Iranul, între MiG-35, J-10 și sisteme noi antiaeriene. Teheranul se confruntă cu probleme mari și în cadrul Armatei
Cu toate că a răspuns Americii după asasinarea generalului iranian Soleimani și este un jucător agresiv pe plan militar în regiune, situația Armatei iraniene nu este deloc roză.
Dacă terestru și naval, Iranul mai ”mișcă”, situația forțelor aeriene ridică cea mai mare problemă pentru Teheran. Cu o multitudine de echipamente învechite, Iranul are nevoie urgentă de avioane noi de luptă care să le înlocuiască cât mai rapid pe cele vechi. Și, în aceeași măsură, de sisteme aeriene de apărare.
Interdicția ONU privind vânzarea de armament către Iran urmează să fie ridicată în cursul acestui an, astfel că speculațiile cu privire la viitoarele achiziții militare iraniene încep să prindă contur.
J-10 și MiG-35, printre cele mai plauzibile variante
În prezent flotila Forțelor Aeriene Iraniene este formată din avioane vechi precum F-5E, F-4D/E, F-14, Phantom F1, Su-24 și MiG-29, în număr mai limitat.
Chinezii de la Sina News speculează că avioanele J-10, în versiunea multirol J-10C, reprezintă o potențială țintă pentru Teheran, în vederea modernizării Forțelor Aeriene. La fel și Su-30 care se află de asemenea pe lista cu posibile achiziții militare ale Iranului. Dar, ținând cont de caracteristicile aeronavei ruse, aceasta ar putea reprezenta o soluție doar pentru înlocuirea F-14.
De partea cealaltă, într-un material publicat de americanii de la Military Watch Magazine anul trecut, Iranul se află pe lista posibililor cumpărători și a avioanelor rusești MiG-35. O asemenea achiziție ar putea veni cu costuri reduse cu privire la mentenanță. Dotate cu rachete R-77 și senzori moderni, avioanele MiG-35 ar putea înlocui aeronavele F-5 și F-4 care se află sub comanda iranului de mai bine de patru decenii.
Sisteme S-400 pe lângă avioane noi. Dar poate Iranul plăti?
În condițiile escaladării tensiunilor din regiune și a acțiunilor tot mai agresive ale Iranului, rămâne de văzut dacă după ridicarea interdicțiilor privind vânzarea de armament, Teheranul se va îndrepta către J-10, MiG-35 sau, cum alte surse precizează, chiar Su-57. Momentan regimul ayatollahilor are de rezolvat o problemă mult mai mare: valul de proteste violente cu care se confruntă după doborârea avionului Boeing 737-800, tragedie în care și-au pierdut viața 176 de oameni.
Cert este că Teheranul are nevoie și de sisteme de apărare antiaeriană. Episodulul doborârii aeronavei de linie, confundată dintr-o ”greșeală” impardonabilă cu o rachetă demonstrează nu doar lipsa de pregătire a militarilor, dar și starea precară a echipamentelor militare. În aceste condiții, așa cum ambele surse citate precizează, cea mai logică variantă pentru Iran e reprezentată de sistemele rusești S-400.
Dar prețul acestor achiziții nu va fi deloc mic, într-un moment în care Iranul se confruntă cu o gravă criză financiară generată de valul de sancțiuni impuse de SUA. Iar în urmă cu doar câteva zile, președintele american Donald Trump a anunțat o nouă serie de sancțiuni economice împotriva Iranului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News