China își extinde masiv flota navală și are ca țintă cel puțin trei portavioane dar și avioane cu tehnologie ”stealth”.
China își extinde masiv flota navală și are ca țintă cel puțin trei portavioane dar și avioane cu tehnologie ”stealth”.
În cadrul unei întâlniri cu președintele rus, Vladimir Putin, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară (FSVTS), Dmitry Shugaev, a declarat, pe 07.06.2021, că, în anul 2020, Rusia a exportat produse cu destinație militară în valoare de peste 15 miliarde de dolari.
Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a făcut o vizită la un centru de producție a dronele de luptă ale Turciei, lângă Ankara, a declarat luni producătorul turc de drone Baykar într-o postare pe Twitter.
Marina americană a utilizat în premieră un aparat fără pilot al Boeing, MQ-25 T1, pentru a realimenta în zbor un avion de luptă, a anunţat luni constructorul american, citat de AFP.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, aflat într-o vizită oficială în Franţa, a reafirmat poziția țării sale, sistemele ruseşti de apărare antiaeriană, achiziționate de Ankara, nu reprezintă o amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică. Cu toate acestea, potrivit lui Cavusoglu, Statele Unite și Turcia trebuie să se angajeze într-un dialog constructiv pentru a rezolva tensiunile diplomatice pe tema achiziţie sistemelor ruseşti S-400.
Compania turcă de apărare Aselsan a început producția în serie a pachetului de de armuri suplimentare T1 – care combină protecția reactivă și pasivă – care urmează să fie integrat pe tancurile Leopard 2A4.
Marea Britanie este de mai mulţi ani într-o cursă continuă, disperată am putea spune, pentru îmbunătăţirea capacităţilor de luptă ale forţelor sale armate. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării se loveşte continuu de piedici privind implentarea unor programe de înzestrare militră – prea puţin bani, întârzieri nejusticate şi mai nou probleme tehnice la vehicule militare noi.
Compania americană Oshkosh Defense a primit un contract de 942,9 milioane dolari pentru producția, integrarea și echiparea mașinilor de luptă Stryker cu un nou sistem de arme de calibru mediu (Medium Caliber Weapon System - MCWS), a anunțat Departamentul american al Apărării, pe 3 iunie.
În martie anul acesta, Bangladeshul și-a anunțat intenția de a achiziționa sistemul multi-rachetă TRG-300 Kaplan din Turcia. La acea vreme, șeful statului major al armatei din Bangladesh, Aziz Ahmed, a declarat că discuțiile dintre cele două țări s-au încheiat, iar Ankara ar trebui să livreze sistemele în iunie anul acesta. După informațiile publicate ieri în mass-media din Bangladesh, a devenit clar că sistemele au fost deja livrate pe teritoriul țării asiatice.
Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat recent un contract de 200 de milioane de dolari pentru furnizarea de servicii de sisteme aeriene fără pilot (UAS) către o țară din Asia, acestea fiind legate de vehiculul aerian fără pilot (UAV) Heron de la IAI. Aceasta este a patra tranzacție UAS majoră pentru IAI.
Lista de nevoi a Forțelor Aeriene SUA, pentru anul fiscal 2022, este destul de mare. Printre acestea se găseşte şi un contract de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra încă 12 avioane de luptă F-15EX de la Boeing – US Air Force intenţionează ca prin această achiziţie să reducă deficitul de aeronave, pe măsură ce vechea sa flotă de avioane F-15C / D este scoasă în totalitate din serviciu.
În cursul zilei de ieri, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic Combat Support Ship (CSS) - HNLMS Den Helder.
Pe 2 iunie, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Evenimentul marchează o etapă importantă ȋn procesul de construcţie a noii nave de aprovizionare şi suport logistic destinată Forţelor Navale Regale olandeze. Ceremonia de punere a chilei a fost oficiată de Directorul Organizaţiei pentru Echipamente Militare (DMO), vice amiralul Arie Jan de Waard şi de vice amiralul Rob Kramer, Comandantul Forţelor Navale Regale olandeze (RNLN).
Ministerul israelian al Apărării a informat pe 1 iunie că volumul exporturilor de armament și echipamente militare, în anul 2020, s-a ridicat la 8,3 miliarde de dolari.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.06.2021, citând surse din mediul militar, că pentru complexul operativ-tactic Iskander-M a fost dezvoltată o nouă rachetă, construită cu folosirea tehnologiei stealth. Ținând cont și de faptul că aceasta este super-manevrabilă pe toată traiectoria de zbor, racheta este practic invulnerabilă în fața mijloacelor de apărare antirachetă ale adversarului.
Exporturile de armament ale Franţei au scăzut cu aproape 41% în 2020, sub efectul crizei sanitare mondiale şi în absenţa încheierii unor mari contracte, arată un raport anual al Ministerului Apărării, informează miercuri AFP.
Săptămâna trecută, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat luni Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. Turcia a decis să răspundă criticilor oficialului rus, prin vocea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, precizând că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone de luptă către Ucraina.
Milrem Robotics, principalul dezvoltator și producător de sisteme/vehicule militare terestre robotizate din Europa, și conglomeratul german de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW) – dezvoltatorul şi producătorul tancurilor Leoparda, dar şi al obuzierelor autopropulsat PzH 2000 – au semnat un acord de cooperare strategică.
Testul american de apărare antirachetă, care, foarte probabil, este cel amânat la începutul săptămâni trecute din cauza prezenței în zonă a navei ruse de cercetare Kareliya, a fost efectuat pe 30 mai, însă niciuna dintre cele două rachete interceptoare SM-6 nu au lovit racheta țintă.
În luna februarie a acestui an Federația Rusă a anunțat cu mare fast dezvoltarea noilor sisteme de armură de luptă.
La finalul acestei săptămâni a avut loc lansarea armei de colecție - Pistol semiautomat P5.2 „Pandur”, cal. 9 mm, md. 2021.
În ciuda faptului că în ultimii ani legăturile dintre țara nostră și Indonezia, în zona de cooperare industrială în domeniul apărării, au fost slabe, relația în domeniul apărării dintre România și Indonezia e veche de mai bine de șapte decenii.
Rusia a livrat, în anul 2020, un lot de avioane de luptă de generația 4 ++, Su-35, unui client străin, dar numele cumpărătorului rămâne anonim. Informațiile provin din raportul anual al producătorului acestor aeronave, compania JSC Sukhoi.
Agenția Norvegiană pentru Echipamente Militare a semnat un acord cu agenția omoloagă din Olanda pentru cinci radare Thales Ground Master 200 Multi Mission versiunea compactă (MM/C).
Marea Britanie riscă să se confrunte cu o nouă provocare în materie de capabilităţi militare, după ce Jeremy Quin, ministrul britanic al apărării, a lăsat să se înţeleagă că viitorul avion de generaţia a VI-a al Royal Air Force, Tempest, nu va avea o versiune care să fie utilizată pe portavioanele Royal Navy. Cu alte cuvine, Tempest nu va avea o versiune care să decoleze şi să aterizeze pe distanţe scurte, iar Royal Navy va continua să se bazeze pe F-35B.
Producătorul de avioane Sukhoi (parte a corporației de stat din domeniul aeronauticii – Rostec) este în proces de dezvoltare a primului avion de luptă rusesc cu un singur motor, cu caracteristici stealth, a declarat pentru agenția de presă TASS o sursă din industria aeronavelor.
Vicepremierul sârb și ministrul Apărării Nebojša Stefanović și șeful Statului Major al Armatei Serbiei Milan Mojsilović, au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de predare-primire a 30 de tancuri T-72B1MS și a 30 de vehicule blindate de recunoaștere BRDM-2MS. Tancurile şi vehicule blindate au fost donate de Federația Rusă pentru Serbia, a transmis Ministerul Sârb al Apărării.
Procesele de testare a celui mai recent sistem de rachete antiaeriene S-500 sunt aproape de finalizare, iar acesta urmează să fie furnizat trupelor, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unor discuții între Ministerul Apărării și industria de apărare.
România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său polonez Andrzej Duda au oficializat luni achiziţionarea a 24 de drone militare turceşti de către Polonia, acestea fiind primele exporturi de acest tip ale Ankarei către altă ţară membră a NATO, potrivit AFP.