au găsit un numitor comun, punându-se de acord privind începerea ’’fazei 1B’’ a programul ’’Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului’’ (FCAS/SCAF) - care trebuie să fie operațional până în 2040 – care are ca scop dezvoltarea unui avion de generaţia a VI-a, dar şi a unor drone cu inteligenţa artificială. Cu toate acestea, încă nu a fost întocmită o ’’listă” în care să fie specificate drepturi de proprietate intelectuală care urmau să fie puse la comun şi care să rămână în cadrul fiecărei companii implicate în acest proiect – acesta fiind şi mărul discordiei care a dus la întârzierea programului FCAS - dar nu există nici garanţii din partea Germaniei privind finanţarea proiectelor SCAF și MGCS.
Kongsberg Defence & Aerospace AS (KONGSBERG) a primit o extindere a contractului său cadru pentru sisteme CROWS IDIQ (de tip livrare nedefinită / cantitate nedeterminată) cu armata SUA, anunțat inițial pe 14 septembrie 2018.
Potrivit informațiilor publicate de ziarul turc Yeni Safak, pe 11 mai 2021, în timpul unui Live Stream pe Youtube, directorul general al companiei turce Baykar Defense, Haluk Bayraktar, a prezentat în premieră o nouă imagine cu viitorul portavion uşor TCG Anadolu de pe care decolează un vehiculul aerian fără pilot (UAV).
Obiectivul României trebuie să fie integrarea locală, cât mai mult posibil, a producţiei de echipamente militare, în contextul angajamentelor transatlantice, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, după întâlnirea cu o delegaţie a companiei Israel Aerospace Industries.
Compania germană Rheinmetall are o nouă filială în Statele Unite și îşi consolidează prezenţa pe piaţa americană a industriei constructoare de vehicule militare. Dacă este sau nu o veste bună, rămâne de văzut. Dar, trebuie ţinut cont de următorul aspect, compania germană de apărare Rheinmetall s-a alăturat echipei americane Raytheon, în toamna lui 2020, pentru a oferi armatei SUA un nou vehicul de luptă pentru infanteriei (IFV) ca parte a programului militar Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV),
Lockheed Martin Skunk Works, Agenția de Apărare Antirachetă (MDA – Missile Defence Agency) și Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au realizat cu succes o comunicație de date în timp real între un U-2, cinci F-35 și un F-22, aflate în aer și au furnizat, în timp real, date către operatorii aflați la sol, precizează compania Lockheed Martin, într-un comunicat de presă, de săptămâna trecută.
Ucraina nu a putut rezista agresiunii ruse în 2014, anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și ulterior în războiul din Donbas, din mai multe cauze. Una din ele e că Ucraina nu a avut la dispoziție un sistem de comandă-control.
Mai multe imagini ale prototipului tancului ușor M8 Buford, dezvoltat de compania BAE Systems, au apărut pe reţele de socializare, sugerându-se că acesta se află în etapa de testare. M8 Buford este unul dintre prototipurile de tanc ușor testate în prezent într-un poligon din Michigan.