Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Îngrijorate de agresivitatea Chinei în regiune, Japonia și Filipine finalizează cel mai mare proiect comun de securitate maritimă
Forțele navale
Data publicării:
După ce în urmă cu trei zile China a trimis zeci de nave ale pazei de coastă și ale “miliției maritime” să blocheze bărcile pescarilor filipinezi care protestau pentru dreptul la pescuit în reciful Scarborough, s-a văzut clar cât de dificil va fi pentru forțele navale mai mici să facă față puterii navale a Beijingului. Ca o consecință, ieri, la nici două zile de la incident, Filipine și Japonia au finalizat cel mai mare proiect comun de securitate maritimă de până acum.
Nava de patrulare BRP Ramon Alcaraz. Sursă foto: Site-ul oficial al Marinei statului Filipine
Nava de patrulare BRP Ramon Alcaraz. Sursă foto: Site-ul oficial al Marinei statului Filipine

Secretarul filipinez al Afacerilor Externe Enrique Manalo și ambasadorul japonez în Filipine, Enzo Kazuya, au făcut schimb de note cu privire la cea de-a treia fază a Proiectului de îmbunătățire a capacității de siguranță maritimă (MSCIP) în timpul unei ceremonii desfășurate la Manila pe 18 mai.

În cadrul proiectului, Tokyo va finanța construcția a cinci nave mari de patrulare pentru Garda de Coastă din Filipine.

Proiectul, în valoare de 507 milioane de dolari, este finanțat printr-un împrumut de ajutor oficial pentru dezvoltare de la Agenția de Cooperare Internațională a Japoniei. Aproximativ 425 de milioane de dolari vor fi utilizați pentru construirea a cinci nave multirol de răspuns (MRRV) cu lungimea de 97 de metri și a unui pachet de sprijin logistic integrat pe cinci ani. Se preconizează că navele de patrulare vor fi livrate între anii 2027 și 2028.

Japonia a transferat deja două nave – BRP Teresa Magbanua (MRRV-9701) și BRP Melchora Aquino (MRRV-9702) - în cadrul celei de-a doua faze a MSCIP. Descrise drept „nave-capitale” într-un comunicat al Gărzii de Coastă din Filipine, navele de patrulare sunt printre cele mai moderne și mai mari din flota sa. De altfel, cele mai active nave ale Gărzii de Coastă din Filipine, în special în Marea Chinei de Sud, sunt de origine japoneză, obținute prin programul MSCIP.

Din 2013, Tokyo a oferit împrumuturi pentru 12 nave de patrulare și alte inițiative de sprijin, cum ar fi formare și asistență logistică.

În total, Garda de Coastă din Filipine are 62 de nave de patrulare. Printre aceste nave se remarcă BRP Pampanga, echipată cu sisteme de comunicații securizate, punte pentru elicopter, vehicule subacvatice operate de la distanță și bărci de cauciuc de mare viteză. De asemenea, operează patru nave de sprijin pentru logistică, misiuni de căutare și salvare și un număr de 469 de ambarcațiuni mici auxiliare.

 

Garda de Coastă a Chinei - cât o armată

 

În contrast, Garda de Coastă chineză este cea mai mare din lume în ceea ce privește numărul de nave, depășind cu mult forțele navale însumate ale vecinilor regionali.

Garda de Coastă chineză operează peste 1.275 de nave în timp ce “apără suveranitatea teritorială, drepturile și interesele maritime ale Chinei”. De-a lungul anilor, navele cu carenă albă au început să opereze însă tot mai mult în „zona gri”, reprezentând o provocare semnificativă de securitate în Indo-Pacific.

Garda de Coastă chineză are 225 de nave de peste 500 de tone capabile să opereze inclusiv în ape mai îndepărtate. China deține două dintre cele mai mari nave de pază de coastă din lume, fiecare cântărind 10.000 de tone la sarcină maximă.

De remarcat că China operează cea mai mare flotă de pescuit din lume, care a devenit cunoscută drept “miliție maritimă”,  deoarece acționează la ordinul guvernului chinez.

 

SUA, Japonia și Filipine

 

În 2023, nave din paza de coastă a Japoniei, SUA și Filipine au organizat exerciții maritime trilaterale în Marea Chinei de Sud. Au fost primele exerciții navale în acest format, deoarece a crescut îngrijorarea cu privire la mișcările agresive ale Chinei în regiune.

Legăturile filipineze cu SUA și Japonia au s-au întărit recent, pe măsură ce guvernul filipinez a devenit tot mai vocal cu privire la comportamentul Chinei în regiune. Rezistența Manilei la agresivitatea Chinei în Marea Chinei de Sud a devenit practic emblema politicii deschise indo-pacifice a lumii.

Manila a evidențiat în mod repetat că un număr mare de nave suspecte chineze acostează în apropierea zonelor deținute de Filipine în special în zona disputată a Insulelor Spratly. China susține că acțiunile navelor sale sunt legale pentru că se desfășoară în apele proprii.

 

Calculul strategic în schimbare al Japoniei

Portavionul japonez JS Kaga, transformat dintr-un portelicopter în portavion. Foto: Flotila a patra japoneză

Potrivit analistului geopolitic Don McLain Gill din Manila, investiție pe care Tokyo le face în securitatea maritimă a Filipinelor este în conformitate cu Strategia de Securitate Națională (NSS) a Japoniei adoptată în 2022. 

NSS identifică fără echivoc China drept „cea mai mare provocare strategică” cu care se confruntă Japonia. Această recunoaștere reflectă preocupările legate de revendicările Chinei în regiune și relația sa strategică în evoluție cu Rusia.

Japonia urmărește îndeaproape agresivitatea în creștere a Chinei față de Taiwan, fiind îngrijorată de posibilitatea ca aceasta să se extindă asupra teritoriului japonez din apropiere, inclusiv insulele Senkaku/Diaoyu (pe care Japonia le controlează și le revendică).

Pe scurt, strategia Japoniei subliniază necesitatea de a răspunde acțiunilor Chinei, amenințărilor Coreei de Nord și de asigurare a stabilității regionale.

„Voința Tokyo de a juca un rol mai important în capacitățile de securitate ale Filipinelor este o reflectare a celei mai recente strategii de securitate națională a Japoniei. NSS încearcă să ilustreze Japonia ca un furnizor cheie de securitate în Indo-Pacific. Mai mult, această întorsătură mai accentuată, determinată de securitate reflectă, de asemenea, realizarea de către Tokyo a necesității de a face mai mult pentru a asigura stabilitatea regiunii în mijlocul forțelor revizioniste și expansioniste în creștere, în special China și Coreea de Nord”, detaliază Don McLain.

 

China și Japonia

 

China și Japonia sunt implicate într-o dispută cu privire la Insulele Senkaku și într-o dispută mai largă cu privire la granița platoului continental și a Zonei Economice Exclusive (ZEE) din Marea Chinei de Est.

Extinderea controlul asupra Mării Chinei de Est face parte din strategia Beijingului. Din 2012, China încearcă în mod constant să schimbe unilateral status quo-ul în jurul Insulelor Senkaku, care sunt administrate de Japonia, dar revendicate și de China și Taiwan.

Navele Pazei de Coastă chineze operează aproape zilnic în zona contiguă  (12 mile marine dincolo de apele teritoriale) și pătrund în apele teritoriale din jurul insulelor Senkaku în medie de trei ori pe lună.

Navele chineze de pază de coastă hărțuiesc ambarcațiunile de pescuit japoneze care operează în apropierea insulelor Senkaku. A exista un caz în care navele chineze au urmărit o ambarcațiune de pescuit japonez timp de 27 de ore și s-au apropiat la 40-50 de metri de pupa acesteia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia
Navele de luptă ale Marinei SUA au respins un atac cu rachete balistice anti-navă efectuat de rebelii Houthi
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
Franța face o demonstrație de forță: Portavionul francez Charles de Gaulle a fost desfăşurat în zona indo-pacifică
Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
Ruşii au desfăşurat două nave purtătoare de rachete hipersonice “Zircon” în Marea Mediterană
După incidentul petrecut în Canalul Mânecii, a venit rândul unui avion rusesc de recunoaștere să fie monitorizate de avioane ale Royal Air Force
Rușii vor să scoată pe mare al doilea crucișător cu propulsie nucleară. Amiral Nakhimov, purtător de rachete Zircon și Kalibr, va începe testele înainte de sfârșitul anului
F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C
Nave rusești urmărite prin Canalul Mânecii de patrulele ale Royal Navy și Royal Air Force (Foto/Video)
Houthi au atacat navele Marinei SUA. Atacul nereușit a vizat două distrugătoare care ieșeau din Marea Roșie
România a invitat Marea Britanie să se alăture misiunii comune de deminare a Mării Negre
China ridică ștacheta: Al patrulea portavion chinez va avea propulsie nucleară. În lume doar două țări dețin astfel de nave iar una e SUA
Rușii schimbă garda în Marea Mediterană: Fregata “Amiral Golovko” a Flotei de Nord a traversat Canalul Mânecii și se îndreaptă spre Tartus
Harpoon și Exocet, în fața unei noi generații de rachete: Teseo MK2/E. Caracteristicile rachetei după succesul primei lansări
Doliu în Marină: A murit comandorul Valentin Marian Toma, comandantul fregatei Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România
Faceți cunoștință cu noua rachetă europeană SM40 Exocet lansată de submarine: Rază impresionantă și date tehnice privind integrare pe submarine
Mișcare surpriză a Franței: Portavionul Charles de Gaulle urmează să plece în regiunea Indo-Pacific
SUA nu se opresc la THAAD și vor trimite în Orientul Mijlociu mai multe distrugătoare și bombardiere B-52
Incendiu major la un șantier naval submarine nucleare. BAE Systems construiește acolo pentru Royal Navy
Turcia instalează sistem de lansare verticală a rachetelor de croazieră pe cel mai mare submarin al forțelor sale navale
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului

Ştiri Recomandate

Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
Ce face o puşcă canadiană PGW LRT-3 în mâinile unui militar ucrainean? Elimină un ,,invadator rus'' aflat la o distanţă de 1,5 kilometri (Video)
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
China „lovește” imediat înapoi și impune taxe vamale de 34% tuturor importurilor din SUA. Acțiunile marilor companii europene se prăbușesc după riposta Chinei
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Moment istoric la sud de Dunăre: De la MiG-29 la F-16 Block 70 Viper nu-i puțin lucru. Cât plătesc bulgarii pentru cea mai modernă versiune a F-ului american
Danemarca are planuri „urgente” de a cumpăra 26 de nave militare: Decizia este o reacţie care răspunde amenințările venite din partea Rusiei și a SUA
Rușii și ucrainenii duc lupte grele la granița regiunilor Sumy și Kursk: Trupele ruse încearcă să elibereze ultimele trei localități aflate sub controlul militarilor ucraineni în regiunea Kursk
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Inițiativa cehă privind muniția destinată Ucrainei a primit finanțare suplimentară din Canada, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos
O anchetă internă în SUA îl va viza pe Pete Hegseth, șeful Pentagonului, după operațiunea fără precedent de bombardare a Yemenului pe Signal
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Și-ar fi imaginat rușii că vor trezi Germania? Pentru prima dată după 80 de ani, tancuri germane Leopard sunt plasate permament la granița Rusiei
Ungaria dă vina pe UE pentru taxele lui Trump. Iată ce spunea Orban lunile trecute despre taxele impuse de UE pentru mașinile electrice chineze
Consilierul pe securitate Mike Waltz avea o adevărată ”rețea subterană” de cel puțin 20 de chat-uri oficiale pe Signal, inclusiv privind Ucraina
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională - un precedent periculos
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Rubio e la Bruxelles unde reafirmă angajamentul SUA pentru Europa. Concomitent pentru prima oară SUA nu vor participa la formatul Ramstein pentru sprijinirea Ucrianei
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Trump a pornit un război comercial total de „Ziua Eliberării”: Tarife uriașe de 20% impuse Europei și 34% Chinei. Reacții internaționale la cald anunță că aliații „vor lupta”
Aviaţia strategică a Rusiei este de zi şi mai slab pregătită: Un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk (Foto/Video)
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
pixel