Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a descoperit o "cârtiță" chiar la vârful departamentului său din Harkov, care lucra pentru serviciile speciale ruse, a precizat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko
„Am participat, alături de colegii din Comisie, la o activitate de control parlamentar la Galaţi, unde am avut mai multe întâlniri cu conducerea SRI din regiunea Moldova Sud. A fost o acţiune care figura în planul nostru de control pe acest an. Deplasarea Comisiei în teritoriu a fost amănunţit pregătită şi am avut astfel, la Galaţi, o serie de discuţii foarte aplicate, concrete, referitoare la organizarea şi activitatea direcţiei, la principalele riscuri de securitate în regiune, cum ar fi migraţia sau ameninţările transfrontaliere, dar şi despre adaptarea operaţiunilor şi a resursei umane la noile provocări generate de pandemia de COVID-19”, a afirmat senatorul Cristian Chirteş, preşedinte al Comisiei SRI din Parlament, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor, citat de News.ro.
Conform sursei citate, discuţiile de la Galaţi au vizat şi necesitatea schimbării legilor securităţii, lucru care nu mai suportă amânare, a mai spus Chirteş.
„Efectiv, munca celor din serviciu şi nu doar de la SRI, ci şi din structurile de apărare, este îngreunată de lacunele legislative în combaterea provocărilor actuale de securitate”, a explicat senatorul PNL.
Cristian Chirteş a mai precizat că a fost analizată posibilitatea şi s-a ajuns la concluzia ca, prin actualizarea legislaţiei în vigoare, „primarii municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să fie incluşi pe lista beneficiarilor de informaţii, aşa cum sunt preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii”.
„Vom face această propunere în Parlament”, a conchis Chirteş, potrivit sursei menţionate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a descoperit o "cârtiță" chiar la vârful departamentului său din Harkov, care lucra pentru serviciile speciale ruse, a precizat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat luni că a reţinut doi asasini, recrutaţi de serviciile ruse de informaţii, care plănuiau o serie de asasinate, fiind vizaţi inclusiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.
Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters și Agerpres.
S-a stins din viață Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB. De numele său se leagă un moment încă extrem de controversat, când în 1991 acesta a predat americanilor scehma de spionaj prin care sovieticii interceptau telefoanele americanilor în sediul noii ambasade a SUA de la Moscova.
Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a acuzat Rusia de amestec în probleme de politică internă din Macedonia de Nord, afirmând că Moscova finanţează anumiţi subiecţi politici.
Autorităţile iraniene au anunţat că au destructurat o reţea "teroristă" legată de serviciul de informaţii externe al Israelului, Mossad, care plănuia atacuri vizând "situri sensibile" din Iran, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presa Irna, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un fost informatician al CIA a fost condamnat miercuri la New York pentru că a transmis, în 2017, către site-ul Wikileaks instrumente de spionaj cibernetic aparţinând agenţiei americane de informaţii, o scurgere masivă denunţată cu fermitate de autorităţi, relatează Agerpres, care citează AFP.
Tribunalul Khimki din Regiunea Moscova a condamnat doi cetățeni chinezi la închisoare sub acuzația de contrabandă cu piese de schimb pentru avionul de luptă Su-27, după cum relatează presa rusă de stat. Incidentul subliniază nivelul uriaș la care spionajul industrial chinez a ajuns nu doar în Occident, cât și extinderea sa spre Est.
Premierul bulgar Kiril Petkov - rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură - a cerut joi Rusiei să-şi retragă ''ultimatumul diplomatic'' prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat, vineri, că orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din regimul comunist trebuie respinsă din start.
Directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines, a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze interesul la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova.
Site-ul Intelligence Online a dezvăluit mișcări secrete ale liderilor serviciilor de informații turce și siriene pentru a deschide calea unei viitoare normalizări între cele două țări, sub auspiciile rusești, deoarece Ankara realizează că menținerea regimului Bashar al-Assad” la Damasc înseamnă necesitatea revenirii la dialog între cele două părți după ani de impas.
Ucraina va avea acces la date exclusive obținute de la satelitul GEOSAT 2. Acest lucru a fost posibil printr-un contract semnat de compania EOS deținută de omul de afaceri ucrainean Maksym Polyakov, după cum informează site-ul UniverseMagazine.com.
Statele Unite au furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva. Acest lucru a fost raportat de mai multe surse mass-media americane, cu referire la oficiali militari de la Pentagon.
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, consideră că Transnistria nu reprezintă o ameninţare majoră pentru Ucraina, deşi regiunea rămâne în continuare un factor de destabilizare pentru întreaga regiune, informează agentia ucraineana de presa Ukrinform.
Autorităţile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, informează Agerpres, care citează DPA.
Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.
Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat duminică noapte Ucraina şi o ţară neidentificată din Uniunea Europeană că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă vizând avioane de pasageri ale companiei Air Serbia, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat capturarea controversatului Viktor Medvedciuk, acuzat de înaltă trădare. Acesta era arestat la domiciuliu, dar pe data de 27 februarie, la doar trei zile de la invazia rusă, a reușit să evadeze.
Cehia trebuie să țină cont de faptul că printre migranții care ajung acum în Europa se pot număra și persoane trimise de Rusia cu diverse sarcini, care pot include acțiuni subversive, a spus directorul Serviciului ceh de Informații (BIS) Michal Koudelka.
Vladimir Putin a lansat în seara de 11 aprilie o epurare în masă în cadrul Serviciului Federal de Securitate. Nu mai puțin de 150 de ofițeri FSB au fost înlocuiți, demiși sau chiar arestați în timp ce forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă finală în Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina, pentru că consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, a declarat sub protecția anonimatului un înalt responsabil american din cadrul serviciilor de informații, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Forţele ruse de ocupaţie se pregătesc pentru o a doua serie de atacuri asupra Ucrainei. Pentru acest al doilea atac armata rusă vrea să implice mai mulţi militari profesionişti, dar, cu toate acestea, numărul acestora este mai mic în comparație cu cel al militarilor profesioniștii din Armata Ucrainei, precizează generalul ucrainean Mikola Malomuzh.
Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a afirmat marţi că Statele Unite au supraestimat capacitățile Rusiei și au subestimat capacitatea armatei ucrainene de a rezista în faţa unei agresiuni militare ruse, iar aceasta eroare a fost posibilă din cauza unui decalaj în colectarea de informații de către serviciile americane de intelligence.
Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare (GUR), generalul Kirilo Budanov, a anunțat că Ucraina are agenți infiltrați în conducerea Federației Ruse, inclusiv în anturajul lui Vladimir Putin.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a publicat în urmă cu câteva ore o listă cu numele a peste 600 de agenţi ai FSB – Serviciul Federal de Securitate la Federaţiei Ruse – care desfăşoară activităţi pe întreg teritoriul Europei.
Polonia expulzează "45 de spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi", a anunţat miercuri ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, potrivit Agerpres, care citează AFP.
În cursul zilei de ieri, în mass-media ucraineană a început să circule o ştire despre un oficial ucrainean care a participat la prima rudă de negocieri ruso-ucrainene, dar care ar fi fost ucis chiar de către Serviciul Ucraineana de Securitate (SBU) pe motiv că acesta ar fi trădat interesele statului Ucrainean. Ulterior, un alt serviciu ucrainean de intelligence a venit cu o scurtă reacţie la informaţiile apărute în mass-media, lăsând să se înţeleagă că oficialul era în slujba sa şi că a murit la datorie. În tot acest timp, publicaţii propagandistice ruse au exploatat acest subiect, vrând să deterioreze imaginea serviciilor ucrainene de informaţii.
Potrivit mai multor publicaţii mass-media de la Kiev, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) ar fi depistat ca unul dintre negociatorii ucraineni participanți la discuțiile cu negociatori ruși, pe numele său Denis Kireev, ar fi trădat interesele Ucrainei. Acesta ar fi fost arestat de ofiţerii SBU și apoi împușcat.
Un raport al serviciilor de informaţii occidentale indică faptul că la începutul lunii februarie oficialităţi chineze le-au cerut omologilor rui să aştepte încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a începe invazia militară asupra Ucrainei, au declarat miercuri oficialităţi americane, precizează CNN.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 03.02.2023, avioane din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră. Astfel, avioane de vânătoare franceze și britanice au escortat în regiune aeronave de cercetare și AWACS, iar avioane-cisternă au sprijinit misiunile acestora.
Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis joi o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Portavionul din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) împreună cu comanda și statul major al Grupului 10 Aeronaval de Lovire (CSG-10) au sosit în portul Pireu, Grecia, pe 3 februarie.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în ultimul său raport actualizat că oficialii ruși continuă să perpetueze naraţiunea propagandistică că războiul din Ucraina este o amenințare directă la adresa securității rusești prin manipulări legislative.
Comandantul Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a ordonat subordonaților săi să se pregătească pentru un eventual conflict militar cu China, care potrivi scenariului ar putea avea loc încă din 2025. În special, până la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, aceștia ar trebui să raporteze ce anume fac în ceea ce privește pregătirea pentru a lupta pentru a face fată un conflict militar care ar urma să aibă loc, teoretic, peste doi ani, relatează analiştii publicaţiei The Drive.
O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Pentagonul a anunțat astăzi care sunt armele ce vor ajunge în Ucraina. Ajutorul militar include și rachete ghidate rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb).
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.
Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022.
Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.
China a declarat vineri că un 'dirijabil' care zboară deasupra Statelor Unite este pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice.
Beijingul şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta a deviat de la traiectorie, pătrunzând în spaţiul aerian american, transmite Reuters.
SUA vor oferi Ucrainei proiectile ghidate prin GPS cu rază lungă de acțiune.
Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Vineri, 3 februarie, la Kiev are loc un important summit Ucraina-UE.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.
Opozantul şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în spital în timp ce execută o pedeapsă cu închisoarea, "riscă să moară" din cauza unei grave pierderi în greutate, au alertat vineri medicii şi avocaţii săi, citaţi de AFP și Agerpres
Norvegia va cumpara 54 de tancuri noi Leopard 2A7 fabricate în Germania pentru armata sa de la consortiul german de aparare KraussMaffei Wegmann (KMW), cu posibilitatea de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul de la Oslo.
Președintele rus Vladimir Putin a supraestimat probabil din nou forța armatei ruse, motiv pentru care marea sa ofensivă în estul Ucrainei se va încheia prematur, în timpul sezonului ploios de primăvară, și nu va fi eficientă, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW).
Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, nu a exclus posibilitatea furnizării de avioane de luptă Ucrainei, chiar dacă a declarat că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura luni, dacă nu ani.
Pe 02.02.2023, portalul pro-Kremlin Topwar.ru a semnalat faptul că, potrivit unei hărți postate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării, noile „teritorii” rusești au devenit parte a Regiunii Militare Sud. Astfel, ca și în cazul Crimeei în 2014, așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk, precum și Regiunile Zaporojie și Herson au fost incluse în Regiunea Militară Sud.
Doar unul din trei germani are încredere în Bundeswehr, armata ţării, relevă un studiu citat vineri de DPA. Există preocupări majore mai ales în ce priveşte echipamentele armatei, potrivit sondajului realizat de Infratest Dimap pentru postul public ARD.
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 sisteme antiaeriene Gepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.
Militarii ucraineni au ajuns la baza militară Fort Sill din Oklahoma la mijlocul lunii ianuarie și se pare că pregătirea pe sistemul Patriot decurge mai repede decât se credea.
Ucraina este gata să garanteze că rachetele cu rază lungă de acțiune nu vor ataca teritoriul Rusiei - Forțele Armate spun că au suficiente ținte în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.
România va trimite piloți la pregătire în Portugalia, în așteptarea celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.
Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina.
Statele Unite și Filipine au anunțat joi o extindere a parteneriatului dintre cele două state, concretizat prin creșterea prezenței militare a SUA în arhipelagul din Asia de Sud-Est.
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Agepres, care citează Radio Chişinău.