Un tribunal ucrainean a ordonat joi plasarea în arest la domiciliu a influentului parlamentar şi magnat Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin suspectat de "înaltă trădare" în beneficiul Moscovei, notează AFP.
Un tribunal ucrainean a ordonat joi plasarea în arest la domiciliu a influentului parlamentar şi magnat Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin suspectat de "înaltă trădare" în beneficiul Moscovei, notează AFP.
Premierul Mario Draghi a numit-o miercuri la conducerea serviciilor secrete pe Elisabetta Belloni, diplomat de carieră, prima femeie care ocupă această poziţie în Italia, informează AFP.
Biroul rus de proiectare “Rubin” a fost ținta unui atac cibernetic prin utilizarea unui fișier imagine cu software malițios (malware) încorporat printr-o metodă specifică entităților care acționează pentru guvernul chinez.
Scandalul de spionaj din industria de apărare a Turciei ia amploare. Valul de arestări început în acest an continuă, după ce procurorii turci au dispus reținerea altor persoane implicate, inclusiv cadre militare.
Directorul Agenției de Informații pentru Apărare, generalul Scott Berrier, a declarat în cursul unei ședințe care a avut loc joi în Congresul SUA că Armata Federaţiei Ruse este o „amenințare existențială” pentru Statele Unite.
La început acestei săptămâni, autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexey Grishaev, având în vedere că "activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.
Bulgaria a anunţat joi că va expulza un diplomat rus, anunţul său survenind la o zi după ce parchetul de la Sofia a declarat că anchetează asupra rolului jucat de şase cetăţeni ruşi în patru explozii produse între 2011 şi 2020 la depozite de arme de pe teritoriul Bulgariei, relatează Reuters şi AFP.
Parchetul bulgar a anunţat miercuri că a stabilit o legătură între patru explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între 2011 şi 2020 şi sejurul a şase cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina şi Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Republica Cehă, potrivit Agerpres, care citează AFP, EFE şi Reuters.
Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, declarat luni persona non grata pe teritoriul României, desfășura ”activități de spionaj”. Grișaev ar fi agent GRU (serviciu secret al Armatei Federației Ruse).
Un tribunal rus a condamnat un cetăţean ucrainean la 10 ani de închisoare pentru spionaj după ce l-a găsit vinovat de tentativă de a vinde Ucrainei piese de schimb ale unui sistem de rachete sol-aer, a anunţat agenţia de presă TASS citând luni serviciul de securitate FSB al Rusiei, transmite Reuters.
Autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexey Grishaev, având în vedere că "activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE),
"Serviciile rusești își folosesc gazoductele pentru interceptări" a afirmat în cadrul emisiunii "Sincer vorbind, cu Liuba Kulezici", analistul bulgar și fost ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vasilev, potrivit Frognews.bg, citat de Rador.
Ţările membre ale NATO au denunţat joi 'acţiunile destabilizatoare' ale Rusiei în unele ţări ale Alianţei, dar nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Republicii Cehe, care lansase un apel la o 'acţiune colectivă' cu expulzări de diplomaţi ruşi, relatează AFP.
Un paşaport moldovenesc care ar fi fost utilizat pe teritoriul Cehiei de către unul dintre agenții ruși suspectați de otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal a fost eliberat pe numele unei alte persoane. Informația a fost comunicată pentru publicaţia Ziarul de Gardă după ce redacția a solicitat Agenției Servicii Publice (ASP) din Republica Moldova să explice modul în care agentul rus a intrat în posesia unui pașaport moldovenesc.
Miniştrii de externe ai Grupului de la Visegrad (V4) şi-au exprimat solidaritatea cu Republica Cehă, care a expulzat recent 18 diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj, într-un comunicat publicat luni noapte şi citat marţi de agenţia MTI.
Cehia a transmis luni că expulzarea de către Rusia a 20 de angajaţi ai ambasadei sale la Moscova ca răspuns la expulzarea de către Praga a 18 diplomaţi ruşi este o reacţie mai puternică decât s-a aşteptat, iar guvernul va lua în considerare noi măsuri, relatează Agerpres, citând Reuters.
Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile de informații ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Agerpres, care citează agențiile internaționale Reuters şi AFP.
Serviciul rus de securitate FSB a reţinut pentru scurt timp un diplomat ucrainean la Sankt Petersburg, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, un ultim episod al izbucnirii tensiunilor între cele două ţări vecine, relatează Agerpres, citând Reuters.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Activităţile de spionaj şi interferenţa externă în Canada au atins anul trecut un nivel comparabil cu cel din perioada Războiului Rece, una dintre cauzele acestei realităţi fiind vulnerabilităţile cauzate de pandemia de COVID-19, a declarat luni Serviciul canadian de informaţii pentru securitate (CSIS), potrivit Reuters.
Serviciile de informaţii ruse şi-au intensificat în ultimii ani activităţile în Europa, o tendinţă paradoxal mediatizată, care atestă în special utilizarea spionajului în bătăliile diplomatice dintre Moscova şi Occident.
Rectorul Academiei Naționale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), colonelul Andri Cerniak, a explicat că, pe lângă pregătirea pentru activităţi de contraspionaj, cursanţii instituţiei au parte şi de o pregătire lingvistică aprofundată, studiind mai multe limbi, printre care şi româna.
În cursul zilei de ieri, în mai multe publicaţii mass-media, a apărut informaţia că trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă.
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că are "toleranţă zero" faţă de persoanele din MApN care nu respectă legea, referindu-se la recentul caz al fostului director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Iulian Cristian Gherghe.
Un general al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) a vorbit despre scandalurile de spionaj în care Moscova e implicată în unele state NATO.
Ofiţerul italian arestat marţi pentru spionaj în favoarea Rusiei "nu reuşea să facă faţă" cheltuielilor zilnice doar din salariul său, afirmă soţia lui într-un interviu publicat joi de cotidianul Corriere della Sera, informează AFP.
Serviciile de informaţii ale Turciei au reținut, pe 30 martie 2021, 26 de persoane - acestea fiind suspectate de acţiuni spionaj în interiorul industrie turce de apărare. Ankara a acuzat persoanele reţinute şi de apartenenţă la organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, considerată de oficialii turci ca fiind una teroristă.
Un militar italian și unul rus au fost arestați în Italia într-un scandal uriaș de spionaj care a zguduit peninsula. Este cel mai grav incident de la sfârșitul Războiul Rece în ceea ce privește spionajul Federației Ruse în „cetatea eternă”.
După aproape doi ani de la reținere o rusoaică sexagenară din Crimeea a fost condamnată pentru înaltă trădare de Tribunalul din Sevastopol.
Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării Iulian Cristian Gherghe a fost arestat. Procurorii îi aduc acuze de corupție.