Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat, vineri, că orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din regimul comunist trebuie respinsă din start.
Soleimani, comandantul forţei iraniene de elită Quds, a fost ucis în 3 ianuarie în Irak, în urma loviturii unei rachete lansate de o dronă a Statelor Unite. Potrivit Washingtonului, generalul era coordonatorul atacurilor miliţiilor susţinute de Iran împotriva forţelor americane din regiune.
„Mahmoud Mousavi-Majdd, unul din spionii pentru CIA şi Mossad, a fost condamnat la moarte. El a dezvăluit locația martirului Soleimani dușmanilor noștri și a încasat pentru asta sume importante de bani, atât din partea Mossad cât și a CIA”, a anunţat într-o conferinţă de presă televizată Gholamhossein Esmaili, purtătorul de cuvânt a sistemului judiciar iranian.
În 8 ianuarie, Iranul a ripostat la uciderea lui Soleimani printr-un atac cu rachete asupra bazei militare irakiene Ain al-Assad, unde staţionau forţe americane. Niciun militar din SUA nu a fost ucis sau rănit imediat, însă ulterior câteva sute de soldaţi au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat, vineri, că orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din regimul comunist trebuie respinsă din start.
Directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines, a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze interesul la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova.
Site-ul Intelligence Online a dezvăluit mișcări secrete ale liderilor serviciilor de informații turce și siriene pentru a deschide calea unei viitoare normalizări între cele două țări, sub auspiciile rusești, deoarece Ankara realizează că menținerea regimului Bashar al-Assad” la Damasc înseamnă necesitatea revenirii la dialog între cele două părți după ani de impas.
Ucraina va avea acces la date exclusive obținute de la satelitul GEOSAT 2. Acest lucru a fost posibil printr-un contract semnat de compania EOS deținută de omul de afaceri ucrainean Maksym Polyakov, după cum informează site-ul UniverseMagazine.com.
Statele Unite au furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva. Acest lucru a fost raportat de mai multe surse mass-media americane, cu referire la oficiali militari de la Pentagon.
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, consideră că Transnistria nu reprezintă o ameninţare majoră pentru Ucraina, deşi regiunea rămâne în continuare un factor de destabilizare pentru întreaga regiune, informează agentia ucraineana de presa Ukrinform.
Autorităţile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, informează Agerpres, care citează DPA.
Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.
Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat duminică noapte Ucraina şi o ţară neidentificată din Uniunea Europeană că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă vizând avioane de pasageri ale companiei Air Serbia, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat capturarea controversatului Viktor Medvedciuk, acuzat de înaltă trădare. Acesta era arestat la domiciuliu, dar pe data de 27 februarie, la doar trei zile de la invazia rusă, a reușit să evadeze.
Cehia trebuie să țină cont de faptul că printre migranții care ajung acum în Europa se pot număra și persoane trimise de Rusia cu diverse sarcini, care pot include acțiuni subversive, a spus directorul Serviciului ceh de Informații (BIS) Michal Koudelka.
Vladimir Putin a lansat în seara de 11 aprilie o epurare în masă în cadrul Serviciului Federal de Securitate. Nu mai puțin de 150 de ofițeri FSB au fost înlocuiți, demiși sau chiar arestați în timp ce forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă finală în Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina, pentru că consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, a declarat sub protecția anonimatului un înalt responsabil american din cadrul serviciilor de informații, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Forţele ruse de ocupaţie se pregătesc pentru o a doua serie de atacuri asupra Ucrainei. Pentru acest al doilea atac armata rusă vrea să implice mai mulţi militari profesionişti, dar, cu toate acestea, numărul acestora este mai mic în comparație cu cel al militarilor profesioniștii din Armata Ucrainei, precizează generalul ucrainean Mikola Malomuzh.
Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a afirmat marţi că Statele Unite au supraestimat capacitățile Rusiei și au subestimat capacitatea armatei ucrainene de a rezista în faţa unei agresiuni militare ruse, iar aceasta eroare a fost posibilă din cauza unui decalaj în colectarea de informații de către serviciile americane de intelligence.
Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare (GUR), generalul Kirilo Budanov, a anunțat că Ucraina are agenți infiltrați în conducerea Federației Ruse, inclusiv în anturajul lui Vladimir Putin.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a publicat în urmă cu câteva ore o listă cu numele a peste 600 de agenţi ai FSB – Serviciul Federal de Securitate la Federaţiei Ruse – care desfăşoară activităţi pe întreg teritoriul Europei.
Polonia expulzează "45 de spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi", a anunţat miercuri ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, potrivit Agerpres, care citează AFP.
În cursul zilei de ieri, în mass-media ucraineană a început să circule o ştire despre un oficial ucrainean care a participat la prima rudă de negocieri ruso-ucrainene, dar care ar fi fost ucis chiar de către Serviciul Ucraineana de Securitate (SBU) pe motiv că acesta ar fi trădat interesele statului Ucrainean. Ulterior, un alt serviciu ucrainean de intelligence a venit cu o scurtă reacţie la informaţiile apărute în mass-media, lăsând să se înţeleagă că oficialul era în slujba sa şi că a murit la datorie. În tot acest timp, publicaţii propagandistice ruse au exploatat acest subiect, vrând să deterioreze imaginea serviciilor ucrainene de informaţii.
Potrivit mai multor publicaţii mass-media de la Kiev, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) ar fi depistat ca unul dintre negociatorii ucraineni participanți la discuțiile cu negociatori ruși, pe numele său Denis Kireev, ar fi trădat interesele Ucrainei. Acesta ar fi fost arestat de ofiţerii SBU și apoi împușcat.
Un raport al serviciilor de informaţii occidentale indică faptul că la începutul lunii februarie oficialităţi chineze le-au cerut omologilor rui să aştepte încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a începe invazia militară asupra Ucrainei, au declarat miercuri oficialităţi americane, precizează CNN.
Forţele Armate Ucrainene au intrat în posesia unor documente militare ale forţelor militare ruse de ocupaţie, din care reiese că planurile Rusiei privind invazia şi cucerirea Ucrainei au fost aprobate pe 18, 22 ianuarie, iar operațiunea de capturare a Ucrainei însăși trebuie să aibă loc în termen de 15 zile, și anume de la 20.02. la 06.03 ".
Serviciul de Informare și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a blocat mai multe platforme de propagandă rusă care distribuie știri false.
Spionii din SUA şi Marea Britanie au realizat o victorie de intelligence dând în vileag decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a ordona cel mai mare atac asupra unui stat european de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, a declarat vineri şeful MI6, Richard Moore, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Într-o scrisoare oficială transmisă de Statele Unite către ONU este emis un avertisment, precizând că deţine informaţii credibile cu privire la existenţa unei liste negre, întocmită de Moscova şi care conţine numele unor ucraineni pe care vrea să-i elimine în caz de invazie a Ucrainei, precizează AFP.
Şeful serviciului de informaţii al apărării din Marea Britanie, Jim Hockenhull, a declarat miercuri că Rusia continuă să îşi consolideze capacităţile militare la graniţa cu Ucraina, contrazicând afirmaţiile Moscovei privind retragerea trupelor.
Se intensifică tensiunile între oficialii serviciilor de informații egiptene și turce din cauza refuzului Ankarei de a extrăda membrii Frăției Musulmane și a ambițiilor președintelui Recep Tayyip Erdogan în Libia, divergențe care amenință reconcilierea turco-egipteană.
Comisia parlamentară l-a invitat pe directorul SRI, Eduard Hellvig, la discuţii privind situaţia de la graniţa Ucrainei.
Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) precizează într-un comunicat de presă, publicat în urmă cu două zile, că a reușit să destructureze o rețea de cetățeni ucraineni care lucrau pentru serviciile speciale ruse, iar la îndemnul acestora urmau să comită provocări împotriva cetăţenilor din Federației Ruse ca vina să fie aruncată asupra Ucrainei.
Din cauza programului de spionaj Pegasus, vânzările de telefoane non-inteligente au crescut în Israel. Informațiile potrivit cărora poliția a plantat programul spion Pegasus în telefoanele cetățenilor, activiștilor, politicienilor și jurnaliştilor au revigorat piața dispozitivelor mobile non-inteligente, care nu sunt conectate la Internet în Israel.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.
Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.
Bogdan Aurescu îi va primi vineri, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează în România.
Forțele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au desfășurat o misiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, o unitate specială a Forţelor Armate Ucrainene a efectuat o incursiune în spatele liniilor inamice în zona Nova Kakhovka. Din câte se pare, ținta forțelor speciale a fost postul de comandă al armatei ruse din Herson.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
În zilele de 26-27 ianuarie 2023, are loc, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează Agerpres, care citează Consiliul European. Este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.
Lockheed Martin a anunțat succesul primului zbor al F-16 Block 70 la facilitatea sa din Greenville, Carolina de Sud.
În dimineața zilei de 26.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei. Aceasta au întrebuințat, în special, rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală. Pe întreg teritoriul ucrainean, au fost declanșate, progresiv, alerte aeriene, care avertizează asupra atacurilor cu rachete rusești.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistenţă militară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, a precizat Joe Biden. Înaintea anunțului președintelui, jurnalistul Jordan Fabian de la Bloomberg, citând două surse guvernamentale americane, vorbise și el de minumum 30 de tancuri.
Serhi Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, a anunțat că 15 drone Shahed au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului.
Sikorsky livrează al 5.000-lea "Hawk", subliniind versatilitatea și viitorul elicopterului emblematic. STRATFORD, Connecticut Sikorsky, parte a companie Lockheed Martin, a livrat vineri , 20 ianuarie 2023, cel de-al 5.000-lea elicopter în varianta "Hawk", un UH-60M Black Hawk destinat armatei SUA.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
Muniția termobarică e un subiect foarte controversat în contextul în care utilizarea bombelor cu dispersie de către Armata rusă a fost intens criticată.
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.
Kabir Taneja, membru la Observer Research Foundation din New Delhi, a subliniat impactul strategic al eforturilor Iranului de a obține avioane rusești Suhoi 35 asupra Orientului Mijlociu. Taneja a afirmat că Iranul a profitat de situația actuală pentru a-și consolida relațiile bilaterale cu Rusia și este de așteptat să primească avioane noi de luptă Sukhoi 35. Aceste avioane vor fi prima achiziție majoră a Teheranului, a cărui flotă aeriană, în mod paradoxal, include încă vechile aeronave americane de dinaintea Revoluției din 1979, cum ar fi F-14 și F-5.
Uniunea Europeană a reușit să își reducă dependența de gazul rusesc, dar este prea devreme pentru a vorbi despre o victorie în acest sens. 2023 poate fi un an de cotitură: fie Rusia își menține o prezență minimă în sectorul energetic al U.E prin lobby și șantaj, fie se retrage definitiv de pe piața energetică europeană, cu șanse minime de a reveni.
Ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, a precizat într-un interviu pentru agenţia poloneză de presă PAP ca relațiile polono-americane sunt în prezent cele mai bune din istorie și asta în ciuda faptului că, chiar la granița de est a Poloniei, avem o criză majoră de securitate, războiul dintre Rusia și Ucraina.
Germania va furniza oficial tancurile Leopard 2 Ucrainei. Anunțul a fost făcut azi, Germania depășind temerile cu privire la trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia rusă.
Șeful grupului Wagner, Yevgheni Prigojin, are o rețea de firme-paravan creată cu ajutorul societății juridice Capital Legal Services pentru a eluda sancțiunile care i-au fost impuse.
În acest moment, mai multe state europene discută despre transferul comun al unui total de 80 de tancuri de Leopard 2 către Ucraina pentru a forma cel puţin două batalioane a câte 40 de vehicule fiecare, precizează cotidianul german Spiegel.
SUA au anunțat că mașinile de luptă Bradley vor face parte din cel mai recent pachet de asistență militară pe care îl vor trimite Ucrainei. Însă câte mașini de luptă Bradley vor ajunge pe front și când se va întâmpla?
Deși discuția principală din ultimele zile s-a mutat dinspre sistemele antiaeriene către livrarea de tancuri către Ucraina, capacitățile de apărare aeriană sunt și vor rămâne vitale pentru Kiev, în pregătirea unor contraofensive militare pentru recuperarea teritoriilor ocupate ilegal de Federația Rusă.
Germania a cedat în cele din urmă și a decis să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2. Mai mult, Berlinul dă undă verde aliaților săi care operează Leopard să poată livra și ei Ucrainei tancuri. Se pare că decizia Germaniei face parte dintr-un acord cu SUA care urmează la rândul ei să anunțe că pregătește transferul de Abrams către Kiev.