Pe lângă Macron, cinci miniștri ai Franței ar fi fost vizați de programul israelian de spionaj Pegasus
Investigaţii ale autorităţilor franceze pentru a depista un eventual spionaj asupra telefoanelor mobile ale membrilor guvernului efectuat prin programul israelian Pegasus au constatat semne de interferenţă suspecte în aparatele a cel puţin cinci membri ai actualului guvern, potrivit EFE, care citează site-ul de informare francez Mediapart.
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței. Élysée – Présidence de la République française
Potrivit Mediapart, care a consultat un document confidenţial detaliind o anchetă efectuată de servicii specializate la sfârşitul lunii iulie, telefoanele mobile vizate aparţin lui Jean-Michel Blanquer, ministru al educaţiei naţionale, Jacqueline Gourault, ministru al coeziunii teritoriilor, Julien Denormandie, ministru al agriculturii, Emmanuelle Wagon, ministru al locuinţelor şi Sebastien Lecornu, ministru al teritoriilor de peste mări.
Conform unei anchete desfăşurate în cursul acestui an de consorţiul Forbidden Stories format din 17 organe de presă, amintește Agerpres, între care Le Monde şi Radio France, unul dintre telefoanele mobile ale preşedintelui francez Emmanuel Macron figura în 2019 pe o listă a obiectivelor sistemului de spionaj Pegasus, program informatic dezvoltat de compania israeliană NSO.
Premierul francez în exerciţiu în acea perioadă Edouard Philippe a fost de asemenea vizat.
Franța a demarat o anchetă și suspectează că Pegasus a vizat spionarea a zeci de persoane
Ca urmare a acestor dezvăluiri, Palatul Elysee a ordonat efectuarea unor investigaţii, sub suspiciunea că Pegasus ar fi fost utilizat pentru spionarea a zeci de responsabili politici, jurnalişti şi activişti în toată lumea.
Compania NSO şi-a reiterat joi, într-un comunicat, poziţia potrivit căreia reprezentanţii guvernului francez "nu sunt şi nici nu au fost vreodată ţinte pentru Pegasus".
Pentru moment nu s-a stabilit dacă telefoanele au fost efectiv infectate de programul Pegasus sau dacă au fost doar obiectul unei identificări pentru o încercare ulterioară de extragere de informaţii, indică Mediapart, precizând că "urmele" datează în special din 2019, dar şi din 2020.
Semne suspecte au fost descoperite anterior şi la telefonul lui François de Rugy, ministru al ecologiei între septembrie 2018 şi iulie 2019. În acest caz, urmele relevau că telefonul fusese ţinta unei identificări, dar nu şi că ar fi fost infectat.
Marocul neagă orice implicare
Potrivit anchetei jurnalistice a consorţiului Forbidden Stories asupra Pegasus, unul dintre responsabilii posibil spionaţi a fost şi Franck Paris, consilier pentru Africa al preşedintelui francez Emmanuel Macron.
Forbidden Stories afirmase atunci că Marocul ar fi fost implicat în calitate de client al societăţii respective israeliene. Palatul Elysee nu dorise să reacţioneze la acea vreme, limitându-se să afirme că dacă faptele s-ar confirma ar fi "foarte grave".
Marocul a negat orice implicare şi a declarat că acuzaţiile respective fac parte dintr-o campanie dusă împotriva sa.
Guvernul francez, în orice caz, a lansat un proces de verificare şi a efectuat o reajustare a unor protocoale de securitate. Justiţia franceză, la rândul său, a deschis o anchetă. A
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News