Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a împiedicat desfăşurarea unor activități de tip terorist ale ’’pseudo-serviciului special’’ al așa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR). Potrivit SBU, ’’agenții’’ urmau sau desfăşoare aceste activităţi pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene şi intenționau să comită un asasinat împotriva unui ofițer SBU, dar și să efectueze o serie de alte atacuri teroriste în Ucraina.
scris de Cristian Soare
Sursa foto: Antikor.com.ua.
SBU precizează într-un comunicat de presă că unul dintre ''agenţii serviciului special al LPR'' avea ca obiectiv recrutarea de cetăţeni ucraineni. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 27 de ani, din oraşul Sieverodonețk, care a fost recrutat în 2018 de așa-numitele „servicii speciale ale LPR”. În toamna aceluiași an a primit un pașaport al pseudo-republicii Luhansk, iar un an mai târziu a primit un pașaport rusesc.
Pentru cine nu ştie, Republica Populară Luhansk este un stat auto-proclamat, la frontiera regiunii Luhansk din Ucraina, format la 28 aprilie 2014 cu sprijinul şi sportul Federaţiei Ruse.
La cererea persoanelor care l-au recrutat, aflate în Federaţia Rusă, tânărul de 27 ani a format o rețea de oameni care îi ofereau informaţii, în mare parte din rândul rudelor apropiate ale unor ofițeri SBU, recurgând la șantaj, presiuni și ameninţări împotriva acestora.
Pe 29 iulie, așa-numitul spion al „LPR” a planificat aruncarea în aer a unei mașini oficiale a unui ofițer SBU, în regiunea Luhansk. Prin eforturile unităților de securitate internă și de contraspionaj ale SBU, planul său a fost zădărnicit.
Persoana reţinută a colectat informații despre activitatea SBU, Forțelor Armate Ucrainene, Gărzii Naționale Ucrainene, Ministerului ucrainean al Apărării. De asemenea, şi-a informat superiorii cu privire la mişcările de trupe și a echipamentului militar în zona Operaţiunii Forţelor Întrunite din Ucraina (JFO).
Acesta nu este un incident izolat. În luna iunie un agent rus a încercat o tentativă de asasinat în Ucraina
Ofiţerii SBU au relatat, la momentul respectiv, că agentul rus a venit special din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk pentru a comite acest act terorist.
Conform anchetei, un cetățean ucrainean, care în prezent lucrează pentru miliţiile separatiste din Republica Populară Luhansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) pentru a desfășura activități de informații și subversive pe teritoriul Ucrainei.
Pentru a-şi îndeplini sarcinile atribuite, colaboratorul FSB a încercat, prin intermediari, să obțină informații clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov.
Acesta era interesat să obţină informaţii despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar și UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reținut în februarie 2021.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Asemenea domeniului economic, China și-a găsit și în sfera spionajului propria cale de a obține succesul prin împletirea elementelor de constrângere dictatoriale, tipic comuniste, cu metodele nuanțate specifice politicii “soft power” occidentale. O investigație desfășurată în Germania, ale cărei rezultate au fost făcute publice anul trecut, arată cum spionii chinezi au trecut de nivelul interesului strict industrial și încearcă să influențeze politica germană și europeană prin recrutarea politicienilor.
Unul dintre cei mai experimentați consilieri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria, generalul de brigadă Razi Mousavi, a fost ucis luni într-un atac israelian lângă Damasc.
Statele Unite au acuzat Iranul de implicare în atacurile grupului yemenit pro iranian asupra navelor comerciale din Marea Roșie, înainte ca oficialii occidentali să spună că o navă de spionaj iraniană staționată în regiune le furnizează rebelilor Al Houthi informații despre pozițiile navelor.
O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.
Șeful Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Vasil Maliuk, a anunțat că Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia în 2024, subliniind totodată nevoia crucială de a le face ruşilor cât mai multe surprize neplăcute.
Rusia reuşeşte să ocolească sancțiunile economice impuse de statele occidentale și continuă să achiziționeze tehnologii-cheie pentru continua continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia folosește, printre altele, segmentul de comerț electronic și o rețea de intermediari, inclusiv din China. Marocul joacă, de asemenea, un rol important.
Un dispozitiv de interceptare telefonică a fost găsit duminică într-unul dintre posibilele viitoare birouri ale șefului Statului Major General al Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, a anunțat serviciul de informații al Ucrainei (SBU), pe rețeaua de socializare Telegram.
Iranul a executat un agent al serviciului de informații israelian Mossad în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul țării. Persoana a fost condamnata pentru spionaj în favoarea Israelului, având legături cu Mossad, și acuzata de divulgarea de informații clasificate. Această execuție are loc pe fondul tensiunilor regionale, inclusiv al implicării Iranului în conflictul dintre Israel și Hamas.
De la dizolvarea grupului Wagner, Rusia și-a restructurat rețelele paramilitare din Africa, în special în Republica Centrafricană (RCA), care în ultimii ani a devenit platforma serviciilor de securitate ruse de pe continent. Plasate acum sub controlul statului, rețelele "Russafrique" au devenit oficiale, mediile conducătorilor lor au devenit mai ușor de identificat, fiind, în cea mai mare parte, din Ministerul rus al Apărării sau chiar din Serviciul de Informații Externe(SVR).
Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.
Un ofițer militar taiwanez cu gradul de locotenent-colonel a primit o mită de 15 milioane de dolari (RM67,5 milioane RM) pentru a fura un elicopter CH-47 Chinook fabricat în SUA și a-l ateriza pe un portavion chinezesc situat pe linia mediană a strâmtorii Taiwan. Detaliile tentativei de dezertare a ofițerului militar taiwanez și planul de a zbura în China cu elicopterul CH-47 Chinook fabricat de Boeing au fost dezvăluite recent în cadrul unor proceduri judiciare.
Un fost deputat pro-rus, Illia Kiva, acuzat de trădare de patrie în Ucraina, a fost asasinat pe 6 decembrie în regiunea Moscovei, în cadrul unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit ziarului Kyiv Independent, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. Fostul oficial ucrainean ar fi fost asasinat cu arme de calibru mic.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
O investigație a agenției ucrainene de presă Guildhall a descoperit că transportatorii polonezi care blochează punctele de control de la granița polono-ucraineană, cerând "concurență loială", cooperează cu persoane care au legături cu Federația Rusă. Influența rusă a fost identificată, de asemenea, în activități similare în Slovacia.
La 14 noiembrie 2023, un grup restrâns de mercenari ai aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group au primit documente oficiale care atestă că sunt veterani de război. Această decizie a autorităţilor ruse marchează prima dată când personalul Wagner Group a fost recunoscut oficial ca veteran, relatează serviciul de informații al apărării din Marea Britanie.
Casa Albă a declasificat recent informații care confirmă faptul că aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group se pregătește să să facă comerţ cu sisteme de apărare aeriană. Se pare că Wagner ia în considerare înarmarea Hezbollah sau Iranului, ceea ce indică o potențială aliniere cu aceste entități. Această evoluție sugerează o mișcare strategică a Wagner Group sub conducerea guvernului rus. Sistemul de apărare aeriană, posibil Pantsir-S1, ar putea spori capacitățile Hezbollah sau ar putea sprijini nevoile de apărare ale Iranului.
Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă tehnologiile 5G dezvoltate de companii din China.
Șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vullin, a demisionat din funcție, decizie confirmată de el însuși printr-un comunicat: "SUA și UE îmi cer capul ca o condiție prealabilă pentru a nu impune sancțiuni Serbiei, [...] nu îmi voi permite să fiu cauza șantajului și presiunii asupra Serbiei și a lumii sârbe. Prin urmare, îmi depun demisia irevocabilă din funcția de director al BIA".
Ministerul Apărării Naționale a decis să retragă proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării, pus în transparență decizională acum o săptămână.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat un proiect legislativ care vizează modificări importante aduse Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA).
Potrivit mai multor oficiali americani, SUA au informații potrivit cărora grupări de miliție susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane aflate în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul încearcă să profite de reacția din regiune față de sprijinul SUA pentru Israel. Grupări de militanţi au lansat deja mai multe atacuri cu drone împotriva forțelor americane din Irak și Siria.
Din cauza întârzierii pieselor de schimb pentru armele iraniene, armata rusă nu a primit echipamente militare pentru care plătise deja bani. Astfel, serviciile rusești de informaţii au cerut KGB-ului din Belarus să pedepsească vinovații. Conform planului Kremlinului, complexul militar-industrial al Republicii Belarus ar fi trebuit să furnizeze Iranului piese de schimb pentru arme, după care Rusia ar fi primit arme de la iranieni.
Potrivit utilizatorului rus al canalului de Telegram “Fighterbomber”, serviciile speciale ucrainene au încercat să efectueze o operațiune la Școala de Aviaţie din Armavir, care trrebuia să se soldeze cu otrăvirea unui număr mare de piloți militari ruși. După cum a precizat acesta, vigilența ofițerilor ruși a făcut posibilă evitarea unor consecințe negative și reținerea făptuitorului.
Rusia poate purta un război împotriva Ucrainei cel mult până în 2026. Țara agresoare va avea suficiente resurse umane pentru o perioadă lungă de timp, dar va avea probleme din punct de vedere economic și al lipsei de echipamente militare, a precizat şeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Ukrayinska Pravda.
Ruşii ar fi predat militanților Hamas arme fabricate în SUA și UE și capturate în timpul ostilităților din Ucraina. Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) susține că Rusia se pregătește să discrediteze Ucraina pentru a afecta atitudinea aliaților și furnizarea de arme occidentale.
Wagner Group, o organizație de mercenari ruși, ar fi achiziționat în 2022 doi sateliți de la compania chineză Beijing Yunze Technology, în scopul culegerii de informații. Acești sateliți de observare de înaltă rezoluție au fost vânduți pentru 30 de milioane de dolari.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță pe site-ul său oficial că a desfășurat o operațiune în mai multe etape care a dus la reținerea la Kiev a unui agent al așa-numitului Serviciu Federal rus de Securitate (FSB), un om de afaceri în vârstă de 49 de ani care spiona unitățile militare ale forțelor armate ucrainene și ale SBU care pregăteau militari pentru operarea mai multor drone.
Forţele pentru operaţii Speciale din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii s-ar afla cel mai probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone și a unei operațiuni îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan, a relatat CNN în urma unei investigaţii jurnalistice.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.
Administrația Biden va permite Ucrainei să folosească minele antipersonal furnizate, pentru a o ajuta să încetinească progresul înregistrat de Rusia pe câmpului de luptă, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce ambasadele SUA și altor câteva state din Occident au rămas închise după amenințarea unui atac aerian major rusesc asupra capitalei ucrainene.
Secretarul britanic al Apărării John Healey a anunțat, miercuri, renunțarea la navele militare, elicopterele și dronele învechite sau considerate prea costisitoare pentru a mai fi întreținute. În Parlament, ministrul laburist a atribuit nevoia de reducere a costurilor "moștenirii tragice" de la conservatori, care au fost la putere 14 ani înainte de înfrângerea lor la alegerile din iulie. Acesta a spus că fosta conducere a lăsat "o gaură neagră în valoare de un miliard de lire sterline în planurile de apărare".
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.
Pe 20 noiembrie sau în aceste zile Rusia ar intenționa să lanseze o rachetă experimentală asupra Ucrainei, probabil de tip RS-26 Rubezh, într-o versiune non-nucleară. Astfel de informații sunt diseminate în mod activ pe canalele ucrainene de pe Telegram, pe fondul unui avertisemnt din partea Ambasadei SUA la Kiev. Dar ele sunt preluate intens și dezvoltate și de presa de propagandă pro-război rusă.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, aflat într-un turneu în Golf, a declarat, marți, la Abu Dhabi, că a discutat cu omologii săi din regiune necesitatea sprijinirii armatei din Liban, unde Israelul poartă un război deschis împotriva Hezbollahului.
Personalul român de la Șantierul Naval de la Galați se poate lăuda cu o nouă performanță notabilă: Den Helder, a doua navă militară construită aici începe testele pe mare și se îndreaptă spre țara de destinație.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, generalul Valeri Zalujnîi, le-a spus soldaților ucraineni care se antrenează în Marea Britanie că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei devine din ce în ce mai brutal și i-a îndemnat să aibă grijă de ei și să nu uite ce apără.
Președintele Ucrainei avertizează asupra pericolului de a pierde războiul dacă SUA reduc substanțial sprijinul militar. Remarca a fost făcută de Zelenski, într-un interviu acordat Fox News în contextul trecerii a 1.000 de zile de război și a câștigării de Donald Trump a alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii.
Avioanele daneze F-16 au început să ajungă în Ucraina, Royal Danish Air Force livrând primul lot de șase avioane de luptă avansate. Acest lucru a fost confirmat de prim-ministrul danez Mette Frederiksen în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Frederiksen a dezvăluit, de asemenea, că alte 13 F-16 urmează să fie livrate în viitorul apropiat, subliniind angajamentul continuu al Danemarcei de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei în contextul conflictului în curs.
November 20, 2024 _ Hanwha Aerospace Romania has pledged to give vital support for Romania’s military modernization and the reinforcement of NATO’s eastern flank in response to the ongoing security challenges and threats coming from the war in Ukraine.