Lansarea de către avioane F-16 românești de contramăsuri termice pe timp de noapte, cel mai așteptat moment al zilei
Aviația militară a României va face o demonstrație în cursul acestei zile publicului larg.
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: Military Machine
În cadrul Bucharest International Air Show (BIAS 2023), cel mai mare show aviatic militar și civil din România, care are loc în acest weekend la București, Forțele Aeriene Române vor fi reprezentate de mai multe tipuri de aeronave.
Vor fi evolua și avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon, coloana vertebrală a aviației militare române, după ce țara noastră a scos din serviciu în cursul acestui an bătrânele MiG-21 LanceR.
Avioanele care vor evolua aparțin Escadrilei 53 Vânătoare.
F-16 ale României vor lansa „desupra” publicului larg contramăsuri termice pe timp de noapte, acesta fiin cel mai așteptat moment al zilei
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: U.S. Air Force
Pilotul de F-16 Octavian Palferent, în cadrul unui interviu acordat Antenei 3 CNN la BIAS, a precizat că F-urile românești vor avea două momente tactice. Unul pe timp de zi și unul pe timp de noapte, în care vor fi lansate inclusiv contramăsurile termice, așa-numitele rachete de tip flare-uri cunoscute și sub denumirea de capcane termice. Acestă lansare spectaculoasă pe timp de noapte va fi cel mai așteptat moment de către amatorii de aviație civilă și militară care vor participa la BIAS 2023.
„Am pregătit două momente tactice. Vom avea o evoluție de zi și una de noapte în care vom lansa contramăsurile termice, atât de spectaculoase publicului”, a precizat pilotul român.
Octavian Palferent și-a amintit și despre primii pași în aviația militară și a subliniat că Forțele Aeriene Române sunt privite foarte bine nu doar la demonstrații aeriene de către publicul larg, dar și de aliații noștri din NATO alături de care execută misiuni de pregătire și misiuni reale.
„Totul a început cu un vis pe care am continuat să îl construiesc cu încăpățânare, bucățică cu bucățică”, spune pilotul român care a adăugat că pentru a reuși e nevoie de un volum uriaș de muncă și o atitudine corespunzătoare, „dar dacă îndeplinești cu succes acești parametri e o meserie care îți oferă multe satisfacții și multă bucurie”.
„Suntem priviți foarte bine, atât la demonstrații aeriene cât și de partenerii aliați cu care executăm misiuni de pregătire și în anumite situații misiuni reale”, a conchis Octavian Palferent, pilot român de F-16 Fighting Falcon.
Amintim că recent detașamentul român a predat „cheia spațiului aerian baltic”.
Detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, a fost dislocat în perioada aprilie – iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, și a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.
În perioada misiunii F-urile românești au efectuat mai multe misiuni reale de interceptare a aeronavelor ruse care se apropiat de granițele NATO, toate fiind finalizate cu succes.
România deține în prezent o escadrilă completă formată din 17 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon achiziționate din Portugalia, urmând să ajungă în țară încă două escadrile formate din 32 de avioane pe care țara noastră le-a achiziționat din Norvegia. Cele trei escadrile de F-16 vor asigura tranziția către generația a V-a, F-35 Lightning II.
CITEȘTE ȘI: A treia „întâlnire” cu rușii: Avioanele F-16 ale României au interceptat Su-27 (Video). F-urile românești, sprijin pentru Eurofighter
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News