SUA au dezvoltat o „versiune specială” a sistemului NSM achiziționat și de România - unitatea de lansare va fi controlată de la distanţă
U.S. Marine Corps a acordat companiei Oshkosh Defense un contract de 23,7 milioane de dolari pentru livrarea mai multor sisteme de apărare cu rachete anti-navă NSM (Naval Strike Missile), dar într-o versiune complet autonomă/ fără pilot.
Contractul presupune livrarea de vehicule ROGUE-Fires (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionary Fires) care alcătuiesc sistemul Navy/Marine Expeditionary Ship Interdiction (NMESIS).
NMESIS este o platformă terestră de lansatoare care a rezultat în urma combinării sistemului de rachete anti-navă Naval Strike Missile (NSM) cu un lansator controlat de la distanță (Remotely Operated Ground Unit for Expediţionar, sau ROGUE), fabricat de Oshkosh Defense.
ROGUE-Fires, dezvoltat de Oshkosh Defense, este un vehicul terestru fără pilot care dispune de tehnologii avansate specifice vehiculelor autonome.
După cum a precizat, NMESIS integrează o unitate de lansatoare cu rachete anti-navă NSM. NSM este aceeași rachetă utilizată de către instalațiile mobile de lansare rachete anti-navă moderne Naval Strike Missile (NSM), așa-zisele baterii de coastă pe care le-a achiziţionat şi România.
Este de aşteptat ca Oshkosh Defense să termine producţia sistemelor solicitate de U.S. Marine Corps, ca parte a contractului cadrul contractului de 23,7 milioane de dolari, în noiembrie 2023.
NMESIS a finalizat prima etapă de testare în noiembrie 2019 și o altă în noiembrie 2020. În august 2021, U.S. Navy și U.S. Marine Corps au testat NMESIS împotriva unei nave scoase din uz, în largul coastelor Hawaii, în timpul manevrelor militare Large Scale Exercise 21.
Pușcașii marini vor folosi NMESIS pentru a sprijini de pe țărm Marina SUA, împotriva navelor inamice.
De asemenea, merită menționat faptul că NMESIS nu este singurul proiect de lansator multiplu de rachete fără pilot dezvoltat în SUA.
Rayethon (în cooperare cu Oshkosh Defence) a fost însărcinat de U.S. Marine Corps să dezvolte lansatorul autonom - sistemul NMESIS.
Inginerii din cadrul Aviation & Missile Center (AvMC), care face parte din Comandamentul de Dezvoltare a Capacităților de Luptă al Armatei SUA (DEVCOM), sunt responsabil, printre altele, de dezvoltarea proiectului Autonomous Multi-Domain Launcher (AML), o nouă versiune a sistemului HIMARS, care a fost modificată prin implementarea de echipamente și software pentru a permite controlul de la distanță și operarea autonomă.
Pe lângă absența unui echipaj, noul lansator este, de asemenea, destinat să aibă o unitate de foc mai mare - 12 rachete (în prezent, HIMARS are un lansator cu șase rachete).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News