Fincantieri vrea să blocheze contractul semnat de statul român cu Naval Group pentru achiziţia de corvet
Grupul italian Fincantieri , printre cei mai mari constructori de nave din lume, face tot posibilul pentru a bloca contractul semnat de statul român cu Naval Group pentru achiziţia de corvete multifuncţionale, pentru înzestrarea Armatei.
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group
Fincantieri a formulat un recurs la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.). Într-un articol pentru ziarul francez La Tribune, ziaristul Michel Cabirol, preocupat de domeniul apărării, susţine că grupul italian dorește să conteste imparţialitatea comisiei care a soluţionat licitaţia.
Ziarul francez, prin vocea jurnalistului Michel Cabirol, notează că Fincantieri ar face un joc dublu în România, deoarece prin contestaţia depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.) ar pune sub semnul întrebării existenta acordul de fuziune cu Naval Group.
,,În timp ce cerneala acordului dintre Naval Group și partenerul său italian nu se uscase prea bine pe contract, italienii au început, încă de săptămâna trecută, o procedură în România împotriva Naval Group'', notează jurnalistul Michel Cabirol.
Săptămâna trecută Naval și Fincantieri au anunțat o fuziune în valoare de 8 miliarde de euro. Se pare că în România pentru proiectul corvetelor învingătoare este Naval. S-a întâmplat însă că Fincantieri a depus o plângere la CNSC, fapt care a dus la suspendarea anunțului privind câștigătorul.
Cu toate acestea, francezii de La Tribune subliniază că rezultatul licetaţiei din Românie este de neîntors deoarece Naval Group a avut cea mai bună ofertă pentru cele 4 corvete, şi anume 1,2 miliarde de euro, în timp ce olandezii de la Damen au cerut 1,25 miliarde, iar Financtieri 1,34 miliarde.
Licitație corvete. Fuziunea Naval-Fincantieri, pusă în pericol de disputa din România
Surse de la Paris, care au ținut să-și păstreze anonimatul, au afirmat ca Naval nu poate porni la drum cu Fincantieri în tentativa de a deveni cel mai mare producător de nave de luptă din Europa, dacă, până la urmă, afacerile ce vor deveni comune ale celor două corporații sunt sabotate din interior.
Guvernul României a primit până acum numeroase plângeri în legătură cu tergiversarea anunțării câștigătorului licitației privind corvetele din partea ambasadorilor celor trei state europene aflați la București. Între timp, s-au depus și plângeri la DNA tocmai pentru a se întârzia anunțul privind câștigătorul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News