Revenirea la F-35, misiune imposibilă pentru Turcia? Israelul „lucrează din umbră” intens pentru a bloca revenirea Turciei în program
Un articol din Breitbart News, publicația americană cunoscută pentru poziția sa pro-Israel, a dezvăluit eforturile din culise ale Israelului pentru a împiedica Turcia să achiziționeze aeronava F-35A Lightning II.
O machetă a cockpitului unui avion F-35 este expusă la un show aviatic organizat în Cigli, Turcia. Sursa foto: dardanellas/Getty Images.
Un oficial israelian de rang înalt și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ambițiile regionale ale Turciei, inclusiv presupusele obiective de a reface influența otomană și de a controla Ierusalimul.
Deși Israelul ar prefera să evite un conflictul direct, “este pregătit să răspundă dacă acțiunile Turciei ar escalada și mai mult”, a declarat oficialul îndemnând Congresul SUA să blocheze orice vânzare de F-35 către Turcia, pentru a nu influența echilibrul din estul Mediteranei.

Deși atât Israelul, cât și Turcia s-au opus regimului Assad din Siria, Tel Avivul consideră că prezența militară a Turciei în Siria reprezintă acum o amenințare strategică pentru existența statului Israel.
Ambasadorul SUA în Turcia, Tom Barrack, a declarat recent că problema excluderii Turciei din programul avioanelor F-35 este aproape de rezolvare, alimentând și mai multă îngrijorările pe care Israelul le avea deja legate de faptul că legăturile pozitive ale președintelui Trump cu omologul său R.T. Erdogan ar putea complica eforturile de blocare a vânzării.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a mișcat cât de repede a putut și, încă din martie, i-a cerut lui Trump să nu aprobe vânzarea de avioane F-35 către Turcia, însă nu a primit nicio garanție în acest sens.

Israelul pare însă să fi avut succes în ceea ce privește aeronava Eurofighter. Decizia Germaniei de a bloca vânzările de avioane Eurofighter către Turcia a fost considerată de mass-media greacă ca fiind coordonată cu Tel Avivul.
Anterior, Germania ridicase embargoul asupra vânzărilor de avioane Eurofighter către Arabia Saudită, în semn de respect față de interesele de securitate israeliene.
Reamintim că Lockheed Martin produce pentru Israel o versiune personalizată de F-35A, cunoscută sub denumirea “Adir” (Măreț/Atotputernic) și considerată cea mai avansată variantă de F-35 întrucât beneficiază de modificări specifice nevoilor Israelului, inclusiv de sisteme de electronică de bord, software personalizat și capabilități de război electronic dezvoltate local.
De asemenea, Adir include un radar cu tehnologie avansată de bruiaj, tehnici de camuflaj și capacitatea de integrare a armamentului israelian, elemente care nu sunt disponibile pe varianta de bază F-35A. Israelul a folosit aeronava cu succes în recentul război de 12 zile cu Iranul, în urma căruia niciun astfel de avion nu a fost doborât sau avariat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News