Israelul spune că o versiune actualizată a sistemului antirachetă Iron Dome a interceptat şi a doborât cu succes toate obiectivele simulate cu care s-a confruntat într-o serie recentă de teste la care a fost supus, potrivit Times of Israel și Ynet News.
Oficialii israelieni spun că actualizările oferă pe viitor garanţia că sistemul, care a intrat în serviciu în urmă cu aproape un deceniu, se va putea angaja cu succes împotriva viitoarelor tipuri de ameninţări, cum ar fi noi tipuri de rachete intrate în posesia unor grupări teroriste care ameninţă securitatea statului Israel, dar şi utilizarea de către acestea a unor drone kamikaze de mici dimensiuni.
Ministerul israelian al Apărării a anunțat că testele au avut loc pe 12 ianuarie 2020, dar nu a precizat când sau unde au avut loc. Organizaţia pentru Apărare Antirachetă a Israelului (Israel Missile Defense Organization – IMDO), parte a Direcţiei pentru Cercetare şi Dezvoltare a Apărării (Directorate of Defense Research and Development – DDR&D), din Israel a condus programul de testare în colaborare cu producătorul acestui sistem antirachetă, compania Rafael Advanced Defense Systems.
Testele au demonstrat capacitățile unei versiuni avansate a cupolei de fier într-o varietate de amenințări simulate
,,Am finalizat o serie de teste cu o rată de succes de 100%", a declarat vicepreședintele companiei Rafael, Pini Yungman. ,,Sistemul a interceptat toate amenințările, care au fost simulate într-o zonă securizată în scopul experimentului."
Obiectivele testului „interceptarea viitoarele amenințări aeriene cu care se poate confrunta sistemul", potrivit Ministerului Apărării din Israel.
Moshe Patael, șeful IMDO, a declarat că, în momentul în care Forţele de Apărare Israeliene IDF vor intra în posesia versiunii actualizate a sistemului antirachetă Iron Dome, Forța Aeriană va putea să facă faţă cu succes tuturor ameninţărilor de securitate venite pe calea aerului. Patael a adăugat că primele livrări ale sistemelor modernizate Iron Dome vor începe în viitorul apropiat.
Autoritățile israeliene nu au oferit detalii specifice cu privire la îmbunătățirile aduse sistemului Iron Dome
Dar, se ştie că Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems. Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între de 4 la 70 de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete interceptoare Tamir.
Testul a fost realizat la 10 ani de la prima serie de teste a sistemului antirachetă Iron Dome
Dezvoltat în timpul mandatului fostului ministru al apărării, Amir Peretz și finanțat, în mare parte, de guvernul american sub administrația Obama, sistemul a efectuat primul test real de interceptare pe 6 ianuarie 2010 și a fost declarat funcțional un an mai târziu.
De atunci, a efectuat cu succes peste 2.400 de interceptări, a precizat Ministerul Apărării. Se estimează că sistemul are o rată de succes de peste 85%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News