Forţele Navale Turce au efectuat ultimul test al rachetei de croazieră anti-navă ATMACA înainte de intrarea în producția de serie.
Forţele Navale Turce au efectuat ultimul test al rachetei de croazieră anti-navă ATMACA înainte de intrarea în producția de serie.
Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a lăudat sâmbătă caracteristicile dronei Bayraktar TB2 construită de Turcia. Acesta a precizat că drona Bayraktar TB2 este o „armă avansată’’ din punct de vedere tehnologic, care şi-a dovedit eficienţa în condiţii reale de luptă, a relatat agenția turcă de presă Anadolu.
MBDA a primit un contract pentru echiparea noilor fregate din clasa Tamandaré ale Marinei braziliene cu sistemul de apărare anti-aeriană Sea Ceptor.
Ministerul german al Apărării a înaintat către Bundestag o cerere prin care solicită aprobarea pentru alocarea a 4,5 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari) pentru pentru viitorul avion de generația a VI-a al U.E. Potrivit publicaţiei Defense News, această sumă de bani reprezintă contribuţia Germaniei la următoarea etapă a programului ’’Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului’’ (FCAS/SCAF) - care trebuie să fie operațional până în 2040.
China a declarat că interferența terților nu este tolerată în cooperarea sa cu Emiratele Arabe Unite (EAU), după ce SUA ar fi cerut Abu Dhabiului demontarea echipamentelor companiei chineze Huawei din țară în schimbul obținerii avioanelor de luptă de ultimă generație, F-35. Oficialii guvernului SUA nu au comentat încă public această agendă.
Trebuie precizat din primele rânduri ale acestui material că informaţiile prezentate aici nu sunt un pamflet, ci un demers oficial. Primăria orașului ucrainean Mariupol caută să cumpere din Israel un sistem de apărare antirachetă Iron Dome, pentru a proteja aeroportul şi spaţiul aerian al oraşului.
În perioada 15-18 iunie, în Ucraina, are loc una dintre cele mai importante expoziţii de armament şi tehnică militară, intitulată ’’Arme și Securitate - 2021”. Printre participanţii la acest eveniment a putut fi regăsită şi compania americană Lockheed Martin care a prezentat mai multe machete ale unor avioane F-16. Acest lucru a dat naştere cu uşurinţă speculaţiilor că Lockheed Martin propune la vânzare pentru Ucraina avioane de luptă F-16 Block 70/72.
MApN are pe masă șapte oferte pentru modernizarea Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Pe lângă companii din România, licitația Ministerului român a stârnit un real interes și pentru companii din Turcia, Italia sau Spania.
Compania sud-coreeană Korea Aerospace Industries (KAI) asamblează încă cinci prototipuri ale aeronavei KF-X – botezată ulterior KF-21 – despre care Seulul precizează că vor fi de generația a V-a. Coreea de sud s-a raportat inițial la noua aeronavă ca fiind de generația a 5-a, dar Forțele Aeriene ale Coreei de Sud vorbesc despre dezvoltarea unui avion multi-rol de generație 4++.
Din câte se pare, companiile turceşti din industria de apărare par a fi tot mai puţin descurajate că au fost excluse din programul pentru avionul american F-35. CEO-ul Turkish Aerospace Industries (TAI), Temel Kotil, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Turcia lucrează la ambiţiosul său program TF-X, iar companiile turceşti din industria de apărare și-au unit capabilităţile de producţie pentru a realiza mai repede avionul de luptă de generaţia a V-a.
În urmă cu aproximativ două săptămâni o delegație a României s-a întors dintr-o vizită oficială în Indonezia. Delegația a fost reprezentată atât la nivel politic, cât și la nivel al industriei de apărare. Și există unele oportunități de care România ar putea profita, Indonezia fiind foarte interesată de o colaborare cu noi.
Asociația Constructorilor Navali din România (Anconav) adresează o scrisoare deschisă prim-ministrului României, Florin Cîțu și ministrului economiei antreprenoriatului și turismului, Claudiu Năsui, prin care solicită luarea de măsuri concrete de susținere pentru industria navală din România.
Fincantieri și Ministerul Apărării din Indonezia au semnat un contract pentru furnizarea a șase fregate din clasa FREMM, modernizarea și vânzarea a două fregate din clasa Maestrale și sprijinul logistic aferent.
India are o nevoie mare de avioane de vânătoare, iar această nevoie atrage de la sine și o necesitate imediată pentru aeronave de antrenament. Iar IAR-99 poate fi o soluție pentru New Delhi.
Modernizarea Forțelor Aeriene ale SUA, la capitolul bombardiere cu rază lungă de acţiune, se desfăşoară în ritm alter. Acest aspect a fost confirmat oficial în aceste zile, precizându-se că primele două bombardiere stealth B-21 Raider sunt asamblate și gata de testare.
Potrivit informațiilor publicate pe 8 iunie de către agenția rusă de știri RIA, Federația Rusă construiește prima navă de luptă complet echipată cu tehnologie stealth.
Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), cea mai mare companie poloneză din domeniul apărării, a lansat un nou material video care este o scurtă prezentare a vehiculului blindat amfibiu Borsuk NBPWP (New Floating Infantry Fighting Vehicle).
Din 2014 şi până astăzi, experţii militări din Ucraina au atras atenţia, în repetate rânduri, ministerului ucrainean al Apărării cu privire la problema apărării aeriene. Mai devreme sau mai târziu această problemă trebuie rezolvată şi se pare că un prim pas urmează să fie făcut. Surse ucrainene precizează că Ucraina urmează să poarte discuţii cu compania turcă de apărare Aselsan, dezvoltatorul şi producătorul complexului antiaerian de 35 mm Korkut.
China își extinde masiv flota navală și are ca țintă cel puțin trei portavioane dar și avioane cu tehnologie ”stealth”.
În cadrul unei întâlniri cu președintele rus, Vladimir Putin, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară (FSVTS), Dmitry Shugaev, a declarat, pe 07.06.2021, că, în anul 2020, Rusia a exportat produse cu destinație militară în valoare de peste 15 miliarde de dolari.
Ministrul Apărării din Letonia, Artis Pabriks, a făcut o vizită la un centru de producție a dronele de luptă ale Turciei, lângă Ankara, a declarat luni producătorul turc de drone Baykar într-o postare pe Twitter.
Marina americană a utilizat în premieră un aparat fără pilot al Boeing, MQ-25 T1, pentru a realimenta în zbor un avion de luptă, a anunţat luni constructorul american, citat de AFP.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, aflat într-o vizită oficială în Franţa, a reafirmat poziția țării sale, sistemele ruseşti de apărare antiaeriană, achiziționate de Ankara, nu reprezintă o amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică. Cu toate acestea, potrivit lui Cavusoglu, Statele Unite și Turcia trebuie să se angajeze într-un dialog constructiv pentru a rezolva tensiunile diplomatice pe tema achiziţie sistemelor ruseşti S-400.
Compania turcă de apărare Aselsan a început producția în serie a pachetului de de armuri suplimentare T1 – care combină protecția reactivă și pasivă – care urmează să fie integrat pe tancurile Leopard 2A4.
Marea Britanie este de mai mulţi ani într-o cursă continuă, disperată am putea spune, pentru îmbunătăţirea capacităţilor de luptă ale forţelor sale armate. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării se loveşte continuu de piedici privind implentarea unor programe de înzestrare militră – prea puţin bani, întârzieri nejusticate şi mai nou probleme tehnice la vehicule militare noi.
Compania americană Oshkosh Defense a primit un contract de 942,9 milioane dolari pentru producția, integrarea și echiparea mașinilor de luptă Stryker cu un nou sistem de arme de calibru mediu (Medium Caliber Weapon System - MCWS), a anunțat Departamentul american al Apărării, pe 3 iunie.
În martie anul acesta, Bangladeshul și-a anunțat intenția de a achiziționa sistemul multi-rachetă TRG-300 Kaplan din Turcia. La acea vreme, șeful statului major al armatei din Bangladesh, Aziz Ahmed, a declarat că discuțiile dintre cele două țări s-au încheiat, iar Ankara ar trebui să livreze sistemele în iunie anul acesta. După informațiile publicate ieri în mass-media din Bangladesh, a devenit clar că sistemele au fost deja livrate pe teritoriul țării asiatice.
Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat recent un contract de 200 de milioane de dolari pentru furnizarea de servicii de sisteme aeriene fără pilot (UAS) către o țară din Asia, acestea fiind legate de vehiculul aerian fără pilot (UAV) Heron de la IAI. Aceasta este a patra tranzacție UAS majoră pentru IAI.
Lista de nevoi a Forțelor Aeriene SUA, pentru anul fiscal 2022, este destul de mare. Printre acestea se găseşte şi un contract de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra încă 12 avioane de luptă F-15EX de la Boeing – US Air Force intenţionează ca prin această achiziţie să reducă deficitul de aeronave, pe măsură ce vechea sa flotă de avioane F-15C / D este scoasă în totalitate din serviciu.
În cursul zilei de ieri, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic Combat Support Ship (CSS) - HNLMS Den Helder.